Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Könyvajánló hónapról hónapra - 2017. szeptember

Fromann Richard Jatekoslet Fromann Richárd: Játékoslét
Kiadó:
Typotex, 2016
Elhelyezés: GTO TÁRS 200
Raktári szám: 387.423

A Huizinga által megálmodott homo ludens korszaka ma a gamifikációban valósul meg: „A könyv főhőse a Játékos Ember, akit a szerző az online világban vizsgál, bemutatva a sokszereplős játékok köré szerveződő közösségeket, melyek átlépik a földi országok határait” – írja Csepeli György
„A 21. század egyik legfontosabb erőforrása a figyelem: rávenni az embereket arra, hogy odafigyeljenek ránk, a termékünkre, a műsorunkra, a szavainkra... Fromann Richárd könyve megmutatja, hogy miért és hogyan versengenek az emberek, hogyan tudjuk játékossá tenni a világot körülöttünk, és ez miért fontos...”
Pintér Róbert
Forrás
Forrás
Kranitz Eva  Allasinterju haladoknak Kránitz Éva: Állásinterjú haladóknak
Kiadó:
Coaching Partner Kft., 2016
Elhelyezés: GTO GAZD 301
Raktári szám: 072.233

Hogyan mutassa be magát megnyerően egy állásinterjún, és nyerje el a vágyott állást?
Készüljön fel alaposan, és különböztesse meg magát mindenki mástól a 150 állásinterjú-kérdést és 250 mintaválaszt tartalmazó Állásinterjú haladóknak c. könyv segítségével.
Forrás
Obadovics Jozsef Gyula Eletem Obádovics József Gyula: Életem
Kiadó:
Scolar, 2017

Elhelyezés: Raktár
Raktári szám: 072.229


A híres matematikus, Obádovics József Gyula, akinek nevétől a fél ország rettegett, másik fele pedig hálásan gondolt rá, Balatonszárszón él. Meglepetésemre nem a sajátjából, hanem a szemközti házból lép ki meglepő frissességgel. Ő kezeli szívességből a távol lévők helyett a házkulcsokat. Már volt az egyik szomszédnál a bojlerjavító, de érkezését jelezte még a Bécsben a szépségiparban dolgozó másik szomszédhoz a kőművesbrigád tagja is, mert itt hagytak valami fontos szerszámot, amikor a lépcsőt építették. A matematikus és felesége már több évtizede a település lakója.
Forrás
Forrás
Epítoipari koltsegbecslesi segedlet
Építőipari költségbecslési segédlet, 2017
Kiadó:
ÉTK, 2017

Elhelyezés: MSZO ÉPI 801
Raktári szám: 718.837

Építőipari költségbecslési segédlet : a legszélesebb körben használt építőipari költségbecslő szakkönyv immár 25 éve! Az évente rendszeresen megjelenő, nagy sikerű kiadvány a szakembereknek nélkülözhetetlen támpont, a lakosság számára pedig segédeszköz a különböző építési-szerelési munkák költségeinek pontos meghatározásához.
Forrás

Robert Gebka Depresszio helyett mindfulness Gebka, Robert: Depresszió helyett mindfulness
Kiadó:
Panem, 2017

Elhelyezés: MSZO SZAB 200
Raktári szám: 072.253

Könnyen olvasható, közérthető nyelvezet és a mindig alapos és meggyőző magyarázat biztosítja, hogy alkalmas mindenkinek, aki a depresszió valamelyik formájával küszködik.

Olyan gyakorlati tanácsok, és konkrét gyakorlatok sajátíthatók el a könyv segítségével – ami alkalmas a legkülönbözőbb élethelyzetű, életkorú olvasó számára. Biztosítja a sikerélményt, és konkrétan eredményre vezet. Hasznos a könyv azoknak is, akiknek egy depresszióval küzdő ember a partnere, vagy hozzátartozója.
Forrás
Tom Harford Alkoto rendetlenseg Harford, Tom: Alkotó rendetlenség
Kiadó:
HVG Kv., 2017

Elhelyezés: GTO PSZI 140
Raktári szám: 718.892

Milyen összefüggés van a kreativitás és a zűrzavar között?

Hogyan születhetnek új ötletek meglepő fordulatokból és váratlan találkozásokból?

Miért hat olykor bénítólag a rendszeretet a szakmai és magánéletünkben?

Már gyerekkorunktól fogva arra nevelnek bennünket, hogy rendezett és világos kategóriákba sorolt, megtervezett és kiszámítható keretek közt éljünk. Ám a legtöbbre értékelt emberi tulajdonságoknak – a kreativitásnak, a nyitottságnak és a rugalmasságnak – szerves része, sőt talán legfontosabb alkotóeleme a zűrzavar és a káosz.
Forrás
Forrás
 Hargittai Istvan New York i setak a tudomany korul Hargittai István: New York-i séták a tudomány körül
Kiadó:
Akadémiai K., 2017

Elhelyezés: GTO KULT 100
Raktári szám: 387.468

„E könyv elkészítését elsősorban New York és a tudomány szeretete motiválta” – írja Hargittai István és Hargittai Magdolna New York-i séták a tudomány körül című legújabb, 2017 tavaszán megjelent munkájukban. A Széchenyi-díjas kémikus, akadémikus házaspár eddigi kiadványaiban elsősorban azokat a beszélgetéseket foglalta össze, melyeket találkozásaik során jeles, sokszor Nobel-díjas tudósokkal folytatott a nagyvilágban, vagy azoknak a magyar származású tudósoknak az életművét, akik az Egyesült Államokban váltak világhírűvé.
Forrás
Forrás
 Jim Lancaster A menedzsment munkaja Lancaster, Jim: A menedzsment munkája
Kiadó:
Lean Enterprise Institute Hungary, 2017

Elhelyezés: GTO GAZD 405
Raktári szám: 718.891

2017. február 14-én jelent meg a LEI legújabb könyve The Work of Management (A menedzsment munkája) címmel. A könyv szerzője Jim Lancaster, a Lantech vállalat vezérigazgatója, aki első kézből, őszintén számol be arról, milyen személyes átalakuláson ment keresztül vezetőként, továbbá miben nyilvánul meg számára a menedzsment munkája. A könyvet – amely egyben gyakorlati, részletes üzleti esettanulmány is a Lantech lean transzformációjáról, visszaeséséről és visszatéréséről – nem csupán az amerikai, hanem más országok gyártó- és egyéb iparágainak szereplői is haszonnal forgathatják a saját átalakulásuk elősegítésére.
Forrás
Forrás

 Pokol Gyorgy Analítikai kemia Pokol György: Analítikai kémia
Kiadó:
Penta Typotex, 2017

Elhelyezés: TKO Vegyész
Raktári szám: 387.465

A kötet a 2011-ben megjelent TÁMOP-jegyzet javított kiadása, melyet jelentősen átdolgoztak, javítottak a szerzők.

A könyv anyaga az analitikai kémiai tanulmányok – és a későbbi gyakorlati elemző munka – megalapozását szolgálja. Épít az általános kémiai, valamint az alapvető szervetlen és szerves kémiai és fizikai ismeretekre, és megadja az analitikai laboratóriumi gyakorlatok elméleti hátterét.

A bevezető rész gyakorlati mennyiségi elemzési példák segítségével tárgyalja az analitikai kémia alapfogalmait. A fejezetet az analitika minőségbiztosításának alapjai zárják. Ezután az anyag a legfontosabb méréstechnikák, módszercsaládok szerint épül fel, bemutatva az egyes módszerek elvét, működését és alkalmazását, illetve a kapcsolódó számításokat...
Forrás
 Jana Spitzer Kemencek kint es bent Spitzer, Jana: Kemencék kint és bent
Kiadó:
Cser, 2017

Elhelyezés: MSZO SZAB 500
Raktári szám: 072.254

A könyv sok fotóval, rajzzal és részletes leírással mutatja be, hogyan építhetünk saját kezűleg kemencét vályogból, téglából, fából és szalmából - azaz bárhol beszerezhető és nem túl drága anyagokból.
A kötetből megismerhetjük más országok hagyományos kemencéit és a recepteken keresztül a bennük készülő finomságokat is a kenyértől a húsételekig.
Forrás
Forrás

 Szakaly Zoltan Elelmiszer marketing Szakály Zoltán: Élelmiszer-marketing
Kiadó:
Akadémiai K., 2017

Elhelyezés: GTO GAZD 501
Raktári szám: 387.467

Az élelmiszer témakör ma egyre nagyobb figyelem mellett egyre több gondolat, elvárás összekapcsolódását testesíti meg, megjelenik benne a biztonság, a kényelem, a bizalom, a felelősség, az élvezet, a kontroll, a megosztás, a félelem… Az Élelmiszer-marketing szakkönyv érinti a jelen sokszínű kérdéseit, miközben fókuszában tartja a klasszikus marketingmunka területeit.Az Élelmiszer-marketing szakkönyvvel olyan széles körű ismeretanyagot magában foglaló szakirodalmi munkát nyertünk, ami egyszerre segíti a tematikus megismerést, valamint a friss problémafelvetésekkel az új ismeretek befogadását.
Forrás
Forrás
 Tofalvy Tamas A digitalis jo es rossz szuletese Tófalvy Tamás: A digitális jó és rossz születése
Kiadó:
L1Harmattan, 2017

Elhelyezés: GTO TÁRS 200
Raktári szám: 143.362

Tönkreteszi ​a kultúránkat a digitális média és az internet? Hazugságokat, féligazságokat terjeszt és elbutít? Vagy éppen ellenkezőleg, elhozza a tökéletes behálózottság, megosztott kreativitás és tudás tökéletes korszakát? Mi számít újságírásnak az interneten? A digitális jó és rossz születése provokatív könyv a média és az újságírás legújabb, 21. század eleji átalakulásáról. Fő kérdése: lehetséges, hogy a média mai forrongó állapotáért nem pusztán a technológia a felelős, hanem mi magunk? A kötetet, amely felvázolja a digitális média egy alternatív kultúrtörténetét is, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék egy új nézőpontból megismerni a média legfrissebb átalakulását. 
Forrás
 Tarczy Laszlo Terkovek Tárczy László: Térkövek
Kiadó:
Téglakő Kft., 2017

Elhelyezés: MSZO ÉPŐ 705
Raktári szám: 818.524

Az elmúlt negyven évben a térkőfelületek tervezésének szakmai fogásai szerencsés esetben mesterről tanítványra szálltak. A szakmailag igényes tervezőnek nem is lehetett más választása, hiszen hazánkban egyáltalán nem létezett olyan képzés, olyan tankönyv, mely az ehhez kapcsolódó tudást elérhetővé tette volna.

A magyar térkőfelületek így aztán – részben tervezési, részben kivitelezési hibák okán – nem ritkán viszonylag gyorsan tönkrementek.  Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy a szakemberek nem hibáztathatóak a jelenségért. Egyszerűen nem volt hol megtanulniuk e mesterséget.

Forrás
 Lawrence Krauss M Kvantumember Krauss, Lawrence M.: Kvantumember
Kiadó:
HVG Kv., 2017

Elhelyezés: MSZO SZAB 600
Raktári szám: 072.251

A 20. század talán legnagyobb hatású elméleti fizikusa, Richard Feynman megváltoztatta azt, ahogy napjainkban a tudományról gondolkodunk. A fáradhatatlan tudományos kutató számos területen újító volt, kvantumelektrodinamikai munkásságáért Nobel-díjban részesült. 
Ismeretterjesztő tevékenysége során világos, könnyen érthető és szélesebb rétegek számára is befogadható magyarázatokat adott a tudományos módszerről, a kritikai gondolkodásról és a világ megismerésének megbízható módjáról: előadásairól film- és hangfelvételek készültek, számos könyvet írt, de a Challenger-katasztrófa kivizsgálásában való részvétele miatt vált igazán népszerűvé. Ugyanakkor színes egyénisége és játékossága kiemelte a tudomány szürke eminenciásainak sorából: irtózott a formalitásoktól, imádott bulizni és szenvedélyes kongadobos volt.
Forrás
 Nemcsics Antal Szin Muveszet Tudomany Nemcsics Antal: Szín, művészet, tudomány
Kiadó:
Magyar Képek, 2017

Elhelyezés: GTO MŰV 300
Raktári szám: 718.906

Nemcsics Antal festőművész, szakíró, egyetemi tanár, színdinamikai kutató, az MTA AIC MNB és az +ÉTE Színdinamikai Szakosztály tiszteletbeli elnöke 90. születésnapjának ünnepsége és kiállításának megnyitója 2017. június 20-án volt a pestszentlőrinci Kondor Béla Közösségi Házban. Szín, művészet, tudomány című könyvét is bemutatták ez alkalommal. 
Forrás
 Csontos János Orangyalok Csontos János: Őrangyalok
Kiadó:
HungaroControl, 2017

Elhelyezés: MSZO KÖZL 800
Raktári szám: 072.275

Őrangyalok – a magyar légiforgalmi irányítás száz éve címmel jelent meg a szakszolgálat eddigi történetét bemutató kötet, amelyet szerdán mutattak be a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat épületében Budapesten. 
Forrás

Vissza az oldal tetejére

2018. június 19. kedd

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár
Hétköznap: 8:00-20:00

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések