Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Június 21-én a BME Levéltár is részt vesz a Szent Iván éji rendezvényen A Műegyetem és I. világháború kiállítással.


Emellett Egy vasgyűrű története címmel a Hegedős Károly egykori építészhallgató világháborús "kalandjait" tartalmazó memoárkötetből tart felolvasóestet dr. Horváth Attila kollégánk. A többezer oldalas többkötetes visszaemlékezéseket a BME Levéltár két ütemben vásárolta meg pályázati támogatásból.

„Az előadások, beiratkozások, utóvizsgák rendben folytak le. A két utóvizsgán, az ábrázoláson meg a mathematikán könnyen átestem, szinte kár volt olyan sokat tanulni rá. Későbben következett a mechanika. Elmentem a questurába és vettem erre is egy UV jegyzetet 10 korona 50 fillérért. Megyek Czakó Adolfhoz az UV-ra. A többiek csodálkoznak, mi az, hát Czakó úr még kolléga urat is elvágta? Hát igen, nincs jegyem beírva. Kimegyek Czakóhoz felelni, nézi az UV jegyemet, amit az asztalára tettem, s nézi a jegyzetét, keresi a nevemet. Hát maga mit akar? Förmed rám. – Utóvizsgázni professzor úr! Minek, hiszen magának van jegye? Nem hozta el az indexét, hogy beírjam, ilyen rendetlenséget! Fogja, itt az UV jegye, ezért visszakapja a pénzét!
Óh jaj, hát ez a nyavalyás Bajcsy bácsi nem ment át tavaly év végén, hogy beírassa a Czakó tanszéken a jegyemet és ezért tanultam én újra az anyagot?
No nem baj. A Questura visszafizette nekem a 10 korona 50 fillért. Ezt a pénzt nem teszem be többé a zsebembe – gondoltam! Elvittem a „Gyorssegély Auguszta” aranyat-vasért akciójának, ami már háborús dolog volt. Hordták az emberek az aranytárgyaikat s egy egyszerű vasgyűrűt kaptak helyette, amit az ember azután arannyal kibéleltetett és hordta büszkén, mint aki egy aranytárgyát a haza oltárára tette le! Az UV jegy áráért én is kaptam vasgyűrűt."
2018. június 19. kedd

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések