Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára

Megnyílt új kiállításunk

70 éve halt meg Mados (Kotzmann) László talajvegyész, műegyetemi tanár, az ország első önálló Talajtani Tanszékének vezetője. A Magyar Talajtani Társaság egyik alapítója és első elnöke 1901. február 26-án született Beregszászon, nevét1939-ben változtatta Madosra. Hadapródiskolát és katonai akadémiát végzett, majd beiratkozott a Műegyetemre, ahol 1926-ban vegyészmérnöki diplomát, 1931-ben műszaki doktori oklevelet, 1939-ben pedig magántanári oklevelet szerzett.

Pályája – kétévi egyiptomi tartózkodását leszámítva – szinte teljes egészében a Műegyetemhez kötődik, ahol a két világháború között a legnagyobb hatású talajtan professzorok működtek.

mados laszlo szarm igazolas

Mados László tudományos munkássága a talajtan minden területére kiterjedt. Pályája kezdetén főleg a humusz sajátosságaival és szerepével foglalkozott, később érdeklődése a bázis-elnyelés jelenségével kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdések felé fordult.

Tömegvizsgálatokra alkalmas módszert dolgozott ki a talajok adszorpciós telítetlenségének meghatározására, részt vett az ország talajtani térképezésének megkezdésében és foglalkozott a talajok vízháztartásának vizsgálatával. (Közleményei 1938-ig Kotzmann, 1938 után Mados László név alatt jelentek meg.)

A kiállított anyagok levéltárunk állományából származnak. A kiállítás 2015. március 18-áig tekinthető meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár aulájában.

2018. június 18. hétfő

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések