Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára

Bartók Béla első szerzői koncertjének plakátja is látható

Zenei kincseit mutatja be a BME Levéltár legújabb, a 120 éves Műegyetemi Zenekarral közös kiállítása.


Szakszerű, tartalmas, a kotta egyszerűségéhez hasonlóan puritán – e szavakkal méltatta a 120 éves a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar című kiállítást Józsa János. A BME rektora szerint a tárlat jól megmutatja, milyen akkurátusak és zenekedvelők voltak elődeink a Műegyetemen. Józsa János azt is elárulta, hogy a zenekar a következő szenátusi ülésen Rektori Dicséretet vehet át és hozzátette: „támogatjuk ezt a zenekart, ameddig csak bírjuk”.

mez120 01


A könyvtár aulájában tartott megnyitón elhangzott Mozart Esz-dúr Kürt kvintettjének három tétele is a zenekar zenészeinek tolmácsolásában (Ludányi Gergely kürt, Locsmándi Gábor hegedű, Márkus László brácsa, Székely László brácsa, Korbuly János cselló).

016 7841


A kiállítás a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar elmúlt 120 évét iratokon, fotókon, plakátokon, CD-ken keresztül mutatja be. Az együttes a féltő gonddal összegyűjtött és megőrzött zenekari archívumát ebben az évben adta át a BME Levéltárnak. A tárlókban ebből az egyedi gyűjteményből látható reprezentatív vál
ogatás.

A kiállítás egyik legérdekesebb darabja az a plakátmásolat, amelyből kiderül: Bartók Béla közreműködött a Műegyetemi Zenekar 1903. március 27-én a Royal Szállóban tartott hangversenyén, ahol többek között „Ábránd” című saját alkotását adta elő. Ez volt az első eset, hogy a fiatal művész mint zeneszerző szerepelt a nyilvánosság előtt,holott a szakirodalom eddig úgy tartotta számon, hogy a mindössze 22 éves Bartók első nyilvános hangversenyét 1903. április 13-án tartotta szülővárosában, Nagyszentmiklóson.


016 7804


A kiállítás nem véletlenül június 9-én, a Nemzetközi Levéltári Napon nyílt meg. A szervezők idén ugyanis a levéltárakban található zenei forrásokat állították előtérbe. A „Levéltárak - Harmónia – Barátság” a levéltári szakemberek idei világkonferenciájának hívószavai, amelyeket sokszor valóban a zene segít elő.

016 7863

2018. június 19. kedd

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések