Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltára

Kutatás

Évente átlagosan 30-40 kutatónk van, 80-100 kutatási esetet regisztrálunk. Kutatóink nagy része csak egyszer-egyszer keresi fel levéltárunkat (főként szakdolgozók, családfakutatók). Vannak helytörténettel, felsőoktatás- valamint tudománytörténettel foglalkozó kutatóink, akik rendszeresen visszajárnak, illetve az egyetem oktatói, akik tanszékük, karuk, oktatott tárgyaik múltját szeretnék megismerni és megismertetni.
A legkutatottabb iratanyagok a hallgatókra vonatkozó dokumentumok (elsősorban törzskönyvek), a különböző vezetőtestületi ülések (egyetemi, rektori, kari tanácsülések) jegyzőkönyvei, illetve a Rektori Hivatal iratai. Ezeken kívül a leggyakrabban az egyetemi órarendeket, tanrendeket keresik a kutatók.
A kutatás a Köziratokról, közlevéltárakról és magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény és az Információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján történik.
A levéltárakban őrzött hallgatói törzskönyvekben, ill. bármely más típusú, de személyes adatokat tartalmazó iratanyagban történő kutatáskor a dokumentumban előforduló személy halálától számított 30, a születésétől számított 90 év, illetve ezek ismerethiányában a dokumentum keletkezésétől számított 60 év letelte a kutathatóság időhatára. (Van lehetőség a személyes adatokat tartalmazó iratok megismerésére is, amely egy tudományos kutatást rendeltetésszerűen végző szervezet, intézmény támogató nyilatkozatával lehetséges.)   

A kutatás feltételeit a levéltár kutatási szabályzata tartalmazza. Kutatási engedélyt személyi igazolvánnyal, útlevéllel rendelkező magyar vagy külföldi állampolgár számára állítunk ki, aki vállalja a kutatási szabályzatban írottak betartását. Levéltári anyag külön kérőlap alapján, csak helyben kutatható, nem kölcsönözhető. Fénymásolást, szkennelést, illetve fotózást a levéltár vezetője engedélyezhet a személyes adatok védelme és az anyagvédelem szempontjainak figyelembevételével.

Kutatási idő:

Hétfő, Kedd, Csütörtök: 9:00-16:00
Szerda, Péntek: zárva

 Díjszabás 

Fénymásolás: A/4: 25.- Ft/oldal, A/3: 50,- Ft/oldal
Szkennelés: 300,- Ft/oldal

A kutatáshoz szükséges űrlapok:
Kutatói nyilatkozat
Kérelem látogatói jegy kiadásához

2018. február 19. hétfő

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Levéltár
Hétfő, kedd, csütörtök:
9:00-16:00
Szerda, péntek: ZÁRVA

Elérhetőségek

Ügyintézés, kutatás
1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.,
K épület, földszint 19.

elerhetosegek tel+36 1 463-1703, 463-1030
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6. vagy 1518 Bp., Pf. 91.

Térképek

terkep k

Fontos linkek

Hirdetések