Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Könyvajánló hónapról hónapra - 2017. április

ball zoltan a magyar art deco epiteszet Bolla Zoltán: A magyar art deco építészet 1. köt.
Kiadó:
Ariton Kft., 2016
Elhelyezés: MSZO ÉPI 402
Raktári szám: 916.056/1 + 1 mell.

Bolla Zoltán könyve hat évnyi, 20.000 kilométernyi belföldi és külföldi egyszemélyes kutatóuút és -munka eredménye. A most nyomtatásban is megjelent könyv 1000 színes és archív fotót, 400 épületet és kivehető budapesti térképmellékletet tartalmaz a városi „műkedvelő túrázók” kedvéért. A már ismert magyar és nemzetközi szecessziós építészetet felkeresve, a szerzőnek hiányérzete támadt, mert nem talált teljeskörű, kizárólagosan a magyar art deco építészettel foglalkozó könyvet, így egymaga kezdett neki a kutatásnak. Az éveken át felhalmozott tudást később olyan építészettörténeti anyagban akarta viszontlátni, mint az amerikai art deco építészettel foglalkozó nagyformátumú színes albumok, melyeket maga is kézbe vett.
Forrás
Forrás
Forrás
kosztolanyi janos utmutato a lean gyakorlati alkalmazasahoz Kosztolányi János: Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához
Kiadó:
Kaizen Pro, 2016

Elhelyezés: GTO GAZD 402
Raktári szám: 718.821

Majdnem 4 év, és jó néhány újranyomás után úgy döntöttünk, hogy megváltoztatjuk a kiadvány formátumát. Így mostantól A5-ös könyvként lehet hozzájutni az eddig 10 db A6-os füzetben leírt ismeretekhez. A könyv a leannel összefüggő 10 témában az összes fontos információt tartalmazza. Átlátható struktúrával, számos ábrával és gyakorlati példákkal segíti a megértést. A sorozat lektorálásában autógyárak és autóipari beszállítók lean szakemberei, valamint lean tanácsadók vettek részt.
Forrás
a magyarorszagi papir osszefoglalo Annus Sándor: A magyarországi papíripar összefoglaló története, 1530-2010
Kiadó:
Optima Téka, 2016

Elhelyezés: MSZO TECH 100
Raktári szám: 072.160

A könyv szerzője Annus Sándor, több mint 60 éves hazai és nemzetközi papíripari tapasztalattal a háta mögött, nagy ívű szakmai művel jelentkezett. Impozánsan precíz pontossággal megírt kiadvánnyal találkozunk, amelyben a „fehér művészet” mentén kalauzolja az olvasót a szerző a középkortól évszázadokon keresztül egészen napjainkig. A könyv három fő fejezetben tárgyalja a hazai papíripar történetét. A papírkészítés kora fejezetben a korai időszakról, az ezerötszázas évek elején, Lőcsén létesített első magyarországi papírmalomról, a klasszikus kézi merítésű papírkészítésről, annak eszközeiről, a papír - korabeli terminológia szerint papiros - összetételéről, a gyártás helyére utaló vízjelekről esik szó. Elénk rajzolódik a kép a papírmalmokban dolgozók napi munkájáról, életkörülményeiről, a bérekről, az örökletes szokásokról, az inasból papírkészítő legénnyé, majd a mesterré válás feltételeiről, annak útjáról.
Forrás
bauer andras markamenedzsment szerk. Bauer András, Kolos Krisztina: Márkamenedzsment
Kiadó:
Akadémiai K., 2016

Elhelyezés: TKO Gazdaság
Raktári szám: 387.340

A Bauer András és Kolos Krisztina által szerkesztett Márkamenedzsment könyv hiánypótló munka a hazai szakkönyvpiacon. A márkákkal már jó ideje foglalkozó gyakorló szakemberként úgy vélem, hogy a könyv a márkamenedzserek számára nélkülözhetetlen ismereteket mutatja be, a sok gyakorlati példa pedig segíti az ismeretek alkalmazhatóságát. A könyv érdemei közül fontos kiemelnem annak sokszínűségét; az olvasó érdeklődése és munkatapasztalatai alapján kedvére válogathat az egyes témák közül, amelyek a szolgáltatások márkázásától kezdve, a luxusmárkákon keresztül a high-tech márkákig számos izgalmas alkalmazási területet ölelnek fel. Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik tanulmányuk vagy már munkájuk kapcsán, kezdőként vagy tapasztalt marketingesként márkamenedzsmenttel foglalkozva ismereteiket kívánják bővíteni, felfrissíteni.
Forrás

diescher jozsef epiteszet es mesterseg Hidvégi Violetta: Diescher József
Kiadó:
Budapest Főváros Levéltára, 2016

