Ugrás a tartalomra
Utoljára frissítve: 2021. 09. 15.

Műegyetem ​– a történeti Campus

Ismertető

Muegyetem_a_torteneti_campus.jpg

XIX. sz. végére a Királyi József Műegyetem kinőtte a pesti belvárosban alig másfél évtizede elfoglalt épületeit, s ezért számára Dél-Budán, egy Duna-parti területen új helyet jelöltek ki. A lágymányosi telken az új egyetemváros a XX. század első évtizedében alig nyolc év alatt készült el.

Az épületeket az Egyetem három neves építész professzora: Czigler Győző, Hauszmann Alajos és Pecz Samu tervezte. Az akkor emelt Campus nem csak átgondolt koncepciója és építészeti igényessége miatt méltó figyelmünkre. Az elmúlt évszázad történelmi viharai, valamint a műszaki tudományok fejlődése és az oktatási módszerek átalakulása miatt az épületek számos viszontagságon és változáson estek át.

Történetük még azok számára is tartogat szép számmal érdekességeket és meglepetéseket, akik éveket, évtizedeket töltöttek a Műegyetemen.

Az album igyekszik jelentőségéhez méltó módon bemutatni a több mint száz éves épületegyüttest. Egyaránt kíván szólni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt, jelenlegi és leendő polgáraihoz, valamint az építészet és a felsőoktatás iránt érdeklődő nagyközönséghez is.

Az albumot többszörösen díjazták a Szép Magyar Könyv 2013 versenyben, többek között a miniszterelnöki különdíjat is elnyerte.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem történeti Campusa

Szerkesztők: Armuth Miklós, Lőrinczi Zsuzsa

Szerzők: Gy. Balogh Ágnes, Frey György Péter, Kalmár Miklós, Kiss Zsuzsanna Emília, Zsembery Ákos

Kiadó: 6 Bt Kiadó, 2013

Oldalszám: 279 oldal

Méret: 34 x 24 cm

ISBN: 978-963-313-090-2

Az album megrendelhető a konyvtar@bme.hu e-mail címen.

Vételár: 6500 Ft (+ postaköltség)