Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Könyvajánló hónapról hónapra - 2017. július

szvetelszky zsuzsanna rejtett szervezetek Szvetelszky Zsuzsanna: Rejtett szervezetek
Kiadó:
Typotex, 2016
Elhelyezés: GTO SZOC 300
Raktári szám: 718.879

A könyv célja, hogy a munkahelyi szóbeszéd működését, a szervezetek rejtett kommunikációs folyamatait vizsgálva bemutassa az informális vállalati kommunikáció tipikus vonásait. Minél több beosztott elégedetlen a vállalat hivatalos információival, vagyis minél kevésbé megfelelő a formális kommunikáció, annál kiterjedtebb és intenzívebb lesz a cégen belüli informális eszmecsere. Minél kevesebb energiát fektet abba a vezetés, hogy maga uralja ezt a területet, annál nagyobb hitele lesz a beosztottak pozitív, negatív vagy éppen ellentmondásos véleményének, s így a vállalaton belül – a formális mellett – létrejöhet a rejtett szervezet. Az informális kommunikáció megismerése, a formális kommunikációtól való eltéréseinek feltárása, a belső hálózatok feltérképezése és irányítása nem a hatalom vagy a manipuláció eszköze, hanem az egészséges és hatékony szervezeti működés lényeges aspektusa, tehát minden vezető számára fontos feladat.
Forrás
robert cialdini - elohatas Cialdini, Robert B.: Előhatás
Kiadó:
HVG Kv, 2017
Elhelyezés: GTO SZOC 300
Raktári szám: 387.460

Korunk egyik legtöbbet hivatkozott szociálpszichológusa a legújabb tudományos kutatások és saját tapasztalatai alapján mindenki számára közérthetően magyarázza el a meggyőzés mestereinek módszereit. Bemutatja, miként érik el a legjobb kommunikátorok, hogy a közönség már az előtt befogadóvá váljon az üzenetre, mielőtt meghallja azt. Cialdini szerint nem muszáj megváltoztatnunk a hallgatóság hozzáállását vagy meggyőződéseit - csupán a közönség figyelmének fókuszát kell módosítanunk közvetlenül az előtt, hogy a megfelelő tettet várnánk tőlük. A sikeres onlinemarketing-hadjáratoktól a hatékony háborús propagandáig kísérletek és beszámolók hosszú sorára építve szemlélteti, hogyan vezet el a figyelem ügyes irányítása a hatásos előkészítéshez és a kívánt eredményekhez.
Forrás
alex elliott - dronok-kezikonyve Elliott, Alex: Drónok kézikönyve
Kiadó:
Cser, 2017

Elhelyezés: MSZO SZAB 500
Raktári szám: 387.432


A Drónok kézikönyve mindazoknak alapmű, akik drónt vásárolnak, üzemeltetnek vagy építenek. A gazdagon illusztrált könyv röviden ismerteti a pilóta nélküli repülőgépek történetét, áttekinti a ma kapható drónok széles választékát és azok felhasználási területeit.
Forrás
philip zimbardo pszichologia mindenkinek Zimbardo, Philip: Pszichológia mindenkinek 1. köt.
Kiadó:
Libri, 2017

Elhelyezés: GTO PSZI 100
Raktári szám: 387.463/1

A Stanford Egyetem professzora, a "börtönkísérlete" révén világhírt szerzett Philip Zimbardo és munkatársai tudományosan, ugyanakkor nagyon szórakoztatóan ismertetnek meg mindazzal, amit a pszichológiáról tudni kell. A szerzők felhasználják a legfrissebb kutatási eredményeket, és esettanulmányokkal, a kritikus gondolkodást fejlesztő feladatokkal segítik, hogy az elsajátított tudást a mindennapi életben is alkalmazhassuk. Zimbardóék munkája magyarul négy kötetben jelenik meg. Az első kötet a tudomány alapjaival ismertet meg, agyunk működésével, az örökletesség kérdésével, az észleléssel, illetve az ember pszichés fejlődésével.
Forrás

Borgulya Agnes - Vallalati kommunikaciomenedzsment Borgulya Ágnes: Vállalati kommunikációmenedzsment
Kiadó:
Károli - L'Harmattan