Elhelyezés: MSZO ÉPI 404
Raktári szám: 818.498

A Diescher József életművét bemutató, Hidvégi Violetta és Marótzy Katalin szerkesztésében megjelent tanulmánykötet Budapest Főváros Levéltára építészettel és építészekkel foglalkozó sorozatának következő darabja. Diescher nevét kevesen ismerik, annak ellenére, hogy tervezőként és kivitelezőként is a városképet meghatározó épületeket hagyott az utókorra. Munkásságának feldolgozását ükunokája, Kőrösné Mikis Márta szorgalmazta: a kötetben olvasható, a család történetét és a mester életpályáját bemutató tanulmány az ő tollából származik. A kötet további, a mester munkásságát jól ismerő szakemberek tervrajzokkal, kortárs és mai fényképekkel gazdagon illusztrált írásaiból képet kaphatunk a mester jelentős alkotásairól.
Forrás
Forrás
Forrás
Carole Hillenbrand az iszlam Hillenbrand, Carole: Az iszlám : új történeti bevezetés
Kiadó:
Kossuth, cop. 2016

Elhelyezés: GTO VALL 300
Raktári szám: 387.348

Az ​Iszlám: egy új történeti bevezetés című könyv alapvetően az iszlámot, mint történelmi, társadalmi, politikai, vallási egységet vizsgálja. A mű elején a szerző egy rövid köszönetnyilvánítás és előszó után rátér az olvasmány tartalmi részére. A szöveg tizenegy fejezetből áll, amelyek kapcsolódnak egymáshoz, és kiegészítik egymást. Minden egyes fejezet történeti elemzéssel kezdődik, majd a megfelelő források vizsgálata után a téma jelenkori vetületeivel is foglalkozik. A könyv sorra veszi az alapvető, az iszlám kultúrájához, történelméhez, jogrendszeréhez, stb. kapcsolódó főbb területeket, és elemzi azokat. A mű egy rövid bevezetőt követően érinti Mohamed életét, a Koránt, az iszlám hitének kérdéseit, a muszlim törvényt, az iszlámon belüli csoportokat, szektákat, a muszlim gondolkodás főbb elemeit, a muszlim misztika kérdéseit (szúfizmus), a jelenleg is aktuális dzsihád problematikáját, majd a sokat vitatott női jogokat az iszlámban.
Forrás
Forrás
 kepes andras vilagkep Kepes András: Világkép
Kiadó:
Libri, 2016

Elhelyezés: GTO KULT 500
Raktári szám: 072.165

Kevés a hiteles ember mostanában, Kepes András azonban közéjük tartozik. Sok évtizedes munkája során sikerült kialakítania magáról egy olyan képet, amely szerint ő egy intelligens és művelt ember, aki nem a konfliktust és a gyors sikert keresi, hanem őszinte kíváncsisággal közelít minden témához és emberhez. Nem vagyok a rajongója, de nagyon szerettem a tévés sorozatait, és a vele készült interjúkból egy jó értelemben vett egyetemi professzor alakja bontakozott ki számomra, akinek a véleményére érdemes odafigyelni. Éppen ezért nagyon vártam már ezt a könyvet, amelyben azt a nem kis feladatot vállalta magára az író, hogy közérthető, de magas színvonalon beszéljen nekünk az oldalakon arról, hogy mit is gondol a kultúrák összeütközésével kapcsolatban, amely mostanában a migránsválság miatt nyilván sokunkat foglalkoztat.
Forrás
Forrás

 david mccullough a write fiverek McCullough, David: A Wright fivérek : a repülés szerelmesei
Kiadó:
Maxim, 2016

Elhelyezés: MSZO KÖZL 800
Raktári szám: 072.168

Egy hideg téli napon, 1903-ban Észak-Karolina külső részén egy ismeretlen ohiói testvérpár megváltoztatta a történelmet. Beletelt a világnak egy kis időbe, amíg felfogták, mi is történt: a repülés ideje elkezdődött, méghozzá az első, levegőnél nehezebb, motoros hajtású géppel, amely már egy pilótát is elbírt. Kik voltak ok, és vajon azt érték el, amit szerettek volna? Sokkal többek voltak, mint egyszerű bicikliszerelők, akikre ráragyogott a szerencse. Kivételes bátorságú és elszántságú férfiak voltak, kimagasló intellektuális érdeklődéssel és soha nem nyugvó kíváncsisággal, amit neveltetésüknek köszönhettek. A házban, ahol felnőttek, nem volt sem áram, sem víz. Az egyetlen szórakozást a könyvek jelentették számukra, melyeket lelkész édesapjuktól kaptak.
Forrás
 mero laszlo emberi matek Mérő László: Emberi matek
Kiadó:
Tericum, cop. 2016

Elhelyezés: MSZO SZAB 600
Raktári szám: 072.171

A népszerű szerző rövid írásaiban elgondolkodik napjaink pszichológiai, gazdasági és politikai jelenségeiről, és sokszor meglepő következtetésekre jut. Matematikusként pusztán a színtiszta logikát használja, de azt nagyon következetesen olyankor is, amikor többnyire érzelmi érvekkel szokás operálni. Pszichológusként nyitott mindenre, ami emberi, kivéve a gonoszságot vagy a másoknak ártás szándékát. Így aztán írásaiban mindegyik politikai irányzat követői találnak olyasmit, ami épp az ő gondolataikhoz tesz hozzá valami érdemlegeset, vagy akár kivetnivalót is.
Forrás
Forrás


 gutassy attila minosegmenedzsment mindenkinek Gutassy Attila: Minőségmenedzsment mindenkinek
Kiadó:
Raabe Klett, 2017

Elhelyezés: GTO GAZD 404
Raktári szám: 387.357

A Minőségmenedzsment mindenkinek című könyvet valóban mindenkinek szánták a szerzők: minőségüggyel foglalkozó munkatársaknak, gyakorló szakembereknek, minőségügyi vezetőknek, minőségellenőröknek, a minőségmenedzsmenttel csak most ismerkedőknek, hallgatóknak, a téma iránt érdeklődőknek. Használható kézikönyv gyanánt, alkalmas ismeretszerzés és -felújítás céljára, de didaktikus szerkezeténél fogva tananyagnak is kiváló. Megírását a 2015 szeptemberében megjelent ISO 9001 motiválta, de a könyv nem a szabvány ismertetője, ezért nem is annak szerkezetét követi, hanem önálló, kifejezetten a minőségügyre összpontosító munka. A mondanivaló természetesen összhangban van az új szabvánnyal, de a szerzők – ahol szükségesnek tartották – kiegészítő javaslatokkal éltek, sőt, indokolt esetben kritikai megjegyzéseket is tettek az ISO 9001 egyes követelményei vonatkozásában.
Forrás
Forrás


faigl ferenc gyogyszerek szerk. Faigl Ferenc: Gyógyszerek
Kiadó:
Typotex, 2017

Elhelyezés: TKO Vegyész
Raktári szám: 387.363

Könyvünk célja, hogy a BSc-képzésben tanuló vegyész- és vegyészmérnök-hallgatókat megismertesse a rendkívül innovációigényes és hazánkban jelentős gyártó- és fejlesztőkapacitással rendelkező gyógyszeripar sajátosságait adó különleges termékkel, a gyógyszerrel. A kötet a gyógyszergyártással, a gyógyszeripari kutató- és fejlesztőmunkával kapcsolatos elvárások mellett bemutatja a gyógyszerkémiai kutatásokhoz kapcsolódó alapvető fogalmakat, farmakokinetikai aspektusokat, valamint a biológiailag aktív anyagok hatásmódjait, gyakorlati fontosságú biológiailag aktív vegyületek szerkezetfüggő hatásváltozásainak példáival.
Forrás

keszey tamara gyulavari tamas marketingtervezes Keszey Tamara, Gyulavári Tamás: Marketingtervezés
Kiadó:
Akadémiai K., 2016

Elhelyezés: TKO Gazdaság
Raktári szám: 387.358

A marketingtervezés során a menedzsereknek nagyon összetett folyamatokat kell egymáshoz hangolniuk. A számtalan marketingeszköz és azok végtelen kombinációja, a párhuzamos marketingprogramok interakciói, valamint mindezek stratégiai, taktikai vonatkozásai komplex döntési helyzeteket hoznak létre. Ennek következtében a marketingmenedzserek csak akkor tudnak tudatosan építkezni, ha megfelelő struktúrákban gondolkodnak, és rendelkeznek olyan elméleti keretekkel, amelyek segítenek a szerteágazó tevékenységben rendet teremteni. Keszey Tamara és Gyulavári Tamás szakkönyve egyrészt segít megérteni az egyes részterületeket, kibontja az egyes eszközök hatásmechanizmusainak hátterét, másrészt olyan struktúrákat kínál, amelyek keretet adhatnak a marketingtervezéshez, és ezáltal megkönnyítik a szakemberek munkáját. A könyvet ajánlom mind a kezdő, mind a gyakorlott menedzserek számára, akik kézikönyvként használhatják a napi munkájuk során.
Forrás

2018. június 19. kedd

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár
Hétköznap: 8:00-20:00

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések