Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Beiratkozás

A BME OMIKK nyilvános könyvtár, használata nem csak az egyetemi polgárok, hanem minden 16. életévét betöltött állampolgár számára lehetséges.

Regisztráció

Könyvtárhasználóink többféle olvasójegy közül választhatnak attól függően, hogy a regisztrációt követően milyen szolgáltatást kívánnak igénybe venni. Ehhez fényképes igazolvány (pl. személyi igazolvány, vezetői engedély) és lakcímkártya szükséges.

Az állományfeltáró eszközök, vagyis a katalógusok regisztráció nélkül, ingyenesen is használhatóak. Az elektronikus katalógus a gyűjteménynek kb. 60%-áról tájékoztat, a régebbi kiadványokat a cédulakatalógusok alapján kereshetjük.

 • Napijegy: egy napra szól, kölcsönzésre nem jogosít, csak a nyomtatott dokumentumok helyben használatát teszi lehetővé.
 • Látogatójegy: könyvtári tagságot jelent. A beiratkozás napjától számított 1 évig érvényes. Kölcsönzésre nem, csak a nyomtatott dokumentumok helyben használatára jogosít.
 • Olvasójegy: könyvtári tagságot jelent. Birtokában minden szolgáltatásunk igénybe vehető, pl. az elektronikus dokumentumok használata, könyvtárközi kölcsönzés.
 • BME által kiállított diákigazolvány/jogviszony igazolás: tulajdonosa a könyvtár nyomtatott dokumentumainak helyben használatára jogosult.


Az olvasótermek használatakor a regisztráció során kiállított kártyát, illetve a BME által kiállított érvényes hallgatói igazolást minden esetben át kell adni a szolgálatot teljesítő könyvtárosnak.

A regisztráció minden esetben személyesen történik. Az érvényes látogatójegy vagy kölcsönzőjegy könyvtári tagságot igazol. A fényképes kártya kiállítására a szükséges dokumentumok (fényképes igazolvány, lakcímkártya, kedvezményre jogosító igazolás, pl. diákigazolvány) bemutatása, valamint a beiratkozási nyilatkozat aláírását követően kerül sor. A kártya tulajdonosa jogosult a tagságnak megfelelő könyvtári szolgáltatások igénybevételére, cserébe elfogadja és betartja a könyvtár használati szabályzatát.
Az érvényes könyvtári tagságot igazoló kártya másra át nem ruházható. Indokolt esetben meghatalmazással a kártya tulajdonosa által meghatalmazott személy is használhatja. A kártya elvesztése esetén érdemes a könyvtárat tájékoztatni és a kártyát letiltani. Az elveszett kölcsönző- vagy látogatójegy pótlásának költsége a tulajdonost terheli.

A könyvtári tagság feltételei

Minden nagykorú, belföldi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár beiratkozásához fényképes igazolvány és lakcímkártya szükséges.

Kedvezményre jogosít:

 • a BME dolgozói és oktatói számára a munkáltatói igazolás,
 • BME hallgatók esetén a diákigazolvány, a hallgatói jogviszony igazolás, illetve a Neptun alapján a tájékoztató munkatársak által kiállított (Könyvtár épület, földszint 1.) elismervény, doktoranduszok esetén a beiratkozáshoz tanszéki garancialevél szükséges,
 • a tanulók érvényes diákigazolványa, 16 és 18 év közötti hallgató esetén az önálló jövedelemmel rendelkező kezes fényképes igazolványa, lakcímkártyája és jótállói nyilatkozata,
 • a pedagógus igazolvány,
 • közgyűjteményi dolgozók számára a munkáltatói igazolás,
 • a nyugdíjas igazolvány és/vagy az utolsó nyugdíj szelvény,
 • a munkanélküliséget igazoló dokumentum (pl. segélykönyv), vagy az átképzési szerződés,
 • a fogyatékos igazolvány.


Jogi személyként beiratkozhat minden magyarországi székhellyel, telephellyel bíró gazdasági társaság, alapítvány, társadalmi szervezet, vagy intézmény. Meghatalmazottak fényképes igazolványa és lakcímkártyája mellett a beiratkozásához a vezető felelősségvállaló nyilatkozata, aláírási címpéldánya és a jogi személy létezését igazoló hiteles okirat szükséges:

 • gazdasági társaság esetén a cégbíróság által kiadott cégkivonat,
 • alapítvány, társadalmi szervezet esetén az illetékes bíróság nyilvántartásba vevő határozata,
 • intézmény esetén az alapító által kiadott/hitelesített okirat.


Külföldi állampolgárok esetén könyvtári tagságot létesíthet a 2007. I. és II. törvény alapján a jogszerűen Magyarországon tartózkodó uniós, vagy tartózkodási/letelepedési engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgár. A regisztrációhoz fényképes igazolvány és tartózkodási engedély szükséges. Kölcsönzésre jogosító könyvtári tagság létesítése csak magyarországi lakóhely megadásával, illetve a következő igazolásokkal lehetséges:

 

 • önálló jövedelemmel rendelkező külföldi állampolgár esetén munkahelyi igazolás,
 • reguláris képzésben részt vevő (nem Erasmus, nem cserehallgató) külföldi BME hallgató esetén diákigazolvány,
 • más intézmény hallgatója esetén diákigazolvány, illetve magyar állampolgárságú, önálló jövedelemmel rendelkező kezes fényképes igazolványa, lakcímkártyája és jótállói nyilatkozata.


A könyvtári tagsággal kapcsolatos további információkról és az aktuális díjtételekről a könyvtár használati szabályzata tájékoztat.

A beiratkozáskor rögzített adatokat a könyvtár az adatvédelmi törvény előírásait betartva kezeli. Az adatokban bekövetkezett változást mind a regisztrált olvasónak, mind a kezesnek saját érdekében ajánlatos bejelenteni, mivel a téves adatokból származó költségek a használót terhelik.

2019. január 19. szombat

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár

Hétköznap: 8:00-20:00

Nyitvatartás
2018. december 10.-2019. január 25.

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések