Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Könyvajánló hónapról hónapra - 2018. június

 Brown Dan Eredet Brown, Dan: Eredet
Kiadó:
Gabo, 2018
Elhelyezés: MSZO SZAB 900
Raktári szám: 029.215

A könyv nagy része Spanyolországban játszódik. A korábbi történetekből már jól ismert szimbólumkutató, Robert Langdon professzor egy régi tanítványa meghívására utazik a bilbaói Guggenheim Múzeumba. Az egykori diák nem más, mint az elképesztően sikeres jövőkutató és techmágnás, Edmund Kirsch, aki aznap estére egy óriási jelentőségű tudományos bejelentést ígér, amely szerinte felülírja majd minden vallás alapját. A nagyszabású esemény azonban már azelőtt tragikus véget ér, mielőtt elkezdődhetne, így a nagy felfedezés rejtve marad a nyilvánosság elől. Langdon és a múzeum igazgatója, Ambra Vidal (aki nem mellesleg a spanyol trónörökös jegyese) azonban elhatározzák, megkeresik a módját annak, hogy a tudományos áttörés eljuthasson a világhoz.

Forrás
Forrás
 Feher Krisztian Alkalmazasfejlesztes Android Studio rendszerben Fehér Krisztián: Alkalmazásfejlesztés Android Studio rendszerben
Kiadó: BBS-Info, 2018
Elhelyezés: MSZO INF 124
Raktári szám:  387.782

Fehér Krisztián legújabb, „Alkalmazásfejlesztés Android Studio rendszerben” című könyvében bemutatja a legalapvetőbb Android-fejlesztési fogásokat, amik továbbgondolásával a legkomolyabb appok is lefejleszthetők. Olvashatunk benne az alkalmazások megtervezéséről, programozásáról és publikálásáról is, vagyis olyan témaköröket tekint át, amelyekkel mindenképpen találkozni fog a fejleszteni akaró olvasó.

Forrás
 Kanai Andras Holnap tortent Kánai András: Holnap történt
Kiadó:
HVG Kv., 2018
Elhelyezés: MSZO SZAB 600
Raktári szám: 072.548


A science fiction valóságában élünk. A minket körülvevő technológiai környezet és a futurisztikus fejlesztések hatalmas változást hozhatnak az előttünk álló néhány évtizedben. A Holnap történt öt aktuális témát jár körül: a 3D-s nyomtatást, az Egyesült Államok pozíciójának meggyengülését, a Nagy Testvér Rt.-t, a transzhumanizmust és a Mars-utazást.

Forrás
Forrás
Forrás
 Leach Peter Csaladi vallalkozasok
Leach, Peter: Családi vállalkozások
Kiadó: HVG Kv., 2018
Elhelyezés: GTO GAZD 102
Raktári szám: 719.010

Peter Leach, a londoni Imperial College egyetemi docense, keresett tanácsadó sorra veszi, hogyan lehet harmonizálni a vállalkozás és a család szükségleteit a mindannapi ügyvitel, az utódlás vagy a pénzügyi tervezés területén. Hiánypótló könyvében részletes magyarázatokon és jellemző esettanulmányokon keresztül segít abban, hogy a családi vállalkozásokra jellemző problémák megoldásával további versenyelőnyre tehessünk szert.

Forrás

Forrás
 Pusztay Sandor Zsinagogak Szlovakiaban Pusztay Sándor: Zsinagógák Szlovákiában
Kiadó: Kornétás, 2018
Elhelyezés: MSZO ÉPI 403
Raktári szám: 818.612

A mai Szlovákia területén a múlt század negyvenes éveiben megközelítően 170 zsinagóga volt. A második világháború és az azt követő további pusztulás miatt csaknem hetven zsinagóga annyira megsérült, hogy azokat le kellett bontani. Több zsinagóga az állam vagy egy-egy önkormányzat tulajdonába került, de jelentős részüket a zsidó hitközség működteti, hasznosítja. Az elmúlt években több zsinagógát önerőből, az Európai Unió vagy más országok, szervezetek forrásait felhasználva felújítottak. A könyvben bemutatott zsinagógák, múzeumok, holokauszt- emlékművek, temetők jól érzékeltetik azt az erőfeszítést, amelyet a szlovákiai zsidóság múltjának, kultúrájának megőrzésében tesznek. A könyvben található huszonhét város, település, harminc egyedi architektúrájú zsinagógájának szépségét több mint kétszázötven fotóillusztráció kitűnően érzékelteti.

Forrás

Forrás
 Farkas Judit Levalni a koldokzsinorrol Farkas Judit: Leválni a köldökzsinórról
Kiadó:
L'Harmattan, 2017
Elhelyezés: MSZO KÖRNY 100
Raktári szám: 387.780

E tanulmánykötet a szerző magyar ökofalvakról írt munkáiból nyújt válogatást. Az ökofalu olyan alternatív életmód-kísérlet, amely viszonylag keveseket vonz, és még kevesebb azoknak a száma, akik a szándékon túl meg is tudják valósítani. Mivel a magyarországi ökofalvakban lakók lélekszáma legfeljebb 500 fő, azt gondolhatnánk, hogy valójában marginális jelenségről van szó. Mégis érdemes vele foglalkozni: egyrészt mert az ökofalusi értékrend vizsgálata - tehát, hogy mi ellenében és mi mellett jön létre - jelen társadalmunk problémáinak diagnózisa lehet; másrészt mert rendkívül érdekes társadalmi kísérlet, amely a társadalomtudományok számára (is) izgalmas kutatási terepet kínál, önmagán túlmutató kérdéseket vetve fel.

Forrás
 Reuß Jorgen Vasarlas a szemetdombra Reuß, Jürgen: Vásárlás a szemétdombra
Kiadó:
L'Harmattan, 2018
Elhelyezés: GTO GAZD 501
Raktári szám: 719.015

A termék, amely nem megy tönkre, a kapitalizmus rémálma. Rontja a kereskedelmi forgalmat. A fogyasztás viszont gazdasági rendszerünk hajtómotorja, s ezért eldobjuk a régit és javítás helyett újat veszünk – kivált mert manapság ez utóbbi gyakran olcsóbb. Az 1920-as évek izzólámpa-kartelljét követõen sok termék nem tart már annyi ideig, ameddig erre valójában képes lenne: az izzószálak idõ elõtt kiégnek, a tintasugaras nyomtatók chip-vezérlés parancsára beszüntetik a munkát, és háromévente új számítógépre van szükség, mivel a régi az új operációs rendszerrel már nem tud lépést tartani. Rendszer van ebben: „tervezett elavulás” a neve annak az elvnek, amely az élettartam szándékos megrövidését elejétõl fogva elõirányozza.

Forrás
 Viranyi Peter Tobb mint reklamtortenelem Virányi Péter: Több mint reklámtörténelem
Kiadó:
Gondolat, 2017
Elhelyezés: GTO GAZD 501
Raktári szám: 387.784

A könyv minden fejezete számtalan érdekességet tartogat, teszi mindezt a reklám történelmének több évezredes fejlődésének bemutatásán keresztül. Gazdag képanyaga vizuálisan is színesíti a történelmi és reklámkészítési ismereteket. A reklám iránt érdeklődők – legyenek azok diákok, vagy már iskolapadot elhagyók – számára legalább annyira érdekes olvasmány, mint a történelmet kedvelőknek, avagy azoknak, akik kíváncsiak a technikára, művészetre.

Forrás
 Racsko Reka Digitalis atallas az oktatasban Racsko Réka: Digitális átállás az oktatásban
Kiadó:
Gondolat, 2017
Elhelyezés: GTO PED 400
Raktári szám: 387.786

A kötetben két sikertörténet, Észtország és Finnország digitális átállását ismerhetjük meg, azok infokommunikációs stratégiáinak és nemzeti alaptanterveinek tartalomelemzése révén, összehasonlítva a hazai helyzettel. Az olvasó e példák segítségével megismeri az oktatási rendszer digitális átállás folyamatának elemeit és lépéseit, amely hozzájárulhat az információs társadalom iskolájának hazai megteremtéséhez.

Forrás

Vissza az oldal tetejére

2019. január 19. szombat

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár

Hétköznap: 8:00-20:00

Nyitvatartás
2018. december 10.-2019. január 25.

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések