Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Kölcsönzés

Kölcsönözni kizárólag érvényes kölcsönzőjeggyel lehetséges az erre kijelölt raktári és olvasótermi állományrészből. Diákigazolványra és egyéb fényképes igazolványra nem áll módunkban kölcsönözni. Kölcsönözni személyesen, vagy a beiratkozáskor regisztrált állandó, illetve alkalmi meghatalmazással lehet. A dokumentumok kölcsönzési ideje általában 4 hét, de a legkeresettebb kiadványokat (pl. jegyzetek) 2 hetes lejárati határidővel szolgáltatjuk, hogy több olvasót tudjunk kiszolgálni. Erről a katalógus ad pontos tájékoztatást.

 

Egyidejűleg kölcsönözhető dokumentumok száma:

 • 5 dokumentum – külső olvasóknak, BME nyugdíjasoknak,
 • 10 dokumentum – BME hallgatóinak, nem kiemelt dolgozóinak, és jogi személyeknek,
 • 15 dokumentum – BME doktoranduszoknak.

A kölcsönzés 5 alkalommal távolról is hosszabbítható, ha arra nincs előjegyzés, vagy a késedelmi díj összege nem haladja meg a limitet.

Kölcsönzéssel kapcsolatos általános tudnivalók

 • Raktári dokumentumokat a központi kölcsönzésben, kérőlap kitöltését követően lehet igényelni. A kérőlapokat 19:40-ig fogadjuk.
 • Külső raktárban elhelyezett dokumentumokat a következő munkanapon 15:00 óra után szolgáltatjuk. A művek bekérését a tájékoztató szolgálat munkatársai a földszint 12-es szobában intézik.
 • Az olvasótermek polcain elhelyezett könyveket az olvasóteremben szolgálatot teljesítő munkatársak kölcsönzik, a könyvek kölcsönözhetőségéről a borítóra ragasztott matrica árulkodik.
 • A már szükségtelen könyveket a kölcsönzés helyén kell visszaszolgáltatni, ennek azonosításában a borítón található matrica segít.
 • Késedelmi díjat kell fizetni az olvasónak, ha a dokumentumot a kölcsönzési bizonylaton és az elektronikus katalógusban is feltüntetett határidőig nem szolgáltatja vissza. A késedelmi díj dokumentumonként és megkezdett naponként növekszik.
 • A késedelmes kölcsönzés ügyintézésének költségeit a könyvtár az olvasóra terheli.

Nem kölcsönözhető, csak helyben olvasható dokumentumok:

 • folyóiratok, napilapok, hírlapok,
 • a magyar műszaki egyetemeken elfogadott doktori, kandidátusi disszertációk,
 • muzeális értékű, vagy helytörténeti szempontból jelentős művek,
 • egyetlen példányban meglévő ritka, már nem beszerezhető nyomtatott, vagy kéziratos művek,
 • olvasótermek kézikönyvtárának kötetei,
 • fordításmásolatok,
 • magyar szabványok,
 • 1945 előtt kiadott könyvek, brosúrák.

Gyorsított feldolgozás

Számítógépes katalógusunkban a "Feldolg.-1" és a "Feldolg.-2" példánystátusz arra utal, hogy adott kiadvány feldolgozása még nem készült el.
Új beszerzésű kiadványaink másnap még nincsenek a raktárak vagy olvasótermek polcain. Ha azonban a beiratkozott olvasónak szüksége lenne néhány nap múlva valamelyikre, a könyv soron kívüli feldolgozása az alábbi formanyomtatványon kérhető.
A nyomtatott űrlap kitölthető, leadható a tájékoztató szolgálat földszint 1-es és 12-es termében.
A letölthető űrlap itt található.

Hosszabbítással kapcsolatos tudnivalók

Hosszabbítani a nyitvatartás ideje alatt a központi kölcsönzésben és az olvasótermekben, telefonon (+36 1 463 1790 és +36 1 463 1152) és Skype-on (omikk-tko-pult) lehetséges.

A távoli hosszabbításra a könyvtár termináljain, illetve az interneten keresztül a katalógusba bejelentkezve van mód, a kölcsönzőjegyen található vonalkód, illetve jelszó megadásával. Személyes jelszó hiányában a vonalkódot kell megismételni. Hosszabbítással kapcsolatos bármilyen probléma, kérés esetén munkatársaink a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen is rendelkezésre állnak.

Kölcsönzés, hosszabbítás korlátozható, ha:

 • a hosszabbítások száma elérte az 5 alkalmat,
 • a kölcsönzött művet előjegyezték,
 • az olvasónál lejárt kölcsönzési határidejű dokumentum található, és a késedelmi díj összege meghaladta a limitet,
 • az olvasónak kiegyenlítetlen díjtartozása van,
 • a könyvtár az olvasó ellen peres eljárást folytat,
 • a KTH-tól kapott információk alapján a hallgató a tanulmányainak befejezése előtt áll,
 • a kölcsönzőjegy érvényessége a lejárati határidő előtt megszűnik.

Lágymányosi kölcsönzés

Kölcsönözött, illetve az olvasótermekben és a raktárban található szabad példányokra előjegyzés kérhető (lefoglalás jelleggel). Az átvétel helye mindkét esetben kiválasztható, ez lehet a központi könyvtár, vagy a lágymányosi könyvtár (Magyar Tudósok körútja 2. I épület B-23).

Előjegyzésre személyesen a katalógusba bejelentkezve, vagy a korábban már ismertetett elérhetőségek egyikén van lehetőség. Az előjegyzett könyv beérkezésekor e-mailben értesítést küldünk, ennek hiányában telefonálunk. Az értesítést követően egy hétig őrizzük a könyvet. Az előjegyzés díja 150 Ft, melyet átvételkor kell fizetni. Az értesítést követően a megadott határidőig át nem vett és le nem mondott dokumentumért 200 Ft-ot számítunk fel.

Elveszett dokumentum pótlása

Abban az esetben, ha a kölcsönvett dokumentum elveszett, vagy használat során megrongálódott (természetes elhasználódást meghaladó állapotromlás), további kölcsönzésre alkalmatlanná vált, a használónak lehetősége van a kérdéses példányt egy eredetivel azonos, vagy annak újabb kiadásával pótolni. Kisebb mértékű rongálás esetén a könyvtár kötészeti díjat szabhat ki.

A kereskedelmi forgalomban már nem kapható dokumentum pénzben megtéríthető, ebben az esetben az elvesztést a központi kölcsönzési pult kölcsönző munkatársainál kell jelezni. Ilyenkor az elvesztés bejelentésétől számítva egy hónap áll a kölcsönző rendelkezésére, hogy az e-mailben közölt összeget megtérítse. Ennek elmulasztása a késedelmes kölcsönzéshez hasonló eljárást von maga után.

 

2019. január 19. szombat

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár

Hétköznap: 8:00-20:00

Nyitvatartás
2018. december 10.-2019. január 25.

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések