Ugrás a tartalomra
Utoljára frissítve: 2020. 05. 14.

Prezentáció a BME-n hozzáférhető szakirodalmi forrásokról, az előfizetés nélküli alternatívákról és a díjfizetés nélküli OA lehetőségekről: https://bit.ly/bme2019-szakirodalom

Open access adminisztrátor: Magyar-Hutai Katalin

Elérhetőség: oa@omikk.bme.hu


A BME-s szerzőknek több kiadónál is lehetőségük van EISZ szerződés keretében ingyenes Open Access publikálásra, további kiadók pedig kedvezményes lehetőségeket kínálnak.

A kiadókkal kötött megállapodásokról a részletes tájékoztató, valamint a cikk open access megjelenésének igénylésével kapcsolatos útmutató az egyes kiadók nevére kattintva olvasható az  EISZ  honlapján.

Az EISZ szerződés keretében a kedvezményes open access publikálást a BME levelező szerző igényelheti a kiadónál a cikk elfogadása után. Már a cikk benyújtásakor meg kell nevezni a kedvezményt érvényesítő levelező szerzőt és BME affiliációt, email címként a hivatalos egyetemi email cím használata javasolt. A szerzők jogosultságának automatikus azonosítására az alábbi módszereket használják a kiadók, önállóan, vagy egymással kombinálva:

  • intézményi e-mail cím használata (.bme.hu)
  • intézményi affiliáció megadása
  • intézményi IP tartományból való beküldés
  • cikk beküldésekor, vagy elfogadásakor az intézmény kiválasztása listáról
  • Ringgold intézményi azonosító (RINGGOLD-61810 a BME esetében )
  • szerzői ORCID azonosítók  

Az open access publikálás esetén a szerzőnél maradnak a szerzői jogok, ezért az open access státusz igénylésekor a szerzknek mindig rendelkezni kell arról, hogy milyen módon engedélyezik munkája további felhasználását.

A publikálási engedély megadásához a kiadó meghatározza vagy javasolja, melyik licenc fajtát választhatja a szerző. A Creative Commons CC-BY, CC-BY-NC és CC-BY-NC-ND licencek használata a leggyakoribb.

American Chemical Society

A kiadóval kötött open access megállapodás keretében értelmében a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők a kiadó hibrid és tisztán nyílt hozzáférésű folyóirataiban nyílt hozzáféréssel, költségmentesen publikálhatnak. A jogosult szerzők azonosítása az e-mail végződések, az affiliáció és az intézményi Ring Gold azonosító segítségével történik. A cikk elfogadása után a kiadótól kapott visszaigazoló emailben egy link mutat a Copyright Clearence Center oldalára. Itt kérelmezhetik az APC mentes OA publikálást. A megadott linkre kattintva a CCC oldalán a „seek funding from Hungarian Electronic Information Service National Programme” lehetőséget válasszák.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán érhető el.

Választható folyóiratok:

 

De Gruyter

A BME affiliációval rendelkező  levelező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket publikálhatnak a kiadó hibrid és gold open access folyóirataiban. A tudományos közlemények  a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC licenc alatt jelenhetnek meg. A jogosult szerzők azonosítása az e-mail végződések és az affiliáció megadása alapján történik. A cikk elfogadása után a kiadótól kapott visszaigazoló emailben egy link mutat a Copyright Clearence Center oldalára. Itt kérelmezhetik az APC mentes OA publikálást. A megadott linkre kattintva a CCC oldalán a „seekfundingfromHungarianElectronicInformation Service National Programme”lehetőséget válasszák.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán érhető el.

Választható folyóiratok:

Elsevier

A szerződés értelmében  a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé a kiadó által meghatározott hibrid és gold open access folyóirataiban, minden további közvetlen költség nélkül. A szerződés a 2019. július 1-je után benyújtott cikkekre vonatkozik és a 2021. december 31-ig időszakig érvényes. A tudományos közlemények  a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC-ND licenc alatt jelenhetnek meg. A jogosult szerzők azonosítása az intézmény neve alapján történik, mely a cikk benyújtásakor listából választható.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

 

Választható folyóiratok

IEEE

A szerződés értelmében  a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé minden további közvetlen költség nélkül a kiadó hibrid és gold open access folyóirataiban, amennyiben a cikk elfogadásának időpontja a szerződés időtartamába esik (2020. december 31.-ig). A tudományos közlemények  a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC-ND licenc alatt jelenhetnek meg. A jogosult szerzők azonosítása az e-mail végződések, az affiliáció megadása és az intézményi Ring Gold azonosító segítségével történik. A cikk elfogadása után a kiadótól kapott visszaigazoló emailben egy link mutat a Copyright Clearence Center oldalára. Itt kérelmezhetik az APC mentes OA publikálást. A megadott linkre kattintva a CCC oldalán a „seek funding from Hungarian Electronic Information Service National Programme” lehetőséget válasszák.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Választható folyóiratok:

Royal Society of Chemistry

A szerződés [link ide: értelmében a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők nyílt hozzáférésű cikkeket tehetnek közzé a Royal Society of Chemistry hibrid folyóirataiban, ha amennyiben a cikk elfogadásának időpontja a szerződés időtartamába esik (2020. december 31.). Az úgynevezett Read &Publish modell lehetővé teszi, hogy az EISZ-intézmények szerzőinek cikkei a megjelenés pillanatától szabadon hozzáférhetők legyenek, minden további közvetlen költség nélkül. A szerzők jogosultságát  az email domain végződések alapján állapítják meg, így az intézményi email használata javasolt.A tudományos közlemények  a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC licenc alatt jelenhetnek meg.

A Chemical Science teljesen gold open access folyóirat, ahol APC mentesen lehet publikákálni.  A Nanoscale Advances and RSC Advances, Chemistry Education Research and Practice (CERP teljes egészében gold open access folyóiratok), így ezekre nem vonatkozik az EISZ kedvezmény, a cikk megjelenése fizetős.  Az egyes folyóiratok oldalán lehet tájékozódni a feltételekről.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán. 

Választható folyóiratok listája

 

Springer Nature

A BME  affiliációval rendelkező levelező szerzők cikkei a kiadó hibrid vagy teljesen open access lapjában nyílt hozzáféréssel jelenhetnek meg minden további költség nélkül, az  EISZ- Springer Nature szerződés valamint a Springer Compact modell keretében, ha a cikkel fogadásának időpontja a szerződés időtartamába esik (2020. december 31.). A tudományos közlemények  a Creative Commons CC-BY vagy aCC-BY-NC-ND licenc alatt jelenhetnek meg. Az Original Paper, Review Paper, Brief communication és a Continuing Education típusú cikkek alkalmasak a támogatásra. A szerzők jogosultságát  az email domain végződések, az intézményi affiliáció és az intézményi IP tartományból való cikk beküldés alapján állapítják meg.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Publikálás a hibrid folyóiratokban

Publikálás a teljesen open access folyóiratokban

Választható folyóiratok listája:

 

Wiley kiadó

A 2019-2021 között érvényes, hároméves szerződés keretében a BME affiliációval rendelkező levelező szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak „primary research” és „review” besorolású open access cikkeket a kiadó lapjaiban.A szerződés a 2019. január 15-től elfogadott cikkekre érvényes2021. december 31-ig. A cikk elfogadásakor a levelező szerző érvényes BME affiliációval kell rendelkeznie.. A szerzői jogokat a Creative Commons CC-BY, CC-BY-NC és CC-BY-NC-ND licencei biztosítják. Az Author Services platformon a jogosult szerzők automatikusan azonosíthatók, és értesülnek a díjmentes nyílt hozzáférésű közzététel lehetőségéről. A szerzők azonosítása az intézmény neve alapján történik, mely a cikk benyújtásakor listából választható.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán.

Make your article open access with Online Open

Választható folyóiratok listája:

 

Akadémiai Kiadó

A kétéves szerződés keretében az Akadémiai Kiadó folyóirataihoz való hozzáférés mellett a BME affiliált levelező szerzők minden további költség nélkül publikálhatnak Open Access cikkeket a kiadó lapjaiban. A szerzők azonosítását az intézmény neve és a szerző e-mail címének végződése alapján végzik.

Benyújtáshoz szükséges nyilatkozat.

Bővebb információ a szerzőknek a kiadó oldalán érhető el.

Választható folyóiratok listája
 

Taylor & Francis kiadó

Az EISZ Nemzeti Program által tömörített magyar konzorcium 2020-ban nem hosszabbítja meg a szerződést a Taylor & Francis kiadóval. A szerzőink számára az ingyenes  open access publikálás nem biztosított.

MDPI open access kiadó

Az MDPI célja, hogy ingyenes hozzáférést biztosítson a legújabb kutatásokhoz a folyóiratokon keresztül. Nyílt hozzáférési programjához csatlakoztunk 2020-ban. 2020-ban a BME szerzők az elfogadott cikk  APC-jéhez csatlakozással járó 10%-os  szerzői kedvezményt  kaphatják,  illetve a szerzők egyénileg is tudnak a különböző kedvezményeket nyújtó konstrukciók közül választani az elfogadott cikkek APC-jéhez.

Választható folyóiratok listája

További fontos információk találhatók a publikáló szerzőknek.

A Scillit adatbázis segíti a keresést a tudományos OA folyóirat cikkek között, További alkalmazásokkal elérhető még kiadói rangsor és statisztika is.