Ugrás a tartalomra

A BME-s szerzőknek több kiadónál is lehetőségük van EISZ szerződés keretében ingyenes Open Access publikálásra, további kiadók pedig kedvezményes lehetőségeket kínálnak.

Prezentáció a BME-n hozzáférhető szakirodalmi forrásokról, az előfizetés nélküli alternatívákról és a díjfizetés nélküli OA lehetőségekről: https://bit.ly/bme2019-szakirodalom

A kiadókkal kötött megállapodásokról a részletes tájékoztató az egyes kiadók nevére kattintva olvasható az  EISZ  honlapján.

A legtöbb kiadónál a kedvezményes publikálást a levelező szerző veheti igénybe. A jogosult szerzők azonosítására a következő módszereket használják a kiadók, önállóan, vagy egymással kombinálva:

  • intézményi e-mail cím használata (.bme.hu)
  • intézményi affiliáció megadása a cikken
  • intézményi IP tartományból való beküldés
  • cikk beküldésekor, vagy elfogadásakor az intézmény kiválasztása listáról
  • alternatív megoldás: Ringgold intézményi azonosító (RINGGOLD-61810 a BME esetében )
  •  szerzői ORCID azonosítók  

 

American Chemical Society

Az American ChemicalSociety-vel kötött Open Access megállapodás keretében a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők szerzői a kiadó hibrid és tisztán nyílt hozzáférésű folyóirataiban nyílt hozzáféréssel, költségmentesen publikálhatnak. A jogosult szerzők azonosítása az e-mail végződések és az intézményi RingGold azonosítók segítségével történik. Az Open Access támogatás feltétele, hogy a szerzők a cikkük elfogadásának időpontjában a CCC oldalán a „seek funding from Hungarian Electronic Information Service National Programme” lehetőséget válasszák.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán érhető el.

Választható folyóiratok:

 

De Gruyter

A BME affiliációval rendelkező  levelező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket publikálhatnak a De Gruyter hibrid és gold Open Access folyóirataiban. A tudományos közlemények  a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC licenc alatt jelenhetnek meg. A cikk elfogadásakor a levelező szerző kérheti cikke open access közlését a OAfunding@degruyter.com címen levélben, jelezve, hogy a cikk az EISZ - De Gruyter  megállapodás alapján jogosult  az open access megjelenésre.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán érhető el.

Open Access Journals

Hybrid Open Access

 

Választható folyóiratok:

Elsevier

A szerződés értelmében  a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé minden további közvetlen költség nélkül. A szerződés a 2020-ban beadott cikkekre érvényes. A tudományos közlemények  a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC-ND licenc alatt jelenhetnek meg.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

 

Választható folyóiratok

 

Royal Society of Chemistry

A szerződés értelmében a BME affiliációval rendelkező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé a Royal Society of Chemistry hibrid folyóirataiban( előfizetéses, egyes cikkek open access jelennek meg), valamint továbbra is hozzáférhetnek a kiadó teljes folyóiratcsomagjához.

A Read & Publish modell lehetővé teszi, hogy az EISZ-intézmények szerzőinek cikkei a megjelenés pillanatától szabadon hozzáférhetők legyenek, minden további közvetlen költség nélkül.  A cikk OA megjelentetésekor meg kell adni a cikk további felhasználására vonatkozó engedélyt a „Licence to Publish” :

  • CC-BY (a Szabad licensz, a cikket felhasználó nevezze meg a forrást) vagy
  • CC-BY-NC ( Nem szabad licensz, a felhasználó nevezze meg a forrást és ne használja fel kereskedelmi tevékenységhez).

A Chemical Science, Nanoscale Advances and RSC Advances, Chemistry Education Research and Practice (CERP teljes egészében gold open access folyóiratok, így ezekben fizetni kell a cikk megjelenéséért.  (APC) Az Open Access folyóiratokra nem vonatkozik az EISZ kedvezmény, de ott is van, amelyiknél ingyenesen lehet publikálni, az egyes folyóiratok oldalán lehet tájékozódni a feltételekről.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán. 

Választható folyóiratok listája

 

 

Wiley kiadó

A 2019-2021 között érvényes, hároméves szerződés keretében a Wiley folyóirataihoz való hozzáférés mellett a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak „primary research” és „review” besorolású Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban.
Az Author Services platformon a jogosult szerzők automatikusan azonosíthatók, és értesülnek a díjmentes nyílt hozzáférésű közzététel lehetőségéről.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Make your article open access with Online Open

Választható folyóiratok listája:

Springer Nature

A BME  affiliációval rendelkező levelező szerzők 2020-ban elfogadott cikkei a kiadó több mint 1850 hibrid vagy 600 teljesen open access lapjában nyílt hozzáféréssel jelehetnek meg minden további költség nélkül, az  EISZ- SpringerNature szerződés valamint a Springer Compact modell keretében. Az Original Paper, Review Paper, Brief communication és a Continuing Education típusú cikkek alkalmasak a támogatásra. Az előfizető intézmények a publikációs díjak (APC) alól való mentesség mellett továbbra is hozzáférnek több mint 2000 Springer folyóirathoz.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Publikálás a hibrid folyóiratokban

Választható folyóiratok listája

Publikálás a teljesen open access folyóiratokban

 

Akadémiai Kiadó

A kétéves szerződés keretében az Akadémiai Kiadó folyóirataihoz való hozzáférés mellett a BME affiliált szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Választható folyóiratok listája
 

Taylor & Francis kiadó

A Taylor&Francis online gyűjteményhez a hozzáférésünk 2020. január 31-ig biztosított (a folytatásról tárgyalások jelenleg is tartanak). A tárgyalás ideje alatt a szerzők számára  ingyenes  publikálás nincs biztosítva.

A megállapodás lényege, hogy BME affiliációval rendelkező levelező szerzők, nyílt hozzáférésű, azaz open access cikkeket jelentethetnek meg a kiadói csoport folyóirataiban. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC – article processing charges) megfizetése alól a Taylor & Francis, Taylor & Francis Open és Cogent OA folyóiratokban. Minden Original Paper és Review Paper alkalmas a támogatásra.

A formátumkövetelmények szerint a tudományos közleményeknek a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC-ND licenc alatt kell megjelenniük, vagyis vagy teljesen szabad elérésű kulturális műveknek számítanak a szerzők kötelező feltüntetése mellett, vagy pedig kizárólag nonprofit célok érdekében használható szabad elérésű műveknek.
Bővebb információ a   kiadó oldalán  

Választható folyóiratok listája:

Még egy kurrens lehetőséget szeretnék megemlíteni az open access publikálás területén, ami nem ingyenes és nem az EISZ konzorcium keretében működik, ennek ellenére közkedvelt, már több egyetemi kutató is elhelyezte itt publikációját.

 

MDPI open access kiadó

Az MDPI célja, hogy ingyenes hozzáférést biztosítson a legújabb kutatásokhoz a folyóiratokon keresztül. Nyílt hozzáférési programjához csatlakoztunk 2020-ban. 2020-ban a BME szerzők az elfogadott cikk  APC-jéhez csatlakozással járó 10%-os  szerzői kedvezményt  kaphatják,  illetve a szerzők egyénileg is tudnak a különböző kedvezményeket nyújtó konstrukciók közül választani az elfogadott cikkek APC-jéhez.

Választható folyóiratok listája

További fontos információk találhatók a publikáló szerzőknek.

A Scillit adatbázis segíti a keresést a tudományos OA folyóirat cikkek között, További alkalmazásokkal elérhető még kiadói rangsor és statisztika is.