Elhelyezés: GAZD 405
Raktári szám: 387.464

A tanulmánykötet olyan univerzálisan értelmezhető, aktuális témakörök révén szemlélteti az akadémiai és a gyakorlati tevékenység szoros összhangját, egymásra utaltságát, mint a szervezeti válságok, változtatások, a tanulás, tudás, tehetség menedzselésével együtt járó kommunikációs feladatok, a kis- és középvállalatok kommunikációja, a globális és a lokális szempontok megjelenése és szerepe a szervezeti kommunikációban. Az általános mellett megismerkedhetünk az egyes iparágak, tevékenységi területek speciális kommunikációs kihívásaival is. Aktualitásuk miatt a duális képzés indukálta kommunikációmenedzsment kérdések is helyt kapnak a kötetben. A könyv a témakörök sokrétűségének és a megközelítési módok sokféleségének köszönhetően több célcsoport igényeinek kielégítésére alkalmas.
Forrás
Bajnai Laszlo - Varosfejlesztes Bajnai László: Bevezetés az urbanisztikába
Kiadó:
Scolar, cop. 2016

Elhelyezés: Raktár
Raktári szám: 916.081

Bajnai László az elmúlt évtizedekben aktív, gyakorlati városfejlesztő munkásságával párhuzamosan, könyveivel és oktatói, tudományszervezői tevékenységével is elkötelezte magát az urbanisztika mellett. Legutóbb az idei Könyvhétre a Bevezetés az urbanisztikába című kézikönyve jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában, amely a korábban széles körű szakmai sikert jelentő Városfejlesztés című művével együtt új alapokra helyezte Magyarországon az operatív városfejlesztést. A szerző szívügyének tekinti az urbanisztikát, és hazai népszerűsítője Ildefonso Cerdá (1815-1876), az Urbanizáció általános elmélete szerzője, életművének. Ő, a modern Barcelona megtervezője vezette be egyébként a nemzetközi szakirodalomba az urbanisztika fogalmát is.
Forrás
 szabo bertalan - hajlitott nyirt oszvertartok tervezese az Eurocode-dal Szabó Bertalan: Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban
Kiadó:
Terc, 2017

Elhelyezés: TKO Építő
Raktári szám: 916.080

Az 1960-as évek óta öszvérszerkezetek témakörben - főleg a magyar szabványok, részben az Eurocode szerint - ugyan készültek kéziratok, oktatási anyagok, gyakorlati útmutatók, azonban tan-, illetve szakkönyvek nem. Ez a tény sarkallta erre e sorok szerzőjét, hogy oktatási, kutatási és tervezési tapasztalatai alapján megírja ezt az Eurocode alapokon is nyugvó könyvet, melyet egyetemi hallgatók és gyakorló mérnökök egyaránt haszonnal forgathatnak acél- és vasbetonszerkezetek tudás birtokában. Továbbá bőséges irodalomjegyzék segíti az esetleges kutató munkát.
Forrás
 nemes jozsef hollan erno Nemes József: Hollán Ernő
Kiadó:
Szülőföld Kvk., 2017

Elhelyezés: MSZO TECH 100
Raktári szám: 143.361

Büszkeség mindannyiunknak, hogy történelmünk során Vas vármegye számos hírességet, szakmai kiválóságot adott mind hazánknak, mind a nagyvilágnak. Valódi hiánypótló kötetet, ugyanis műszaki értelmiségiben gazdag a környékünk, ez idáig azonban nem volt még ehhez fogható gyűjtemény az életrajzi sorozatok között. Vas megyei polgár és a nemzet minden tagja számára igazi olvasmányélménnyel szolgál, és teljes képet ad Hollán Ernő életéről és munkásságáról. Ő lett az a szombathelyi születésű férfiú, akit bátran állíthattunk sorozatunk első tagjának, igazi példaképül. A könyv olvasmányos stílusban, de tényeken alapulva íródott, kerüli a feltevéseket, szorítkozik a korabeli írott és nyomtatott dokumentumokra, amely egyben egy korszak lenyomatát is adja, ezért találkozhatunk sok korabeli sajtótermék tudósításának szövegrészleteivel.
Forrás
 dr. herich gyorgy - ado 2017 Herich György: Adó 2017 teszt és példatár
Kiadó:
Penta Unió, 2017

Elhelyezés: GTO GAZD 300
Raktári szám: 387.450

Az Adó Teszt és Példatár célja, hogy az Adótan könyvre épülve komplex rendszerben elősegítse az adózási ismeretek színvonalának felmérését, elmélyítését, az adóváltozások nyomonkövetését, a vizsgákra való felkészülést. A sorozat legfontosabb témakörönként külön-külön dolgozza fel az ART-ot, az ÁFÁ-t, az SZJA-t, EVÁ-t, aTÁRSASÁGI adót, a HELYI adókat, a VÁMOT, azILLETÉKET, a TB-t, és a JÖVEDÉKI SZABÁLYOZÁST. A kézikönyv tesztekből, példákból és esettanulmányokból áll. A teszteket és a példákat az okleveles adószakértő, adótanácsadó és mérlegképes tanfolyamokon folyamatosan oktató, a gyakorlattal szoros kapcsolatban álló elméleti és gyakorlati szakértők készítették, és a NAV, TB valamint az NGM vezető munkatársai lektorálták.
Forrás
 Vehovszky Balazs A gepjarmutechnologia jelenje es jovoje szerk. Vehovszky Balázs [et al.]: A gépjárműtechnológia jelenje és jövője
Kiadó:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2017

Elhelyezés: MSZO KÖZL 500
Raktári szám: 424.904

Tanszékünk minden évben résztvevője és négyévente szervezője az „International Colloquium of Advanced Manufacturing and Repair Technology in Vehicle Industry” című nemzetközi konferencia sorozatnak,  melyet lengyel, cseh és szlovák társtanszékekkel közösen szervezünk a járműgyártás tématerületén.

Az idei évben a konferencia fő témakörei a járműipar korszerű technológiái mellett az autonóm járművek, valamint az ipar 4.0. A konferencia nyitó napján sajtó nyilvános ipari napot szervezünk a BME Központi épületében, ahol a tanszékünk legfontosabb partnereit szeretnénk üdvözölni.

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkár úr fővédnökséget vállalt a rendezvény felett, mely megítélése szerint a tudományos munka mellett jól szolgálja valamennyi piaci szereplő és a teljes iparág érdekeit is.
Forrás
 john leary-joyce - Gestalt-coaching a gyakorlatban Leary-Joyce, John: Gestalt-coaching a gyakorlatban
Kiadó:
HVG Kv., 2017

Elhelyezés: GTO GAZD 405
Raktári szám: 387.448

A Gestalt alapelvei a tudatos figyelem, az „itt és mostban” való létezés és az ebből eredő változás, amelynek célja nem az, hogy mások, hanem az, hogy önmagunk legyünk. Ezért a Gestalt-coaching a legtöbb coachingfolyamattal ellentétben nem a viselkedés megváltoztatására összpontosít: ha az energiánkat az éppen zajló helyzet megtapasztalására és elfogadására fordítjuk, a magatartásunk természetesen, erőfeszítés nélkül változik meg. A Gestalt-coaching azzal tűnik ki a megközelítések sokaságából, hogy az egyént a környezetével egységben, egyenrangú kölcsönhatásban (és nem függőségben) szemléli. A Gestalt-coach nem segítő, nem visszajelzést adó tanácsadó, hanem az ügyfél egyenrangú közreműködő partnere a coachingfolyamatban, kettejük kapcsolatának dinamikájából, a közöttük „itt és most”-ban megtapasztalt élményből és a coach jelenlétének minőségéből alakul ki valami előre nem elhatározott, előrevivő tapasztalat.
Forrás
 lente gabor Vizilonaptej es mas tortenetek kemiábol Lente Gábor: Vízilónaptej és más történetek kémiából
Kiadó:
Typotex, 2016

Elhelyezés: MSZO SZAB 600
Raktári szám: 072.235

Nem gondoltuk volna, hogy a vízilovak magas fényvédő faktort tartalmazó izzadsággal védekeznek a tűző nap ellen. De azt sem, hogy Shakespeare darabjaiból kiolvasható a drámaíró természettudományos érdeklődése és az asztrológusok iránti megvetése. Az is újdonság, hogy Jókai fölöslegesen méreti Berend Ivánnal az ózon mennyiségét, és valószínűleg az sem közismert, hogy a Royal Society of Chemistry Sherlock Holmes tudományos munkásságát 2002-ben tiszteletbeli tagsággal díjazta. Képzeletbeli személyt ilyen megtiszteltetés még nem ért! Lente Gábor írásaiból azt is megtudjuk,hogy mely jelentős politikusok, lázadók, zeneszerzők voltak középszerű vagy tudományosan eredményes kémikusok. Sőt, az első tudományos konferenciáról is olvashatunk.
Forrás
Forrás
Forrás
2018. július 19. csütörtök

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések