Ugrás a tartalomra
Utoljára frissítve: 2020. 02. 19.

A BME-s szerzőknek több kiadónál is lehetőségük van EISZ szerződés keretében ingyenes Open Access publikálásra, további kiadók pedig kedvezményes lehetőségeket kínálnak.

Prezentáció a BME-n hozzáférhető szakirodalmi forrásokról, az előfizetés nélküli alternatívákról és a díjfizetés nélküli OA lehetőségekről: https://bit.ly/bme2019-szakirodalom

A kiadókkal kötött megállapodásokról a részletes tájékoztató az egyes kiadók nevére kattintva olvasható az  EISZ  honlapján.

A legtöbb kiadónál a kedvezményes publikálást a levelező szerző veheti igénybe. A jogosult szerzők azonosítására a következő módszereket használják a kiadók, önállóan, vagy egymással kombinálva:

  • intézményi e-mail cím használata (.bme.hu)
  • intézményi affiliáció megadása a cikken
  • intézményi IP tartományból való beküldés
  • cikk beküldésekor, vagy elfogadásakor az intézmény kiválasztása listáról
  • alternatív megoldás: Ringgold intézményi azonosító (RINGGOLD-61810 a BME esetében )
  •  szerzői ORCID azonosítók  

 

American Chemical Society

Az American ChemicalSociety-vel kötött Open Access megállapodás keretében a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők szerzői a kiadó hibrid és tisztán nyílt hozzáférésű folyóirataiban nyílt hozzáféréssel, költségmentesen publikálhatnak. A jogosult szerzők azonosítása az e-mail végződések és az intézményi RingGold azonosítók segítségével történik. Az Open Access támogatás feltétele, hogy a szerzők a cikkük elfogadásának időpontjában a CCC oldalán a „seek funding from Hungarian Electronic Information Service National Programme” lehetőséget válasszák.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán érhető el.

Választható folyóiratok:

 

De Gruyter

A BME affiliációval rendelkező  levelező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket publikálhatnak a De Gruyter hibrid és gold Open Access folyóirataiban. A tudományos közlemények  a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC licenc alatt jelenhetnek meg. A cikk elfogadásakor a levelező szerző kérheti cikke open access közlését a OAfunding@degruyter.com címen levélben, jelezve, hogy a cikk az EISZ - De Gruyter  megállapodás alapján jogosult  az open access megjelenésre.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán érhető el.

Open Access Journals

Hybrid Open Access

Választható folyóiratok:

Elsevier

A szerződés értelmében  a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé minden további közvetlen költség nélkül. A szerződés a 2020-ban beadott cikkekre érvényes. A tudományos közlemények  a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC-ND licenc alatt jelenhetnek meg.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

 

Választható folyóiratok

 

Royal Society of Chemistry

A szerződés értelmében a BME affiliációval rendelkező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé a Royal Society of Chemistry hibrid folyóirataiban( előfizetéses, egyes cikkek open access jelennek meg), valamint továbbra is hozzáférhetnek a kiadó teljes folyóiratcsomagjához.

A Read & Publish modell lehetővé teszi, hogy az EISZ-intézmények szerzőinek cikkei a megjelenés pillanatától szabadon hozzáférhetők legyenek, minden további közvetlen költség nélkül.  A cikk OA megjelentetésekor meg kell adni a cikk további felhasználására vonatkozó engedélyt a „Licence to Publish” :

  • CC-BY (a Szabad licensz, a cikket felhasználó nevezze meg a forrást) vagy
  • CC-BY-NC ( Nem szabad licensz, a felhasználó nevezze meg a forrást és ne használja fel kereskedelmi tevékenységhez).

A Chemical Science, Nanoscale Advances and RSC Advances, Chemistry Education Research and Practice (CERP teljes egészében gold open access folyóiratok, így ezekben fizetni kell a cikk megjelenéséért.  (APC) Az Open Access folyóiratokra nem vonatkozik az EISZ kedvezmény, de ott is van, amelyiknél ingyenesen lehet publikálni, az egyes folyóiratok oldalán lehet tájékozódni a feltételekről.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán. 

Választható folyóiratok listája

 

 

Wiley kiadó

A 2019-2021 között érvényes, hároméves szerződés keretében a Wiley folyóirataihoz való hozzáférés mellett a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak „primary research” és „review” besorolású Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban.
Az Author Services platformon a jogosult szerzők automatikusan azonosíthatók, és értesülnek a díjmentes nyílt hozzáférésű közzététel lehetőségéről.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Make your article open access with Online Open

Választható folyóiratok listája:

Springer Nature

A BME  affiliációval rendelkező levelező szerzők 2020-ban elfogadott cikkei a kiadó több mint 1850 hibrid vagy 600 teljesen open access lapjában nyílt hozzáféréssel jelehetnek meg minden további költség nélkül, az  EISZ- SpringerNature szerződés valamint a Springer Compact modell keretében. Az Original Paper, Review Paper, Brief communication és a Continuing Education típusú cikkek alkalmasak a támogatásra. Az előfizető intézmények a publikációs díjak (APC) alól való mentesség mellett továbbra is hozzáférnek több mint 2000 Springer folyóirathoz.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Publikálás a hibrid folyóiratokban

Választható folyóiratok listája

Publikálás a teljesen open access folyóiratokban

 

Akadémiai Kiadó

A kétéves szerződés keretében az Akadémiai Kiadó folyóirataihoz való hozzáférés mellett a BME affiliált szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Választható folyóiratok listája
 

Taylor & Francis kiadó

Az EISZ Nemzeti Program által tömörített magyar konzorcium 2020-ban nem hosszabbítja meg a szerződést a Taylor & Francis kiadóval. A szerzőink számára az ingyenes  open access publikálás nem biztosított.

MDPI open access kiadó

Az MDPI célja, hogy ingyenes hozzáférést biztosítson a legújabb kutatásokhoz a folyóiratokon keresztül. Nyílt hozzáférési programjához csatlakoztunk 2020-ban. 2020-ban a BME szerzők az elfogadott cikk  APC-jéhez csatlakozással járó 10%-os  szerzői kedvezményt  kaphatják,  illetve a szerzők egyénileg is tudnak a különböző kedvezményeket nyújtó konstrukciók közül választani az elfogadott cikkek APC-jéhez.

Választható folyóiratok listája

További fontos információk találhatók a publikáló szerzőknek.

A Scillit adatbázis segíti a keresést a tudományos OA folyóirat cikkek között, További alkalmazásokkal elérhető még kiadói rangsor és statisztika is.