Ugrás a tartalomra
Utoljára frissítve: 2021. 10. 12.

A tudományos szakirodalmi adatbázisokhoz a BME részben saját előfizetés keretében, részben az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programmal (EISZ) együttműködésben biztosít hozzáférést.

 

Az adatbázisok a BME belső hálózatához tartozó számítógépekről érhetők el. Az egyetem hálózatán kívüli, otthoni hozzáférésre is lehetőségük van a BME polgároknak egyetemi VPN használatával, vagy számos szolgáltató esetén eduID (Shibboleth) belépéssel.

 

COMPASS

A BME-n elektronikus formában elérhető adatbázisok listája megtalálható az MTA Compass/BME oldalán is. Amennyiben konkrét folyóiratot cím szerint, vagy cikket DOI szerint keres, úgy az oldal központi keresője megmutatja, hogy melyik magyarországi intézménynek van hozzáférése, vagy az esetleges open access elérhetőségét. A  BME-n nem, de másik hazai intézményben elérhető mű beszerzéséhez vegye igénybe könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatásunkat!

ACM Digital Library

Az informatikai és számítástudományi témájú teljes szövegű adatbázis az Association for Computing Machinery kiadásában megjelenő folyóiratokat, könyveket és konferenciakiadványokat, valamint a tudományterület egészét felölelő szakbibliográfiát tartalmaz

| Belépés eduID-val

Akadémiai Kiadó Folyóiratai

Az Akadémiai Kiadó folyóiratadatbázisára nincs aktuális előfizetésünk, de az archiválási jog miatt Egyetemünkön elérhetők az adatbázis 2012 és 2020 között kiadott cikkei, illetve az Open Access tartalmak. 

Az Akadémiai Kiadó folyóiratadatbázisa lefedi a természet- és a társadalomtudomány legváltozatosabb területeinek új eredményeit idegennyelvű és magyar nyelvű folyóiratokon keresztül.

| Belépés eduID-val

Akadémiai Kiadó Szótárai (Szotar.net)

Az Akadémiai Kiadó Szótárai adatbázisra nincs aktuális előfizetésünk, ezért a tartalma Egyetemünkön már nem érhető el.

American Chemical Society (ACS) Journals

A kémia és határterületek irodalmából több mint ötven szakfolyóirat érhető el az adatbázisban. Az adatbázis a kémia és határterületei több mint ötven szakfolyóiratának kurrens cikkeihez és a folyóiratok archívumához nyújt teljes szövegű hozzáférést egészen 1879-ig visszamenőleg.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

American Physical Society (APS) Journals

Az APS kiadványai a nemzetközi fizikus kutatóközösség fontos szakirodalmi forrásai. Az APS folyóirat-adatbázis a BME Fizikai Intézetben érhető el. Az előfizetésen keresztül a Physical Review B és a Physical Review Letters aktuális cikkei és teljes archívuma mellett hozzáférhető a többi APS lap 4-éven túli archívuma.

Arcanum Digitális Tudománytár

Az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisra nincs aktuális előfizetésünk, ezért a tartalma Egyetemünkön már nem érhető el.

Cambridge University Press Journals

A Cambridge University Press folyóiratcsomagjára nincs aktuális előfizetésünk, de az archiválási jog miatt Egyetemünkön elérhetők az adatbázis 2018 és 2020 között kiadott cikkei, illetve az Open Access tartalmak.

A Cambridge University Press Engineering & Technology csomagja a világ egyik vezető egyetemének több mint 50 mérnöki tudományokkal és technológiakutatással foglalkozó folyóiratának teljes szövegéhez biztosít hozzáférést.

| Belépés eduID-val

De Gruyter

A De Gruyter folyóiratcsomagjára nincs aktuális előfizetésünk, de az archiválási jog miatt Egyetemünkön elérhetők az adatbázis 2020-ban kiadott cikkei, illetve az Open Access tartalmak.
Az multidiszciplináris adatbázis több mint 350 tudományos folyóirat cikkeinek teljes szövegéhez nyújt hozzáférést angol, valamint német nyelven.

EmeraldInsight

Az Emerald kiadó több mint 300 folyóirata érhető el a közgazdaságtan, a menedzsment, a marketing, az oktatás és a mérnöki tudományok területén.

| Belépés eduID-val

Food Science and Technology Abstracts

A Food Science and Technology Abstracts adatbázisra nincs aktuális előfizetésünk, ezért a tartalma Egyetemünkön már nem érhető el.

InCites

A Clarivate Analytics tudományértékelő adatbázisa az egyes intézmények nemzetközi kutatásban elfoglalt helyét segít megítélni, valamint elemzéseivel segít a tudományos stratégia kidolgozásában. 

Az adatbázis használatához első belépéskor egyéni regisztráció szükséges egyetemi IP tartományból, vagy egyetemi VPN-en keresztül, amellyel a későbbiekben egyetemen kívülről is használható.

IEEE Electronic Library, IEEE Xplore

Az IEEE adatbázisra nincs aktuális előfizetésünk, ezért a tartalma Egyetemünkön már nem érhető el.

Interkönyv

Az Interkönyv adatbázisra nincs aktuális előfizetésünk, ezért a tartalma Egyetemünkön már nem érhető el.

JSTOR  Essential Collection

Az JSTOR adatbázisra nincs aktuális előfizetésünk, ezért a tartalma Egyetemünkön már nem érhető el.

Journal and Highly Cited Data (JHCD)

A Clarivate Analytics tudománymetriai adatbázisa a Journal Citation Reports (JCR) és az Essential Science Indicators (ESI) továbbfejlesztett felülete. Segítségével lekérdezhető az egyes folyóiratok impakt faktora.

Az adatbázis használatához első belépéskor egyéni regisztráció szükséges egyetemi IP tartományból, vagy egyetemi VPN-en keresztül, amellyel a későbbiekben egyetemen kívülről is használható

MathSciNet

Az American Mathematical Society adatbázisa összegyűjti a matematika és határtudományai területén megjelent cikkek bibliográfiai adatait és kereshetővé teszi a szakterület több mint 1800 tudományos folyóiratában megjelent 3,2 millió cikket.

MeRSZ

Az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatása egy folyamatosan gyarapodó e-könyv állomány, mely több mint 700 magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet tartalmaz teljes szöveggel. A felületen a kiadványok kereshető, egyénileg jegyzetelhető, hivatkozható formában szerepelnek. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt külön applikáció letöltése nélkül.

| Belépés eduID-val 

Nature Journals

A folyóiratcsomag teljes szövegű hozzáférést biztosít az élet- és természettudományok széles körét lefedő Nature folyóirathoz és a lapcsalád további tagjához.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

Online szabványkönyvtár

A szabványkönyvtárban elérhető a magyar nemzeti szabványok (érvényes és visszavont) szövege. Mintegy 27 000 db érvényes és több, mint 23 000 visszavont szabványt tartalmaz. A szabványok kizárólag olvasásra érhetők el, le nem menthetők.

Az adatbázis a könyvtár kijelölt számítógépein használható, belépéshez kérje a könyvtáros segítségét személyesen vagy a konyvtar@bme.hu email címen.

Oxford University Press (OUP) Journals – Science & Mathematics collection

Az Oxford University Press folyóiratcsomagjára nincs aktuális előfizetésünk, de az Open Access tartalmak mellett 2021. június 7-ig hozzáférhetők a 2021. évi kollekció folyóiratai is.
  

Az OUP Science & Mathematics folyóiratcsomag a világ egyik vezető egyetemének több mint 160 természettudományi és matematika témájú szakfolyóiratának cikkeit teszi teljes szöveggel elérhetővé.

Az alábbi Oxford adatbázisok 2021. október 31-ig ingyenesen elérhetők:

  • Oxford Handbooks Online: a gyűjteményben az egyes tudományterületek szakértőitől találhatóak mélyreható elemzések. Érintett témák többek között: üzleti élet, menedzsment, közgazdaságtan, pénzügy, politikatudomány, szociológia, stb.
     
  • Oxford Scholarship Online: az OUP monográfiákat tartalmazó e-könyvcsomagja, amely a társadalom-, természet-, jog- és orvostudomány területeit fedi le.
     
  • University Press Scholarship: az OUP Platformján elérhető gyűjtemény több jelentős partnernyomda könyveit tartalmazza, minden tudományterületet érintve.

Royal Society of Chemistry (RSC) Gold

A Royal Society of Chemistry adatbázisa teljes szövegű hozzáférést biztosít a kémia és határterületi több mint 40 vezető szakfolyóiratának cikkeihez.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

SciFinder-n

A Chemical Abstract Service kémiai, vegyészeti és anyagtudományi adatbázisa, melyben a szakirodalmi áttekintés mellett szabványok, szabadalmi leírások és anyagleírások egyaránt elérhetők. A Scifinder-n tartalmazza a MethodsNow, a PatentPak és a ChemZent adatbázisokat is.

Az adatbázis használatához első belépéskor egyéni regisztráció szükséges egyetemi IP tartományból, vagy egyetemi VPN-en keresztül, amellyel a későbbiekben egyetemen kívülről is használható.

| Scifinder regisztráció lépései

ScienceDirect

Az Elsevier kiadó ScienceDirect Freedom Collection multidiszciplináris adatbázisa több, mint 2800 folyóirat aktuális és korábbi számainak teljes szövegű hozzáférését teszi elérhetővé. A tartalom elsősorban műszaki-, természet- és orvostudományi területen kiemelkedő, de a társadalomtudományok és más tudományterületek is képviselve vannak benne.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

Scopus

Az Elsevier kiadó hivatkozási adatbázisa feldolgozza minden tudományterület legfontosabb folyóiratát, könyvét és konferenciakötetét, továbbá a szerzők és kutatócsoportok, intézmények tudománymetriai értékelésekhez tartalmaz alapadatokat több, mint 37000 folyóirat és könyv metaadatai alapján.

Springer eBook

A Business and Management, Computer Science, Chemistry, Material Science, Economics and Finance, Energy, Engineering, EarthSciences, Mathematics and Statistics, Physics témakörökben a Springer kiadó 2013 és 2021 között megjelent könyveihez biztosít teljeszövegű hozzáférést az adatbázis.

SpringerLink

A teljes szövegű multidiszciplináris adatbázis 10 millió tanulmányt tartalmaz a műszaki-, természet- és orvostudományi, valamint a társadalomtudományok területéről 1997-től napjainkig. A SpringerLink platformon érhetők el a kiadótól vásárolt e-könyvek is.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.

Taylor and Francis Online Library

A Taylor and Francis Science & Technology Collection folyóiratcsomagjára nincs aktuális előfizetésünk, de az archiválási jog miatt Egyetemünkön elérhetők az adatbázis 2019-ban kiadott cikkei, illetve az Open Access tartalmak.

A Taylor and Francis Science & Technology Collection folyóiratcsomagja a kiadó több mint 500 mérnöki- és természettudományokkal foglalkozó folyóiratához biztosít teljes szövegű hozzáférést.

Web of Science

A Clarivate Analytics hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázisa feldolgozza valamennyi tudományterület legfontosabb folyóiratait, amelyek mindegyike impakt faktorral rendelkezik. Elsősorban szakirodalom keresésére és tudománymetriai elemzésre alkalmas, valamint segítségével megtalálhatók egyes kutatókra történő hivatkozások is.

Wiley-Blackwell Online Journals

A Wiley kiadó multidiszciplináris adatbázisa közel 1500 tudományos folyóirat teljes szövegéhez biztosít hozzáférést elsősorban természet- és társadalomtudományok, technológia és orvostudomány területeken.

| Ingyenes Open Access publikálás a BME-s szerzőknek az EISZ szerződés keretében.