Ugrás a tartalomra
2021. 05. 10.

A BME OMIKK épületét 2021. május 3-án 13 órától újra kinyitjuk.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozata értelmében 2021. május 3-tól korlátozott formában újra a könyvtár épületében biztosítjuk szolgáltatásainkat a védettségi igazolvánnyal rendelkező felhasználóink számára. 

Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező felhasználóink számára szolgáltatásainkat továbbra is az eddigiekhez hasonló módon biztosítjuk.

Szolgáltatásaink továbbra is a járványhelyzet miatt bevezetett egészségvédelmi előírások mellett vehetők igénybe.

| A megfelelő fizikai távolság betartása érdekében 20 főben korlátozzuk a könyvtárban egyszerre tartózkodó olvasóink számát. A maximális létszám elérése után újabb olvasó nem léphet be a könyvtárba.

A Könytár az Egyetem központi épületén keresztül vagy a Bertalan Lajos utca 7-es porta felől közelíthető meg. Az Egyetem területére az épületen kívüli belépés javasolt.

A központi kölcsönzés május 3-án 13.00-18.00 óráig, május 4-től visszavonásig munkanapokon 9.00-18.00 óráig tart nyitva. A ruhatár, az olvasótermek, a kutatóterem és a könyvtár közösségi terei továbbra is zárva vannak. Felhasználóink csak a kölcsönzési szolgáltatások igénybevétele idejére tartózkodhatnak a könyvtárban.

| Belépéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen. A koronavírus elleni védettség igazolása a ruhatárnál a védettségi igazolvány (vagy applikáció segítségével) és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik. Az épület teljes területén kötelező szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése és az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása.


Amennyiben nincs érvényes könyvtári tagsága, keresse fel munkatársunkat a konyvtar@bme.hu e-mail címen.

| Tagság váltása BME hallgatóknak, doktoranduszoknak


Kölcsönzés

Kölcsönzési szolgáltatásainkat korlátozott formában biztosítjuk felhasználóink számára. Ennek keretében kölcsönözni az elektronikus kérőlapon előzetesen leadott könyvigényeket lehet. Az előkészített könyvek a központi kölcsönzésben vagy a Könyvtár főbejárata előtt vehetők át.

| Helyben használható dokumentumaink előzetes időpontegyeztetést követően elérhetők. Kérjük kérésével keresse fel kollégánkat a konyvtar@bme.hu címen.


Könyvek visszaadása

A könyvek visszaadására a központi kölcsönzésben vagy az Egyetem központi épületében elhelyezett könyvbedobó dobozainkon keresztül van lehetőség:   

  • a K épület főbejáratánál 
  • a Tankönyvolvasóval szemben 

A könyveket postai úton, ajánlott csomagként feladva is visszaküldheti a 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. címre. A csomagra kérjük, hogy írja rá: Könyvtári könyv
 

Kölcsönzési határidők

A kölcsönzések lejárati határidejének meghosszabbítása minden felhasználó egyéni felelőssége.

| A kölcsönzési határidő összesen 9 alkalommal hosszabbítható az alábbi módokon:


Késedelmi díj

A rendkívüli helyzetre való tekintettel 2021. május 31-ig késedelmi díjat nem számítunk fel. A korábban keletkezett tartozásokat átutalással, illetve Egyetemi hallgatóként a Neptun tanulmányirendszeren keresztül rendezheti.  

| Figyelem! A rendkívüli helyzetre való tekintettel bevezetett intézkedések nem mentesítenek a Könyvtárhasználati szabályzatban meghatározott szabályok betartása alól.


Könyvtárközi kölcsönzés

A kérések elsősorban a konyvtar.konyvtarkozi@bme.hu e-mail címen vagy az online könyvtárközi felületen adhatók le. A részletekről kérjük, egyeztessen kollégánkkal.
 

Elektronikus források, szakirodalmi tájékoztatás

  • Előfizetett adatbázisaink egyetemi VPN-en keresztül vagy eduID használatával továbbra is elérhető a BME polgárai számára.
  • A magyar könyvtárakban elektronikus formában elérhető tudományos adatbázisok, folyóiratok elérhetőségéről ad tájékoztatást a COMPASS.
     
  • Szakirodalom keresésével, szakdolgozati témával kapcsolatos vagy egyéb speciális kérdéssel forduljon kollégáinkhoz a konyvtar@bme.hu e-mail címen.

 

Szolgáltatásainkkal kapcsolatos jelzéseivel, kérdéseivel keressen minket elérhetőségeinken.

 

A BME OMIKK szervezetében működő Levéltár szolgáltatási rendjének változásáról a BME Levéltár oldalán találhatók információk.

 

A koronavírus kapcsán kialakult veszélyhelyzet kapcsolódó, a Műegyetem vezetése által kiadott aktuális rendelkezések a BME honlapján olvashatók.