Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapest fényei a Múzeumok Éjszakáján

Ma már talán elképzelhetetlen lenne az éjszakai városi közlekedés közvilágítás nélkül. Érdemes azonban elgondolkozni azon, hogy ez mióta is van így? Az esti világításra való igény már meglehetősen régen felmerült, az első, mai értelemben közvilágításnak tekinthető rendszert az 1500-as években valósították meg Párizsban.

Bár Budapest közvilágítása nem tartozik a világ legrégebbi rendszerei közé, múltja így is több mint 200 évre nyúlik vissza. Az első, akkor még repceolaj tüzelésű, bádog házas utcai lámpát 1777. november 9-én gyújtották meg Budán. Ezután, fővárosunk közvilágítása rohamos fejlődének, növekedésnek indult. Az évszázadok alatt a fényforrások száma egyre nagyobb lett, és a technológia fejlődésével egymást váltották a különböző felhasznált energiaforrások.

Budapest-from-Space

Az első utcai villamos közvilágítás a New York-i Broadway-on 1880-ban létesült Brush ívlámpákkal, és egy évvel később, azaz 1881-ben, a trónörökös pár látogatása idején már Budapesten is 36 ívlámpával működött villamos közvilágítás, igaz, akkor még csak ideiglenes üzemben. Míg Európa nagyvárosaiban 1882-ben egymás után épültek a rendszeres üzemű villamos ívlámpa közvilágítási rendszerek, Magyarország akkori területén például 1884-ben Temesvárott, Budapesten pedig csak 1909-ben sikerült elhatározásra jutnia a Fővárosi Tanács közgyűlésének ezek alkalmazásáról. Azóta a kezdetben működő 300 bádogházas olajlámpát mára több mint 200.000, villamos energiát hasznosító fényforrás váltotta fel. Ennek köszönhetően ezek energetikai vonatkozásai sem elhanyagolhatóak: a közvilágításirendszer beépített teljesítménye közel 33 MW-ra rúg.

Amellett, hogy a közvilágítás komfortot és biztonságérzetet nyújt, Budapest messze földön híres éjszakai panorámájáról. Ehhez nagymértékben hozzájárul a hazai fővárosban működő díszkivilágítások sokasága. Mára több mint 120 épület, 4 Duna-híd, 46 szobor és számos magán épület rendelkezik a műemléképületek szépségét hangsúlyozó speciális megvilágítással.

28937534

Az Energetikai Szakkollégium idén hatodik alkalommal várja változatos programjaival a természettudományok valamint az energetika iránt érdeklődő látogatókat a Múzeumok Éjszakáján.

Amennyiben szeretné megcsodálni Budapest híres fényeit és többet megtudni a fény mögött rejlő technikáról, tartson velünk egy rendhagyó éjszakai buszos városnézésre!

A buszos városnézés keretében az érdeklődők szakértő vezetésével tekinthetik meg Budapest dísz- és közvilágítását, valamint ismerkedhetnek meg annak energetikai vonatkozásaival.

A buszkirándulások időtartama körülbelül 60 perc.

A program a busz korlátozott befogadóképessége miatt elő-regisztrációhoz kötött!

Jelentkezési határidő: 2014. június 20. (péntek) 12:00-ig.

Jelentkezés a 21:00 órakor induló buszos kirándulásra.

Jelentkezés a 22:00 órakor induló buszos kirándulásra.

A buszos kirándulásra az Energetikai Szakkollégium oldalán is regisztrálhat.

A programra való jelentkezés, az automatikus visszaigazoló e-mail utáni megerősítő e-mail kézvételét követően válik véglegessé! A megerősítő e-mail tartalmazza a látogatás részleteit (busz indulásának pontos helye, időpontja).
2019. február 20. szerda

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár

Hétköznap: 8:00-20:00

2019. február 20-án a Közösségi terem 16 órától zárva tart!

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések