Ugrás a tartalomra
Utoljára frissítve: 2023. 03. 09.

A Levéltár gyűjti az egyetem oktatóinak (irat)hagyatékait, az oktatók és volt hallgatók egyetemi életével kapcsolatos személyes dokumentumokat, visszaemlékezéseket. Ezek nemcsak az egyetem múltját tárják fel egyedi aspektusból, hétköznapi mélységeiben, hanem felidézik az egykori egyetemi polgárok alakját, emlékeit, eredményeit, szerepvállalását, ezzel gazdagítva a levéltári anyag forrásértékét. A Levéltár ezzel a mindenkori egyetemi polgárok identitását és közösségtudatát is kívánja erősíteni, valamint hozzájárulni az egyetemi hagyományok ápolásához.

Az irathagyatékok ajándék, vásárlás vagy letét formájában kerülhetnek be a Levéltárba, az átadás/letétbe helyezés feltételeit rögzítő dokumentummal.


A visszaemlékezések gyűjtése során a Levéltár munkatársai a kézzel-géppel írt egyéni vagy egy-egy hallgatói közösség által készített naplószerű feljegyzéseket, összefoglalókat várják. Erre egy példa a Villamosmérnöki Kar 1952-1957-es évfolyamának visszaemlékezése.

Az egykori és jelenlegi egyetemi polgárok, öregdiákok számára interjú felvételére is lehetőséget biztosítunk, a teljes szakmai életutat vagy meghatározott egyetemi eseményeket, témákat érintve.

A Levéltár továbbá olyan online helytörténeti gyűjteményt is működtet, amely az egyetem múltját felidéző képeket, nyomtatványokat, iratokat, filmeket és hanganyagokat tárol. A Műegyetem Topotéka rendszerén keresztül minden érdeklődő számára térítésmentesen, szakszerűen rendezve hozzáférhetővé tesszük a BME különböző intézményeiben, közösségeinél és magánkézben őrzött dokumentumokat. Ehhez várja az egykori és jelenlegi egyetemi polgárok jelentkezését: topoteka@omikk.bme.hu, leveltar@bme.hu