Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára

A szabadságharc bukása után az elsők között bocsátották el állásából Juhbal Károlyt, Egyetemünk jogelődje, az 1846 novemberében megnyílt Ipartanoda rajztanárát.


Az 1817-ben Székesfehérváron született Juhbal Károly a bécsi műegyetemen tanult, ahol tanulmányait kiemelkedő eredménnyel végezte, főként a rajzolási feladatokban jeleskedett leginkább. Néhány asszisztensi évet követően az Ipartanoda első rajztanára lett (ekkor a díszítményi, építészeti, gépi és tájtervezési rajzolás tartoztak e tantárgyba). Szakmai ismereteit és kiváló nevelői tehetségét kamatoztatva rövid módszertani munkákat írt, amelyben elemezte a korabeli műszakirajz-oktatást is. Ennek szellemében az egész technikai képzés egyik sarkalatos pontjának tekintette a pontos mintarajzok beszerzését, egy műegyetemi rajztár felállítását. Gyakorlatilag ő alkotta meg az ábrázoló mértan és műszaki rajz oktatásának magyar nyelvű terminológiáját.

muszaki rajz juhbal 1841 web

Juhbal Károly hallgató rajza. Dezsényi György, a Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék egyetemi docense ajánlotta fel néhány éve a BME Levéltár számára több más, az Ipartanoda egykori rajztárából megmentett munkával együtt.

Hazafias érzelmű ember volt, figyelemmel kísérte a reformkor eseményeit, részt vett a Kossuth által szervezett Iparegyesület munkájában is, amelynek célja a hazai ipar színvonalának emelése s ezáltal az ország fejlődése volt. A szabadságharc bukása után a Kossuth-család barátjaként velük együtt került orosz fogságba. Kiszabadulása után is velük maradt: a gyerekek házitanítójaként működött.

Ekkor került közelebbi kapcsolatba olyanokkal, akik cselekedni akartak az önkényuralom ellen, ekkor írta A honmentés tervezete című művét is. 1851. december 1-jén letartóztatták. Mindent magára vállalt, így a fegyveres szervezkedésben részt vevőkkel együtt 1853 márciusában felakasztották. Közös sírjuk a Kerepesi temetőben található, egykori oktatónk emléktábláját pedig a BME 200. évfordulós ünnepségén avatták fel a központi épület Aulájában.

A Juhbal Károlyra vonatkozó iratok (26 db) a BME Levéltárban az 1846-1850 között működött Ipartanoda anyagában található. A 4 dobozból álló iratgyűjtemény kutatását darabszintű iratjegyzék segíti. Az iratok között megtalálható az is, amelyben a szabadságharc leverése után elbocsátják állásából.


Az Ipartanoda hallgatói és oktatói is csatlakoztak az 1848. március 15-én kitört forradalomhoz. A diákok 12 pontban foglalták össze követeléseiket, amelyek között szerepelt például a megfelelő épület, felszerelés és könyvtár, magyar tankönyvek, ingyenes nyelvoktatás vagy a hallgatói képviselet. A szabadságharc idején az oktatás szünetelt, az épületben hadikórház működött, 1849 novemberében indult csak újra a tanítás.2018. június 22. péntek

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések