Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

E-Szolgáltatások

Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)

2014. szeptemberétől a BME oktatóinak, kutatóinak, doktoranduszainak, munkatársainak tudományos közleménylistája elérhető a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT).

A BME Publikációs Adattárának adatállománya át lett töltve az MTMT-be. Kérünk mindenkit, akinek javításra, kiegészítésre vonatkozó kérése van, először a tanszéki publikációs felelőshöz forduljon, amennyiben ő nem tudja megoldani a problémát, ő vegye fel a kapcsolatot a BME MTMT intézményi adminisztrátorával e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az MTMT elérhetősége: www.mtmt.hu

Elektronikus folyóiratok adatbázisa

A listában a könyvtár által és az országos licenc keretében előfizetett elektronikus folyóiratok címe tekinthető meg. A jegyzék arról is tájékoztat, hogy egy bizonyos folyóirat elektronikus változatát melyik évtől fizette elő a könyvtár.

Szolgáltatók szerinti csoportosítás

EBSCO
Az amerikai EBSCO Subscription Services többek között nyomtatott és elektronikus folyóiratok előfizetési ügynökségeként működik és elektronikus folyóiratkezelő rendszereket kínál. Az EBSCO Publishing pedig világszerte ismert kiadók folyóiratait licenszeli és teszi elérhetővé az EBSCOhost keresőrendszeren keresztül szolgáltatott adatbázisaiban.

ACM DIGITAL LIBRARY
Az Association for Computing Machinery adatbázisa az ACM kiadásában megjelenő folyóiratok és konferenciaanyagok bibliográfiai adatait és teljes szövegű elektronikus változatát tartalmazza 1985-től.

ACS Publications
Az Amerikai Kémiai Társaság kiadói részlege a legtöbbet idézett, lektorált folyóiratok gyűjteményét szolgáltatja a világ tudományos közösségének. Díjnyertes web-alapú szolgáltatás keretében tesz közzé több mint 40 folyóiratot, például a Chemical & Engineering News, C& EN Archives, ACS Legacy Archives, és az ACS Symposium Series sorozatait. Az ACS folyóiratok a legjobban idézett, legmagasabb impakt faktorú kiadványok a kémia hét ágában és kilenc további tudományágban.

Elsevier ScienceDirect
Science Direct az Elsevier tudományos kiadó adatbázisa és fulltext a szolgáltatása. Fő profilja a természettudományos, műszaki és orvosi folyóiratok nyomtatott és elektronikus formában való terjesztése.

Emerald
Az Emerald globális kiadó, ami a kutatást és a gyakorlatot kívánja összekapcsolni a társadalom egésze érdekében. Több mint 2900 folyóiratából és 2000 könyvből és könyvsorozatból álló portfoliót kezel, továbbá on-line termékek széles spektrumát kínálja magas színvonalú szolgáltatás keretében.

IEEE Xplore
Az IEEE Xplore hozzáférést nyújt az IEEE és kiadói partnerei által közreadott tudományos és műszaki tartalomhoz. Könyvtárunk az IEEE/IET Electronic Library csomagot fizeti elő. Az egyetem az IEEE Xplore-on több mint négymillió teljes szövegű online dokumentum elérését fizeti elő a világ legtöbbet idézett villamosmérnöki és informatikai kiadványaiból. Az  előfizetett adatbázis több mint 180 IEEE folyóiratot, több mint 1700 IEEE konferencia-kiadványt és IEEE 3800 műszaki szabványt, valamint több mint 30 IET folyóiratot és több mint 25 IET konferencia-kiadványt tartalmaz. Az előfizetés mindezek mellett tartalmazza a német VDE kiadó konferencia-kiadványait is.

JSTOR
A JSTOR magas színvonalú, interdiszciplináris tartalmat szolgáltat, hogy segítse a tanulást és az oktatást. A JSTOR több mint 1500 tudományos folyóiratot, elsődleges forrásokat és könyveket szolgáltat a kezdetektől a legújabb kiadványokig.

Nature
A Nature Publishing Group (NPG) nagy hivatkozási indexű tudományos és orvosi információt ad ki nyomtatott és elektronikus formában. Az NPG folyóiratokat, online adatbázisokat és szolgáltatásokat nyújt az élettudományok, a fizika, a kémia és az alkalmazott tudományok, valamint a klinikai orvostudomány területén.

SpringerLink
A SpringerLink a Springer szolgáltatása, amelyen több mint hatmillió dokumentum érhető el. Célja, hogy a tudományos kutatók és az egyetemi hallgatók elsődleges információforrása legyen. A Springer R&D a Springer legújabb szolgáltatása, amit a cégek és az egészségügyi piac szereplői. Mindkét platform a teljes Springer választékot kínálja, és magas színvonalú felhasználói élményt nyújt, mivel a tartalom gyors, egyszerű elérését teszi lehetővé.

Wiley Online Library
A Wiley-Blackwell a John Wiley & Sons kiadó nemzetközi tudományos, műszaki, orvosi, és szakmai üzletága, ami erősségeket mutathat fel minden tudományos és szakmai területen, továbbá partneri kapcsolatban áll a világ vezető tudományos társaságaival. A Wiley-Blackwell közel 1500 lektorált folyóiratot, és 1500-nál is több könyvet, továbbá adatbázisokat, referencia-kiadványokat és laboratóriumi protokollokat ad ki évenként nyomtatott és elektronikus formában. További információért keresse fel a www.wileyblackwell.com honlapot. A Wiley Online az élet- és egészségtudományok, a természet- és társadalomtudományok, valamint a bölcsészettudományok legszélesebb és legmélyebb multidiszciplináris gyűjteményét kínálja. Közvetlen hozzáférést biztosít 1500 folyóirat négymillió cikkéhez, 13000 online könyvhöz, több száz referencia-kiadványhoz, laboratóriumi protokollhoz és adatbázishoz

MATARKA

MATARKA, vagyis a MAgyar folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa, mely a magyar kiadású, ezért túlnyomórészt magyar nyelvű szakfolyóiratok tartalomjegyzékeit tartalmazza. Az adatbázis kb. 15-20 %-ban teljes szöveggel elérhető cikkeket is tartalmaz.

MAgyar folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa, mely Magyarországon, vagy a környező országok magyar nyelvterületein kiadott, túlnyomórészt magyar nyelvű szakfolyóiratok tartalomjegyzékeit tartalmazza.
 
A MATARKA egy 2002 óta, magyarországi intézmények együttműködésével épülő adatbázis, melynek gazdája a Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum. A konzorcium tagjai többnyire könyvtárak - köztük a BME OMIKK is - valamint folyóirat szerkesztőségek. A résztvevők az együttműködési feltételekben maghatározott formátumban teszik elérhetővé az általuk szolgáltatott szakfolyóiratok tartalomjegyzékét, mely a nyomtatásban megjelent formát tükrözi. Az adatbázis tartalmazza a szerzőket, címeket, rovatokat és az oldalszámokat. Abban az esetben, ha a cikk teljes szövege szabadon elérhető, a MATARKA ugrópont segítségével biztosít gyors hozzáférést a keresett szöveghez. 2004 óta az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Elektronikus Periodika Archívuma (EPA) biztosítja az állandóságot a MATARKA-val közös, teljes szöveggel elérhető folyóiratok számára.
 
A MATARKA keresőfelülete könnyen kezelhető. A legtöbb adatbázishoz hasonlóan lehetőséget ad böngészésre, valamint egyszerű és összetett keresésre egyaránt. A keresőkérdés megfogalmazásakor használhatjuk az and, or, not logikai operátorokat, továbbá %, vagy * segítségével csonkolhatjuk is a kifejezést. A keresést cím kulcsszó, szerző, és címrészlet kifejezésekre lehet elfuttatni, a találatokat év, szakterület és folyóirat címre tovább szűkíthetjük. Szükség szerint, csak a teljes szövegű találatok megjelenését is beállíthatjuk. A keresés eredményeként információt szerezhetünk egy folyóirat legfrissebb számáról, vagy több folyóiratból összegyűjthetjük egy konkrét szerző, vagy téma fellelhető cikkeit. A találati listában megjelennek a cikk pontos adatai, vagy egy ugróponton keresztül maga a cikk (15-20 %).
Az adatbázis jelenleg 640 folyóirat tartalomjegyzékének adatait szolgáltatja, melyek közül közel 97 ezer cikk teljes szöveggel is elérhető, de ennek száma folyamatosan változik. A nyilvántartott folyóiratokról betűrendes lista, vagy szakterületi besorolás (26 szakcsoport) is tájékoztatást adhat.
 
Mivel a MATARKA egy önkéntes együttműködésen alapuló szolgáltatás, az intézmények számára az adatbeviteli munkához külön hardveres és szoftveres beruházásra nincs szükségük Az adatbázis építése tetszőleges, internet hozzáféréssel rendelkező számítógépről, bármilyen böngésző programmal (Explorer, Mozilla stb.) lehetséges.
A MATARKA nyitott új tagok felvételére. Csatlakozással és az adatbázissal kapcsolatos további felvilágosítás az alábbi címeken: www.matarka.hu, vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

MOKKA

MOKKA, vagyis Magyar Országos Közös Katalógus, mely az országban fellelhető magyar és külföldi dokumentumok bibliográfiai adatait, valamint azok lelőhelyét tartalmazza. Az adatbázis időszaki kiadványokat nem tartalmaz.

A MOKKA, mint közös katalógus és elektronikusan hozzáférhető lelőhely-jegyzék, tagkönyvtárai révén szinte teljes egészében lefedi az országban fellelhető, nem időszakosan megjelenő dokumentumok adatait (ezt az NPA, azaz a Nemzeti Periodika Adatbázis tartalmazza, mely a külföldi időszaki kiadványok magyar könyvtárakban fellelhető adatbázisa). A nyilvántartás magyar dokumentumok tekintetében közel 100, külföldi dokumentumok tekintetében, pedig 70 %-os lefedettséget jelent.
 
Az 1990-es évek második felében 15 könyvtár a hatékonyabb együttműködés érdekében szándéknyilatkozatot tett, melyben saját katalógusaik adatait egy központi adatbázison keresztül elektronikusan elérhetővé tette, melyet ma MOKKA néven ismerhetünk. Az alapító tagok között szerepelt a nemzeti könyvtár, több egyetemi, tudományos és szakkönyvtár - így a jelenlegi BME OMIKK két elődkönyvtára is -, valamint a legnagyobb közkönyvtári hálózatot üzemeltető Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Ezt követően további tagokkal bővült az együttműködő könyvtárak köre. Ennek köszönhetően a 2002 óta működő adatbázis duplumok nélkül kb. 1,7 millió bibliográfiai tételt tartalmaz. Ezzel szinte teljesen lefedi az ország területén megtalálható 1960 után megjelent állomány egészét, de az 1900 előtti kiadványok száma is eléri kb. a 60 ezret.
Az együttműködő intézmények számára - a szabályzatban meghatározott feltételek mellett - lehetőség nyílik a rekordok fel- és letöltésére, megkönnyítve ezzel a dokumentum feldolgozásával kapcsolatos munkálatokat. A MOKKA jövőbeni célja, hogy a tagkönyvtárak száma tovább növekedjen, valamint az NPA-val szorosabban együttműködve az adatbázis tartalma az időszaki kiadványokra is kiterjedjen.
 
A MOKKA keresőfelülete áttekinthető és könnyen kezelhető. Egyszerű keresés esetén 9 mezőből választhatunk, melyek közt a hagyományos kifejezések (pl. szerző, cím, téma) mellett olyan speciális lehetőség is szerepel, mint az ETO számra, vagy vonalkódra történő keresés. Összetett keresésénél a keresési mezőket az és, vagy, de nem logikai operátorokkal is összekapcsolhatjuk, valamint a találati halmazt tovább szűkíthetjük dátumra, nyelvre, lelőhelyre és dokumentumtípusra. Utóbbi szerint az adatbázis könyvek, térképek, számítógépes fájlok, sorozatok, kották, zeneművek és (audio-)vizuális dokumentumok adatait és lelőhelyét tartalmazza. A rutinos keresők számára a parancsnyelvi (CCL) keresés is biztosított. Abban az esetben, ha nem pontosan tudjuk, mit is keresünk, a böngésző lista szerző, cím, tárgyszó és tárgykör mezői nyújtanak segítséget. Találat esetén, a lelőhely alapján eldönthető, hogy a dokumentumot egyszerű kölcsönzés, vagy könyvtárközi kölcsönzés keretében kölcsönözzük.

 

2019. január 19. szombat

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár

Hétköznap: 8:00-20:00

Nyitvatartás
2018. december 10.-2019. január 25.

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések