Ugrás a tartalomra

A felsorolásban szereplő adatbázisok a BME belső hálózatához tartozó számítógépekről érhetők el.

A tudományos szakirodalmi adatbázisokhoz a BME részben saját előfizetései keretében, részben az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programmal (EISZ) együttműködésben biztosít hozzáférést.

COMPASS

A BME-n elektronikus formában elérhető (teljes szövegű adatbázisok) listája elérhető az MTA Compass/BME oldalán is. Amennyiben konkrét folyóiratot cím szerint, vagy cikket DOI szerint keres, úgy az oldal központi keresője megmutatja, hogy melyik magyarországi intézménynek van hozzáférése. A  BME-n nem, de másik hazai intézményben elérhető mű beszerzéséhez vegye igénybe könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatásunkat!

ACM Digital Library

Az informatikai és számítástudományi témájú teljes szövegű adatbázis az Association for Computing Machinery kiadásában megjelenő folyóiratok, könyvek és további kiadványokat és a tudományterületek egészét felölelő szakbibliográfiát tartalmaz.
Címlista

Az Akadémiai Kiadó adatbázisa lefedi a természet- és a társadalomtudomány legváltozatosabb területeinek új eredményeit. 81 hazai alapítású, köztük 63 nemzetközi és 18 magyar nyelvű folyóirathoz biztosít teljes szövegű hozzáférést.
Címlista

American Chemical Society (ACS) Journals

A kémia és határterületek irodalmából több mint ötven szakfolyóirat érhető el az adatbázisban.
Címlista

Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

American Physical Society (APS) Journals

Az APS kiadványai a nemzetközi fizikai közösség fontos szakirodalmi forrása. Az APS folyóirat-adatbázis a BME Fizikai Intézetben érhető el: a Physical Review B és Physical Review Letters aktuálsi cikkei és teljes archívuma mellett hozzáférhető a többi APS lap 4-éven túli archívuma.

Címlista

Arcanum Digitális Tudománytár

Több száz magyar szakfolyóirat, közlöny, akadémiai közlemény, évkönyv, heti- és napilap, lexikon és kézikönyv található meg teljes szöveggel az adatbázisban. Az ADT a 19–20. századi hungarikumok egyik legnagyobb online gyűjteménye, a magyar művelődés-, társadalom- és gazdaságtörténet fontos forrása. A gyűjtemény anyaga nagyrészt 20. századi kiadványokból áll, de bőségesen tartalmaz 19. századi és ritkábban 21. századi szövegeket is.
Címlista

Cambridge University Press Journals

Teljes szövegű elérés a CUP adatbázis mérnöki és technika csomagjához.

De Gruyter

Az adatbázis közel 90 angol és német nyelvű folyóiratot tartalmaz a természet-, a mérnöktudományok és a gazdaságtudomány területéből.
Címlista

Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

Elsevier

Az Elsevier kiadó ScienceDirect Freedom Collection szakirodalmi adatbázisa több, mint 2300 folyóirat aktuális és korábbi számainak teljes szövegű hozzáférését teszi lehetővé a BME IP címtartományából.

Címlista

Az Elsevier kiadó idéző és absztrakt indexelő adatbázisa szerzők és kutatócsoportok, intézmények tudománymetriai értékelésekhez tartalmaz alapadatokat több, mint 37000 folyóirat és könyv metaadatai alapján.
 

EmeraldInsight

Az Emerald kiadó közel 300 teljes szöveggel elérhető folyóirata a menedzsment, a marketing, az oktatás és a mérnöki tudományterületeket fedi le.

Címlisták:

Food Science and Technology Abstracts

Az International Food Information Service az FSTA élelmiszer-tudományi, élelmiszer-gazdasági és élelmezés-egészségügyi bibliográfiai adatbázisában 1969-től napjainkig több mint 1,3 millió bibliográfiai tétel érhető el. A szakirodalom mellett a vonatkozó jogszabályokat és szabadalmakat is szemlézi.

InCites

A Clarivate Analytics tudományértékelő adatbázisa az egyes intézmények nemzetközi kutatásban elfoglalt helyét segít megítélni. Az InCites részeként elérhető a Journal and Highly Cited Data (JHCD)  adatbázis is, amelyben lekérdezhető az egyes folyóiratok impakt faktora.

Címlista

Interkönyv

Az adatbázisban a Typotex Kiadó több mint 600 többnyire magyar nyelvű kiadványa érhető el a felsőoktatási tankönyvek, jegyzetek és szakkönyvek a természet- és társadalomtudományok köréből.

Címlista

JSTOR  Essential Collection

A JSTOR teljes szövegű adatbázisban több más tudományterület mellett elsősorban bölcsészet- és társadalomtudományi folyóiratcikkek érhetők el. Az adatbázis főleg archív tartalmakat szolgáltat, a folyóiratok legfrissebb 2–5 évfolyama nem elérhető.

Címlista

Journal and Highly Cited Data

A Clarivate Analytics tudománymetriai adatbázisa a Journal Citation Reports (JCR) és az Essential Science Indicators (ESI) továbbfejlesztett felülete. Segítségével lekérdezhető az egyes folyóiratok impakt faktora.

MathSciNet

Az American Mathematical Society matematikai adatbázisában több mint 1800 folyóirat 3,2 millió bibliográfiai tétele kereshető.

Címlista

MeRSZ

Az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatása egy folyamatosan gyarapodó könyvtár állomány, mely 2019-től közel 400 magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet teljes szöveggel tartalmaz. A felületen a kiadványok kereshető, egyénileg jegyzetelhető, hivatkozható formában szerepelnek. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt külön applikáció letöltése nélkül.
Címlista

Nature Journals

Teljes szövegű hozzáférést biztosít az orvos- és természettudományok széles körét lefedő folyóiratokhoz.
Címlista

Online szabványkönyvtár

A szabványkönyvtárban a magyar nemzeti szabványok (érvényes és visszavont) szövege kizárólag olvasásra érhető el. Mintegy 27 000 db érvényes és több, mint 23 000 visszavont szabvány tartalmaz..

Royal Society of Chemistry (RSC) Gold

A kémiai adatbázisban több mint negyven folyóirat cikkei érhetők el teljes szöveggel.

Címlista

Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

SciFinder

A szakirodalmi áttekintés mellett szabványok, szabadalmi leírások és anyagleírások egyaránt elérhetők a kémiai, vegyészeti és anyagtudományi adatbázisban.
Scifinder regisztráció lépései

ScienceDirect (Elsevier

Az Elsevier kiadó ScienceDirect Freedom Collection szakirodalmi adatbázisa több, mint 2300 folyóirat aktuális és korábbi számainak teljes szövegű hozzáférését teszi lehetővé a BME IP címtartományából.

Címlista

Scopus (Elsevier)

Az Elsevier kiadó idéző és absztrakt indexelő adatbázisa szerzők és kutatócsoportok, intézmények tudománymetriai értékelésekhez tartalmaz alapadatokat több, mint 37000 folyóirat és könyv metaadatai alapján.

Springer eBook

A 2013 és 2017 között megjelent természet és társadalomtudományi könyvekhez biztosít teljeszövegű hozzáférést az adatbázis.

SpringerLink

A teljes szövegű multidiszciplináris adatbázis 10 millió tanulmányt tartalmaz a műszaki-, természet- és orvostudományi-, társadalomtudományok területérről 1997-től napjainkig.

Címlista

Szotar.net

Az angol, német, francia, holland, olasz, orosz, spanyol, svéd és latin szótárak mellett egy- és többnyelvű szakszótárak is elérhetők az Akadémiai Kiadó Szotar.net adatbázisban. Az egynyelvű szótárak között megtalálható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása, az Idegen szavak és kifejezések szótára, a Magyar értelmező kéziszótár és a Magyar szinonimaszótár is. A szótárak böngészőből és Microsoft Office bővítményként is használhatók, valamint mobileszközökről is elérhetők.

Taylor and Francis Online Library

A Taylor and Francis Science & Technology gyűjtemény folyóirataihoz biztosít el teljes szövegű hozzáférést.

Címlista

The American Society of Mechanical Engineers (ASME)


Az Amerikai Gépészmérnöki Társaság, az ASME a több mint 130 000 gépészmérnök és társult tag világszerte vezető szakmai tagsági szervezete. A BME előfizetése keretében az adatbázis a kiadó összes folyóiratához nyújt hozzáférést.
Címlista

Web of Science

A Clarivate Analytics hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázisa feldolgozza valamennyi tudományterület legfontosabb folyóiratait. Elsősorban szakirodalom keresésére alkalmas, valamint segítségével megtalálhatók egyes kutatókra történő hivatkozások is.

Címlista

Wiley-Blackwell Online Journals

A tudomány, technológia és orvostan gyűjteményhez biztosít teljes szövegű hozzáférést 1997-től napjainkig.

Címlista

Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.