Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Egy este a tudomány világában

Könyvtárunk idén ismét megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Kutatók Éjszakáján.

Ismerd meg a BME OMIKK titkait! – szólt az invitáció egy különleges sétára a tudományok szentélyébe, ahol az érdeklődőket Dr. Horváth Attila vezette végig a könyvtár és épületének fordulatokban bővelkedő történetén.

BME OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_01

A műemlék épületet Pecz Samu, a Műegyetem nagy tudású professzora tervezte. Szakértelmét igazolja a jól átgondolt térszervezés, valamint a ma is kiválóan funkcionáló épületrészek – tudtuk meg.

BME OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_02

Surányi András előadásán, mint mozaikdarabkákból a kép, tárult fel az elsőre egymástól elkülönülő műegyetemi épületdíszek közti kapcsolat. A Budapesti Városvédő Egyesület elnöke beszélt többek között Pallasz Athéné madaráról, a bagolyról, az aula mennyezetét díszítő főnixről, az oszlopokat körbefutó szőlőfürtökről és a huszártorony aprócska vízköpőiről.

BME OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_03

Az est leszálltával a Nagyolvasó falán folytatódott a múltidézés: a II. világháborúban egy tüzérségi támadás során elpusztult szekkó visszavetített képét csodálhatták meg az érdeklődők.

BME OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_06

Csak keveseknek „tűnik fel”, hogy a BME központi épületét Hauszmann Alajos kétemeletesre tervezte. A harmadik emeletet utólag építették rá – hívta fel a közönség figyelmét Dr. Armuth Miklós. A BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék egyetemi docense előadásán korabeli térképekkel és fotókkal illusztrálta a csupán 7 év alatt megépült, hivatalosan 1910-ben átadott campus izgalmas történetét (a tanítás már 1909 szeptemberében megkezdődött).

BME OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_04

A bemutató utáni sétán a látogatók híres professzorok lábnyomát követve a Szkéné színház és a második emeleti nagyelőadó után a nagyközönség elől elzárt rektori szobába és tanácsterembe is benézhettek. A séta végén a díszterem erkélyéről megcsodálhatták Budapest éjszakai panorámáját.

BME OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_05

Az este folyamán könyvtárunk adott otthont a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék programjainak is. Előadásaikon az önvezető autókkal kapcsolatban felmerülő etikai kérdéseket vizsgálták a közelmúltban bekövetkezett súlyos balesetek tanulságait is figyelembe véve, majd a szocialista realizmus és szocialista modernizmus építészeti emlékei kerültek górcső alá. Az érdeklődők később megismerkedtek többek között a sikeres nyomozás egyik titkával, az elmepadlás technikájával, és végül szó esett a cselekedeteinket vezérlő kognitív mechanizmusokról is.

BME OMIKK_Kutatok_Ejszakaja_2018_11

2019. február 20. szerda

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár

Hétköznap: 8:00-20:00

2019. február 20-án a Közösségi terem 16 órától zárva tart!

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések