Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

"Miért fontos számunkra Marcus Aurelius?"EZ EGY KORÁBBI HÍRÜNKMarcellus Mihály könyvtárunkban tartott előadása „egyfajta használati útmutató” a nagy császár életét bemutató történelmi regényeihez.
 
Marcellus Mihály hiteles adatokkal alátámasztott, fantáziával fűszerezett műveiben elsősorban Marcus Aurelius pannóniai tartózkodását és háborúit idézi fel. A közelmúltban megjelent (Marcus Aurelius Pannóniában trilógia köteteihez kapcsolódó)
"A trónbitorló" c. regénye a római császár germánok ellen folytatott háborúja alatt játszódik.

Marcellus Mihaly konybemutato BME OMIKK 2016 03
 
 „Miért fontos számunkra Marcus Aurelius? Többek között azért, mert uralkodásának 19 évéből 8-at Pannóniában töltött. A háborús táborok éjszakai magányában született keserű hangvételű, Elmélkedések c. műve is” – világított rá a csak kevesek által ismert tényre az író. Marcus Aurelius császártársával, Lucius Verussal Antonius Piust követte a trónon Kr. u. 161-ben. Uralkodásuk elején a pártusok törtek be a birodalomba, az őket visszaszorító római csapatok pedig behurcolták a pestist, amiben a korabeli leírások szerint elpusztult a lakosság ötöde, a légió negyede. Antonius Pius háborúk nélküli uralkodása idején a katonák nem gyakorlatoztak, ezért a tartományi vezetők a helyben állomásozó legyengült csapatokkal képtelenek voltak visszaverni a betörő germán törzsek támadásait, akik 170-ben csupán tíz nap alatt az ún. Borostyánúton a Dunától egészen az Adriai-tenger partjáig, Aquileia-ig nyomultak – tudtuk meg.

Marcellus Mihaly konybemutato BME OMIKK 2016 02

Marcus Aurelius rabszolgákból, gladiátorokból álló egységek élén maga indult a germánok ellen. A császárt azonban pannóniai tartózkodása alatt egyik hadvezére, gyermekkori barátja elárulta. Kr. u. 175-ben kitört a szinte az egész birodalmon végigsöprő Avidius Cassius felkelés, amelynek okait és végkifejletét dolgozza fel Marcellus Mihály legújabb, hamarosan könyvtárunkban is kölcsönözhető regénye.
 
Marcellus Mihaly konybemutato BME OMIKK 2016 04

A rendhagyó történelemóra a II. Adiutrix Legio baráti kör fegyverbemutatójával zárult, ahol az érdeklődők megismerhették a második századi Miles Gregarius, a gyalogos közlegény, harci- és egy patrícius hölgy hétköznapi öltözetét.

Marcellus Mihaly konybemutato BME OMIKK 2016 05

Marcellus Mihaly konybemutato BME OMIKK 2016 06

Marcellus Mihaly konybemutato BME OMIKK 2016 01


Mészáros, alias Marcellus Mihály a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék hivatalsegédje. Vallásos családban nevelkedett. Saját bevallása szerint ez ajándékozta meg a műveiből is kiérződő odaadással a misztika, az ókori történelem és a Biblia iránt.

Érdeklődése már ifjúkorában a művészetek felé fordult. Jelenleg is egy blueszenekarban dobol.

Íróként 2001-ben debütált, amikor Michael Mansfield álnéven megjelent első misztikus thrillere. 2011-ben gyermekkorának másik benyomása, a történelem szeretete került előtérbe, ekkor kezdte Marcellus Mihály művésznéven a valós eseményeken alapuló ókori Pannónia történelmi regények írását.
 
Marcellus Mihály Marcus Aurelius Pannoniában trilógia kötetei:
 
2019. február 20. szerda

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár

Hétköznap: 8:00-20:00

2019. február 20-án a Közösségi terem 16 órától zárva tart!

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések