Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Esélyegyenlőség

A BME OMIKK az országos könyvtári stratégia jövőképének megfelelő módon, mint tudástár és információs központ, törekszik az információhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítására.
Az esélyek kiegyenlítésére, akadálymentesítésre a könyvtár minden szempontból figyelmet fordít.

Felhasználóink közt fizikai és társadalmi hátrányokkal élők is találhatók.
A fizikai hátrányokkal, fogyatékkal élők közt találunk mozgás-, látás-, hallásszervi sérülteket. Az ő esetükben a látványliftet, a mozgáskorlátozottaknak kialakított mosdókat, nagyítókat, igény szerint intelligens számítástechnikai megoldásokat, fejhallgatót, hang és videó kazettáinkat, multimédiás dokumentumainkat, öregebb betűs vagy kontrasztosabb kiadványokat tudunk kínálni.
A szolgáltatások szervezése közben a könyvtár gondol a szociális nehézséggel élőkre is (munkanélküliek, nyugdíjasok, BME külföldi hallgatói, munkatársai).

Az infokommunikációs akadálymentesítés érdekében a BME OMIKK magas színvonalú információtechnológiai eszközöket, megoldásokat alkalmaz:

 • Az információs csatornák változatossága a távoli használat esetében is jellemző. (skype, e-mail, telefon, fax, kihelyezett olvasószolgálati pont).
 • Szünetmentes, távoli katalógushasználat, információ- és dokumentumkeresés, kikölcsönzött dokumentumok meghosszabbítása, előjegyzés, észrevételek küldése lehetséges. A lifelong learning (LLL) és a szünetmentes hozzáférés fejlesztésére született a TÁMOP közös projektjében megvalósult közös tanulást támogató szolgáltatás, valamint a közös kereső a Tudásdepo portálján.
 • Hírlevélben, honlapon, Facebook oldalon keresztül tájékoztatja az olvasóit és az érdeklődőket állandó és alkalmankénti szolgáltatásairól, eseményeiről.
 • Az információs esélyegyenlőség sarkalatos pontja a kurrens nemzetközi szakirodalom hozzáférhetősége könyvtárunkban. A beiratkozott olvasóink rendelkezésére álló adatbázisok, e-szolgáltatások sok esetben segítenek a más módon nem vagy sok pénzért elérhető publikációk megszerzésében. Választható szolgáltatás a találatok vagy a teljes szöveg kinyomtatása, exportálása, saját hordozóra mentése.
 • A nemzeti kulturális javak közé tartozó régi, ritka, muzeális kiadványaink feldolgozása, kereshetőségük az internetes katalógusban a jellemző adataik alapján, szolgáltatási rendjük kidolgozása lehetővé teszi, hogy kutatási engedéllyel unikális művekhez, is hozzájussanak az érdeklődők.

Fenti látogatók számára nyújtott szolgáltatások:

 • munkanélkülieknek: kedvezményes beiratkozási lehetőség,
 • nyugdíjasoknak: kedvezményes/ingyenes beiratkozási lehetőség. A BME nyugdíjasai számára rugalmas kölcsönzési lehetőséget biztosítunk, különös tekintettel a ma is aktív, de már egyetemi állományba nem tartozó oktatóknak, kutatóknak. Ők tagságuk éves megújítása mellett a korábban megszokott kiemelt felhasználói státusszal, jogosultsággal vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. Szükség szerint/kérésükre a könyvtár dokumentum-beszerzést is végez, amelyeket akár a normál kölcsönzési határidő többszörösével is rendelkezésre bocsát.
 • fogyatékkal élőknek: ők ingyenesen vehetik igénybe szolgáltatásainkat, kérésre az akadálymentes látványlifthez kártyát biztosítunk. Könyvtárhasználati szempontból az elmúlt évek alatt létszámuk nem változott (28-30 fő/év).
 •  a BME OMIKK egyetemi könyvtári létéből adódóan számos nyelvi kisebbség számára biztosít elérhető szolgáltatást. Eligazodásukat az alábbi eszközök, megoldások segítik:
  • angol nyelvű szóróanyagok,
  • a könyvtár honlapján angol nyelvű ismertető,
  • az online katalógusunk angol nyelvű felülete,
  • kétnyelvű eligazító táblák a szabadpolcos olvasótermekben és a szolgáltatási pontokon egyaránt,
  •  angol nyelvű gólyatúrák, könyvtárséták.

Az intézmény minden lehetőséget megragad, hogy részt vegyen az esélyegyenlőséget támogató, propagáló kezdeményezésekben.


 • Online kérdőíves felmérést végzett a BME-n fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű hallgatók könyvtárhasználati igényeinek felmérésére. A vizsgálatban együttműködtünk az Egyetem hallgatói esélyegyenlőségi koordinátorával és az esélymentorokkal.
 • Csatlakozott a "A tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve" projekthez a „Már Nagyi is itt olvasott, avagy nemzedéktől, nemzedékig” című programmal.
 • A BME Diákközpont koordinálásával bekapcsolódtunk az Esély Nap programjaiba.
 • Az Esély Nap keretében a könyvtáros szakmai berkekben jól ismert „Élő könyvtár”, a Mensa HungarIQa agyműves foglalkozásait vezető BME OMIKK-os könyvtáros kolléga közreműködésével feladványok megoldása, továbbá speciális igényeket kielégítő, akár kerekes székes könyvtári séta szerepelt a könyvtár kínálatában.

headphones
fotó: pixabay.com
RoboBraille

Háromévnyi fejlesztőmunka után hivatalosan is elindult a RoboBraille magyar nyelvű szolgáltatása is: a robobraille.org honlapon elérhető szolgáltatás vakok, gyengén látók és diszlexiások által használható formátumokba képes konvertálni az interneten található vagy a felhasználó által feltöltött szövegeket, használata pedig ingyenes a felhasználó számára.

A szolgáltatás hazai elindításában a dán Synscenter Refsnasszal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Informatika a Magyar Látássérültekért Alapítvány működött együtt.
 1. Nyissa meg a http://robobraille.org/hu címet a böngészőjében.
 2. Forrás típusának válassza a második, "URL" lehetőséget.
 3. Illessze be a megismerni kívánt oldalhoz tartozó webcímet (URL-t) és kattintson a 'feltöltésre'.
  (előfordulhat, hogy az URL után külön be kell írni a .html kiterjesztést)
 4. Válasszon formátumot, amelyben olvasná/meghallgatná az oldal tartalmát. A dokumentumokat Braille-nyomtatásra kész digitális formátumban, mp3 fájlban, Daisy hangoskönyvként, e-könyvként és egyéb formátumokban is megkaphatjuk.
 5. Az egyedi beállítások (hang minőség/braille formátum stb.) elvégzése után adja meg e-mail címet, melyre a 'küldés' gombra kattintva hamarosan megérkezik az elérés az akadálymentesített tartalomhoz.
forrás: Metropol / RoboBraille.org
2019. január 19. szombat

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár

Hétköznap: 8:00-20:00

Nyitvatartás
2018. december 10.-2019. január 25.

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések