Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára

Küldetés

A Levéltár az egyetemi könyvtár szervezeti keretében működik 1972 óta. Gyűjti, szakszerűen rendszerezi és megőrzi a Műegyetem és elődintézményeinek maradandó értékű iratait. Így a rektori hivatalnak, a dékáni hivataloknak, a gazdasági és műszaki főigazgatóságnak és más átfogó szervezeti egységeknek (pl. Központi Tanulmányi Hivatal), továbbá az egyetemen működő tanácsoknak és bizottságoknak, a tanszékeknek és intézeteknek, az egyetemi könyvtárnak, a kollégiumoknak, az egyetemen működő társadalmi szervezeteknek, kulturális és sportegyesületeknek a történeti értékű iratait. Gyűjti ezen kívül az egyetem jeles oktatóinak (irat)hagyatékait, az oktatók és volt hallgatók életút-interjúit, az egyetemi életükkel kapcsolatos személyes dokumentumokat. A Levéltárban őrzött iratanyag mennyisége közel 1100 iratfolyóméter (ifm), amely az 1846-2000 közötti éveket öleli fel. Az iratokban található információk szolgáltatására, ill. az iratanyag használatára kutató- és ügyfélszolgálatot működtet, valamint a könnyebb használhatóságot és gyorsabb információszolgáltatást elősegítő segédleteket készít.


A Levéltár ellenőrzi az egyetemi iratkezelést, segíti az ezzel foglalkozó egyetemi alkalmazottak munkáját. Iratai jogbiztosító jelleggel bírnak az állampolgárok számára (pl. hallgatói nyilvántartások), valamint hozzájárulnak a közintézmény átlátható működésének igényéhez (pl. vezetőtestületek tevékenységének dokumentumai).


A Levéltár működése gazdagítja a Műegyetem kulturális életét is (kiállítások rendezése, egyetemi kiadványokban archív dokumentumok, fotók bemutatása), valamint erősíti, formálja a Műegyetem arculatát és közösségtudatát.

2018. február 19. hétfő

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések