Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem
Országos Műszaki Információs Központ És Könyvtár

Saját kiadványok

Szakfolyóirat

Tudományos és Műszaki Tájékoztatás

A 2013-ben 60. évfolyamába lépő, havi megjelenésű Tudományos és Műszaki Tájékoztatás (TMT) című országos szakfolyóiratot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár szerkeszti és adja ki. A lap a könyvtárügy és a szakirodalmi, szakmai tájékoztatás elvi és gyakorlati kérdéseivel foglakozik, kiemelten az információs és a tudástársadalom fejlődésének a könyvtáros szakmát érintő kérdéseivel, a korszerű információs technológia alkalmazásával.

A TMT által rendszeresen gondozott szakmai témakörök a következetők:

 • az információ és informálódás ismeretelméleti vonatkozásai,
 • a szakirodalmi és más információkhoz való hozzájutás hazai és külföldi lehetőségei,
 • a könyvtári és dokumentációs információ-feldolgozás és - felhasználás hagyományos és nem hagyományos módszerei,
 • az intézményi - vállalati belső információs módszerek kialakítása és működtetése,
 • a legkorszerűbb (elektronikus) információs eszközök és technológiák ismertetése a hazai meghonosítás elősegítése érdekében,
 • a digitalizálás elvei, módszerei, főbb külföldi és hazai projektek bemutatása,
 • CD-ROM-on/DVD-n, illetve weben elérhető bibliográfiai-referáló és teljes szövegű adatbázisok és erre épülő korszerű könyvtári szolgáltatások,
 • az EU információforrásai és elektronikus szolgáltatásai és hazai hasznosításuk,
 • az információ világméretű térhódításának figyelemmel kísérése különféle társadalmakban és nemzetgazdaságokban.


Jelentőségét, elismertségét bizonyítja, hogy számos külföldi indexelő–referáló szolgálat adatbázisaiba bedolgozza (a cikkek angol nyelvű összefoglalója alapján), és az itt közölt cikkeket az ELTE Bölcsésztudományi Karán működő doktori iskola könyvtári alprogramja mint publikációkat elfogadja.

A lap megcélzott olvasói rétege:

A felsorolt témakörökből következően a folyóirat elsődleges olvasói a könyvtár- és tájékoztatásügy területén dolgozó könyvtárosok, információs szakemberek, a korszerű információs technika könyvtári, tájékoztatási alkalmazásával foglalkozó számítástechnikai és más szakemberek, az információ felhasználói. A lapra elsősorban intézmények és nem magánemberek fizetnek elő, könyvtárak, információs intézetek, illetve minden olyan szervezet, amely könyvtári és információs szolgáltatást nyújt, illetve hasznosít.
A kiadvány online elérhetősége: www://tmt.omikk.bme.hu

Könyvtárhasználati útmutató

Néhány ötletet szeretnénk adni a könyvtárakban jellemző sajátos észjárás megismeréséhez, ami kulcs lehet a sikeres könyvtárhasználathoz. Tippjeink remélhetőleg megkönnyítik az eligazodást és lerövidítik az utat a keresett információkhoz. Gyűjteményünk más könyvtárakban is használható ismeretanyagot tartalmaz, összeállításakor törekedtünk arra, hogy az általános leírások után a BME OMIKK-ra jellemző tudnivalókat is bemutassuk.

A TÁMOP keretében elkészült információs, tanulási segédlet:
Fűre lépni tilos!

Változások:

 • A 2012-es megjelenés óta a hagyományos, papír alapú kérőlapot felváltotta az elektronikus kérőlap.
 • 2013 szeptemberétől megújult külsővel és felépítéssel rendelkezik honlapunk, a kiadványban látható képek a korábbi állapotokat tükrözik.

Műszaki tudománytörténeti kiadványok című sorozat

Emmertné Szerőczei Dóra:
Hungarikumok a BME OMIKK muzeális gyűjteményében. 2007.
Kiadványunkba az 1801 előtt napvilágot látott hungarikumok közül válogattuk ki a legérdekesebb műveket. Ezzel ízelítőt szeretnénk adni az olvasónak a BME OMIKK-ban őrzött muzeális gyűjteményből, mely az 1851 előtt megjelent hungarikumokat és külföldi kiadványokat tartalmazza.

Emmertné Szerőczei Dóra:
A legnagyobb hazai műszaki könyvtár története. 2009.
Kettős jubileum hívta létre a történeti áttekintést: 2008-ban ünnepeltük a műegyetemi könyvtár alapításának 160. és az OMIKK alapításának 125. évfordulóját.
Hiányt hivatott pótolni e mű, mivel ez az első kísérlet a két könyvtár történetének összefoglaló bemutatására.
E könyvtártörténeti mű a jubiláló intézmények működését és sorsát a kezdetektől a jubileumi esztendőig igyekszik áttekinteni. Egyszerre a régmúlt és a múlt szakszerű, hiteles forrásokon alapuló tárgyilagos története, egyúttal a még fel nem dolgozott forrású közelmúlt és jelen bemutatása. A kiadvány szerkezete: az elődkönyvtárak vezetőinek működésén, épületeinek történetén és könyv-szakmai kiadványain keresztül mutatja be időrendben az intézmények tevékenységét.

Tudomány- és technikatörténeti kiadványok

A BME OMIKK a magyar tudomány és technika nagyjairól összeállításokat, CD-ROM-okat készít. Az anyagok részben az Interneten is hozzáférhetők.

A BME OMIKK törekszik a magyar tudomány és technika történetének tudományos kutatásokra alapozott feltárására, valamint a hazai és külföldi természettudományos és műszaki eredmények ismertetésére. Így kívánja bemutatni a magyar természettudomány és technika kiemelkedő személyiségeit, akik tevékenységükkel évszázadok óta - mind a mai napig - hatékonyan segítik elő a világ tudományos és műszaki fejlődését.

Értékesítés: A magyar autógyártás 100 éve című DVD ára 3000 Ft +ÁFA/db, a többi tudománytörténeti CD egységára 2000 Ft + ÁFA/db. A kiadványok megrendelhetőek a TMT Szerkesztőségnél az alábbi elérhetőségeken:
Telefon/fax: +36 1 463-2446
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A dokumentumok egy része egyéb anyagokkal együtt digitális archívumunkban is elérhető.

Kalandozás régi könyvek között

Technika- és tudománytörténeti érdekességek a BME OMIKK muzeális állományában (elektronikus kiadvány).

Új elektronikus kiadványunkban érdekesnek talált muzeális könyveinkből válogattunk ki két tucatot. Ezeket szeretnénk megosztani olvasóinkkal, amelyhez hangulatos, sőt sokszor rendkívül szép és eredeti fotókat „mellékeltünk”. 

A „Kalandozás…” olvasása során az érdeklődők öt 16. századi, hét 17. századi és tizenkét 18. századi értékes könyv szerzőivel, tartalmi érdekességeivel, korábbi tulajdonosaival ismerkedhetnek meg. A kiadvány teljes egészében angol nyelvű változatban is olvasható.

A könyvek címére kattintva megtekinthetik a könyvtár adatbázisában az egyes művek teljes bibliográfiai leírását. A kiadvány szövegét Emmertné Szerőczei Dóra írta, a képeket Samu Ferenc, az angol fordítást Lehoczki Katalin készítette, a tervezést, technikai szerkesztést és az informatikai háttérmunkát Emmert József Gyula végezte.

A kiadvány ezen a linken érhető el: http://www.omikk.bme.hu/collections/kalandozas-regi-konyvek-kozott/


2019. február 20. szerda

minositett konyvtar logo

Nyitvatartás

Könyvtár

Hétköznap: 8:00-20:00

2019. február 20-án a Közösségi terem 16 órától zárva tart!

Elérhetőségek

Levélcím
elerhetosegek mail1111 Bp., Budafoki út 4-6.

1518 Bp., Pf. 91.


Tájékoztatás
elerhetosegek tel+36 1 463-3534, 463-1069

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kölcsönzés
elerhetosegek tel+36 1 463-1790, 463-1152

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Igazgatóság
elerhetosegek mail1111 Bp., Műegyetem rkp. 3.
K. ép. I. em. 90.

elerhetosegek tel+36 1 463-2441

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Széchenyi 2020


inyk logo

Térképek

terkep ko

Fontos linkek

Hirdetések