Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára

A hónap dokumentuma - 2017 Június

I. Ferenc József koronázása

1867 szimbolikus dátum a magyar történelemben, amelyet 150 év távlatából egyfajta romantika, és kellemes, múltba révedő hangulat leng körül. Ez az év rengeteg változást hozott magával, és az egész Habsburg Birodalom megújulását ígérte.
Az 1848/49-es szabadságharcot leverő Ferenc József ugyan a Birodalom császára, de még nem királya Magyarországnak, ahol a Függetlenségi Nyilatkozat óta üresen állt a királyi trón. A koronázásra csupán a kiegyezés megkötése után kerülhetett sor, amely a majd’ 20 évnyi király nélküli időszakot követően hatalmas esemény volt a Magyar Királyság életében. A jeles napra 1867. június 8-án került sor, az alkalomra egész Pest-Buda ünneplőbe öltözött.palota
 
Kép forrása: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest GyűjteményA budai Nagyboldogasszony templomban tartott koronázási ceremóniát követően az ünnepi körmenet következett, amelynek keretében a protokollnak megfelelően I. Ferenc József felavatta az aranysarkantyús vitézeket, a pesti oldalon a koronázási dombon pedig a Szent István kardjával való, négy égtáj felé történő suhintással kifejezte, hogy megvédi az országot bármilyen irányból érkező támadással szemben. A körmenet útvonala: Nagyboldogasszony templom- Helyőrségi templom- Úri utca- Dísz tér- Vízi kapu- Abrecht (mai Hunyadi) út- Lánchíd- Ferenc József rakpart- Városház tér- Váci utca- Színház (mai Vörösmarty) tér- Dorottya utca- Ferenc József (mai Széchenyi) tér- Lánchíd- Palota.[1] Ezen útszakasz mentén természetesen nagy tömegek sorakoztak fel, nem csupán az érdeklődő városiakból, hanem az ünneplésre kirendelt állami intézmények, közte a Műegyetem dolgozóiból és hallgatóiból.
Ehhez kapcsolódóan választottuk ki a hónap dokumentumát, amelyet átírásban közlünk:

„Felhívás!

 

Szabad kir. Buda Főváros képviselő testületének megbízásából köztudomásra hozatik, hogy a koronázási körmenet alkalmára az Albrecht útnak kanyargója (hol az „Imperante Francisco Josepho” felirat van kőtáblára vésve) lesz a müegyetemi ifjúság számára fenntartva.

Ennél fogva felhivatnak a müegyetemi hallgató urak, miszerint idejekorán az említett helyen lehetőleg számosan és díszruhában vagy legalább fekete öltözetben megjelenni sziveskedjenek.

Elindulás az intézettől reggeli 6 órakor.

Budán 1867 Juni 6.


Sztoczek”


BMEL 2b 217 1866-67

BME_2b_217_1866-67.

budai var alaprajza reszletfoto

[1] A koronázásról bővebben olvashatnak az MNL honlapján:
http://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/ferenc_jozsef_koronazasa

2018. június 18. hétfő

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések