Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára

Gyerekegyetem a levéltárban

Július első hetében mintegy 120 gyermek jutott el levéltárunkba az első alkalommal rendezett tudományos nyári gyerektábor keretein belül.
A BME Levéltár „Irány a múlt! Avagy a Google előtti keresés” címmel tartott szemináriumokat az 5-8. osztályos csoportoknak. Az órákat – az első napi első szeminárium kivételével – dr. Kiss Márton főlevéltáros tartotta.
A 45 perces szemináriumok két részből álltak, amelyek közül mindkettőben számítottunk a gyerekek aktív részvételére. Az első 20 percben olyan kérdéseket tettünk fel, amelyekre adott válaszokból ők maguk szedték össze, mi a levéltár, mit őrzünk, mit nem őrzünk, hogyan kerülnek be az iratok, illetve mi történik velük a levéltárban, mind a feldolgozást, mind a kutatást értve. A beszélgetés közben így olyan fogalmakat is megtanulhattak, mint az iratkezelési szabályzat, a fond, a kutatási korlátozás, az iratfolyóméter vagy a digitalizált iratok online adatbázisa. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan fogalmazzák meg a levéltár létjogosultságát, jelentőségét az egyetemen.

DSC 5425-002

A tapasztalatok alapján a levéltár fogalmával tisztában voltak, értették a múzeum, könyvtár és levéltár közötti különbségeket. Példák alapján azt is jól kiválasztották, hogy csak az egyetemen keletkezett vagy ide érkező, az egyetemmel kapcsolatos iratokat, fotókat, terveket stb. őrizzük. Az interaktív beszélgetés során az is szóba került, hogy milyen tényezők károsíthatják a levéltárban őrzött iratokat, illetve milyen veszélyek leselkedhetnek magukra a levéltárosokra. Voltak olyanok is, akiket leginkább a levéltár műszaki felszereltsége érdekelt (mobil állványzat felépítése, tűzoltó rendszer működése, terhelési paraméterek, tárolóeszközök kémhatása stb.).


A szeminárium második részében a gyerekeknek olyan feladatot kellett kisebb csoportokban megoldaniuk, amely közben régi dokumentumokat láthattak, vizsgálhattak (színes másolatban). Az iratok segítségével az egyetemi tanév történéseinek időbeli rendjét kellett felállítaniuk. Ezek között voltak: egyetemi hallgatói törzskönyvi oldal, oklevél mintalap, hallgatói eskü, ballagási bál meghívója, diplomaterv kiadása, felvételről szóló hivatalos értesítés vagy az első doktori eskü szövege. A fotók kollégiumi életképeket, előadásokról készült felvételeket, vizsgaszituációt, egyetemi épületeket ábrázoltak.

DSC 5447-002

A feladat többszörösen összetett volt. Igyekeztünk ismert tudósokkal kapcsolatos dokumentumokat kiválasztani, hogy a gyerekek tudománytörténeti ismeretei is gyarapodjanak (így például Kármán Tódor, a szuperszonikus légi közlekedés atyjaként, valamint a rakétatechnológia és hiperszonikus űrhajózás egyik úttörőjeként ismert tudós, a BME egykori gépészmérnök hallgatója tanulmányait igazoló törzskönyvi oldalt, illetve Oláh György Nobel-díjas kémikusnak a Műegyetem szerzett vegyészmérnöki oklevelét is bemutattuk).

A feladatmegoldás során a tanulók emellett nemcsak egyetemi fogalmakat ismertek meg (pl. szigorlat), hanem magának az egyetemi félévnek, az egyetemi tanulmányoknak a rendjét. Sőt, még a kutatás szépségeiből is ízelítőt kaptak, hiszen egy-egy irat, fotó kapcsán nekik kellett rájönniük a megfogalmazás, a ruhák, bútorok, a látható szituáció alapján, hogy az adott dokumentum mikor keletkezett, mit ábrázol, milyen egyetemi történéshez kapcsolódhat, milyen következtetések vonhatók le. Egyes fotókon látható eszközök is felkeltették a gyerekek érdeklődését, ami technikatörténeti ismereteik bővítésére is alkalmas volt (pl. az 1940-es évek második felében az egyetemi előadásokon használt mikrofonok).


A foglalkozás továbbá arra is rávilágított, hogy a levéltár milyen fontos szerepet tölt be a műegyetemi közösségi tudat ápolásában, hiszen a dokumentumok eredetijének egy részét éppen volt hallgatóink ajándékozták a levéltárnak.

A szemináriumon a foglalkozás továbbgondolására, az ott elhangzottak visszaidézésére alkalmas levéltári kvízt is kiosztottunk a gyerekeknek, amit az óra végén helyben is ki lehetett tölteni, illetve e-mailben visszajuttatni a megoldásokat. A helyes kitöltők tiszteletbeli levéltári kutató oklevelet kapnak (a magyar törvényi szabályozás alapján levéltári kutatást csak nagykorú személy végezhet), illetve lehetőséget egy személyre szabott, családdal együtt megvalósított levéltár-látogatásra.
2018. június 19. kedd

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések