Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Egyetemünk történeti összefoglalóiban nem jelenik meg önálló fejezetként a téma, pedig gazdag forrásanyaga található a levéltárban.
A korszakban tartott vezetőtestületi üléseken tárgyalt napirendi pontok fele-kétharmada kapcsolódik például valamilyen módon az I. világháborús eseményekhez.

A levéltárban rendelkezésre álló források segítségével alapvetően azt lehet megvizsgálni, hogy az intézményhez tartozó személyek (oktatók, hallgatók) életét hogyan befolyásolta a háború (itt nincs szó az intézményt ért károkról, lévén nem volt magyarországi front).

A beiratkozott hallgatók száma kb. ezerrel volt kevesebb az utolsó békeévhez képest, a mélypontot az 1916/17. tanévben érte el az intézmény alig 6-700 fővel (1913/14-ben még 2600 hallgató iratkozott be). Az oktatóknak is több mint negyede hadba vonult már 1914-ben. (A Műegyetem első hősi halottja Szigeti Ferenc laboráns volt, aki 1914. november 11-én halt meg.)

A levéltári anyag az alábbiakról tudósít:
- az egyetemvezetés lépései a zökkenőmentes oktatás biztosítása érdekében (tanárok felmentésére tett kísérletek, helyettesítések megszervezése, tanári illetmények ügye)
- a hadbavonult hallgatóknak nyújtott kedvezmények körébe sorolható intézkedések (ösztöndíj, segélyalap, fizetés felajánlás a háború időtartamára, mindezek a minőségből való engedés nélkül könnyítették meg az utat a diplomához)
- milyen módon hatott még e világpolitikai esemény az egyetem életére (hadikórház működtetése, tantermeknek, műhelyeknek, berendezéseknek és nem utolsósorban a mérnöki szellemi potenciálnak a hadiszolgálatba állítása)

Amiről a forrásokban kevés információ található meg: veszteségi adatok, az egyetem hősi halottjainak listája. 1914 őszétől szerepel az iratokban a tudomásra jutott hősi halottak, összesen 59 hallgató, 9 oktató, 2 alkalmazott neve, akiknek halálhírét közölték az egyetemmel. (A Sebzett hős nevű szobrot, amely Bory Jenő alkotása és közadakozásból készült el, 1927. október 20-án avatták fel az I. világháború műegyetemi hősi halottai emlékére.)

Első világháborús vonatkozású forrástípusok a BME Levéltárban

Testületi jegyzőkönyvek
- az Egyetemi és a Rektori Tanács jegyzőkönyvei, amelyekhez tematikus napirendi jegyzék áll rendelkezésre
- kari tanácsülési jegyzőkönyvek, amelyek a jegyzőkönyvi kötetek átnézésével kutathatók

Rektori Hivatal iratai
- nagyrészt a testületi ülések vonatkozó napirendjeihez kapcsolódó iktatott iratok
- az 1923-ig tematikus csoportba (tételszám) sorolt iratok repertórium segítségével kutathatók

Hallgatói nyilvántartások
- a háborúban részt vett hallgatók személyes és tanulmányi adatait tartalmazó törzskönyvek
- a törzskönyvi kötetek betűrendes névmutatók segítségével karonként kutathatók

Rektori beszédek
- az egyetemi Évkönyv, ill. Beszédek kiadványsorozatból a háborús tanéveket megnyitó, ill. az azokról beszámoló szöveges összefoglalók, amelyek online kutathatók

Vegyes iratok
- a Műegyetemi Hadikórház műtéti könyve, amelyben a sebesültekkel kapcsolatos bejegyzések oldalankénti átnézéssel kutathatók
- szolgálati és minősítési táblázatok (az oktatók hadkötelezettségére, katonai minőségére vonatkozó adatokkal), névlista alapján egyenkénti átnézéssel kutathatók (pl. Zigány Ferenc I. világháborús részvételére vonatkozó bejegyzés)

Személyi hagyatékok
- Hegedős Károly építészmérnök memoárjai, I-II. kötet (a kötetek tartalomjegyzék segítségével, a kötetek digitalizálását követően lesznek kutathatók)
- a kisebb személyi hagyatékokban egy-egy kapcsoló dokumentum előfordul (pl. Gyulai Zoltán hagyatékában önéletrajzi könyvének vonatkozó fejezetei)
- a hagyatékok raktári jegyzékeik segítségével, ill. egyenkénti átnézéssel kutathatók
2018. június 19. kedd

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések