Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára

Az egyetemi levéltárakban tudható meg, honnan jött és mit vitt véghez a magyar értelmiség

Nagy szükség van a felsőoktatásban az intézményi identitás erősítésére, amiben az egyetemi levéltárak fontos segítséget adhatnak. 


Faragó Sándor, a NYME rektora a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség (MFLSZ) idei vándorgyűlésén azt is hozzátette, nem a jövő, hanem már a jelen kérdése az elektronikus iratok, hallgatói nyilvántartások megőrzése, amelyben az egyetemi levéltáraknak szintén a hosszú távú, biztonságos megőrzést kell képviselniük, akárcsak a papír alapú dokumentumok esetén.

Az idén két évtizedes múltra visszatekintő szakmai egyesület augusztus végi soproni rendezvényén Szögi László, a szervezet első elnöke is megerősítette: a nemzeti identitás erősítéséhez járul hozzá annak ismerete, hogy a magyar értelmiség honnan jött, hol tett szert tudására és azt hogyan kamatoztatta az elmúlt századokban. Ezek dokumentumait pedig döntő részben a felsőoktatási intézmények levéltárai őrzik. Az MFLSZ működésére visszatekintve lényeges szakmai elemnek minősítette az iratokról tájékoztató segédleteknek az elkészítését, amelyek kézzelfoghatóvá tették a levéltári munka mibenlétét a fenntartó számára is. Szintén kiemelte az egyesület keretein belüli szakmai összefogással megvalósult, az iratoknak azonos metódus alapján történő feldolgozását. Szögi László rámutatott, hogy ő maga történészként sokat hasznosított az egyetemi levéltári dokumentumokból, amelyek ismerete, használata kiemelten fontos a különböző tudománytörténeti és művelődéstörténeti kutatások során. Azokat az egyetemi vezetőket, munkatársakat is megemlítette, akik az egyes intézményekben előmozdították a levéltár ügyét, így a BME-ről Héberger Károly, majd Fonyó Istvánné könyvtárigazgatókat.   

Zsidi Vilmos, az MFLSZ korábbi elnöke a szakmai és emberi kapcsolatok fontosságát, valamint a közös projekteket emelte ki (pl. a felsőoktatási intézmények 1956-os eseményeit bemutató forráskiadványt vagy a különböző oklevéltípusok összegyűjtését szorgalmazó kutatást). A jövőbeli célok között a levéltárral még nem rendelkező felsőoktatási intézmények levéltár-alapításának elősegítését, valamint az egyetemi levéltári iratanyag tömeges digitalizálását említette meg a szakember.

Lakos János ny. vezető szakfelügyelő szintén külön szólt a Műegyetemről, ahol – több más egyetemhez hasonlóan – a fenntartó mindig igyekezett a levéltári érdekeket szem előtt tartani (a BME Levéltára idén költözött teljesen felújított raktárba és irodába).

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója hosszan sorolta azokat a területeket, ahol a nemzeti közgyűjtemény és az egyetemi levéltárak együttműködhetnek. Ezek között említette a külföldi magyar vonatkozású iratanyag feltárását, hazahozatalát (pl. tudósok hagyatékai), az MNL illetékességébe tartozó, levéltárral nem rendelkező felsőoktatási intézmények iratkezelésének kérdéseit vagy a levéltáraknak az egyetemi oktatásban való részvételét (az MNL több egyetemmel már kötött is erre szóló megállapodást).
Kenyeres István, az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának elnöke szintén felhívta az egyetemi levéltárosok figyelmét a külföldön élt tudósok, művészek hagyatékának hazahozatalát megcélzó Ithaka programra. Az egyetemi levéltári projektek közül kiemelte azt az egyetemi tanácsi jegyzőkönyvek digitalizálását és online publikálását megvalósító mintaprojektet, amely szintén az NKA támogatásával indul el ősszel a BME és a BCE levéltárainak együttműködésében.

2018. június 19. kedd

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések