Ugrás a tartalomra
2020. 01. 22.

Újabb, a levéltári iratanyag helyreállítását célzó pályázati programunk fejeződött be, egy következőt pedig ismét támogat a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Sikeresen zárult a Királyi József Műegyetem egyetemi és rektori tanácsülés jegyzőkönyvei (1872-1886) restaurálása pályázatunk, amelynek során a Pre-Con Kft. szakemberei az erősen savas iratanyagot megtisztították, savtalanították, majd a töredezettség miatti sérüléseket, hiányokat rögzítették, illetve kiegészítették. Az ilyen papírból készült dokumentumok a legkisebb mozgatásra is újabb fizikai károsodást szenvednek, információtartalmuk elveszhet, ebben az állapotukban digitalizálásra is alkalmatlanok. A restaurálás célja ugyanis nemcsak az iratanyag fizikai állapotának helyreállítása volt, hanem kifejezetten a digitalizálásra történő előkészítése is. Ez a munka el is indult, így hamarosan elektronikusan kutathatóvá válnak a már egyetemként működő intézmény legkorábbi egyetemi tanácsi jegyzőkönyvei. 


800.000 Ft-os támogatásban részesült újabb állományvédelmi pályázati programunk, amely az egyik legfontosabb műegyetemi forrásanyag, a hallgatói anyakönyvek vagy törzskönyvek restaurálását célozza meg. Ezekben a könyvekben találhatók meg a Műegyetemre valaha beiratkozott hallgatók személyes és tanulmányi adatai, azaz az elektronikus tanulmányi rendszer bevezetése előtti időszakból a hallgatói jogviszony igazolása alapvetően ennek segítségével valósulhat meg. Emellett a levéltárunkban található összesen több mint 2000 kötet a családtörténet-kutatás, illetve a tudomány- és technikatörténet szempontjából is jelentős, primer forrás az egyes személyek pontos életrajzi adataira vonatkozóan.

Az összegből egyrészt az 1945/46 – 1947/48. tanévekben beiratkozott és 1949-1951 között oklevelet szerzett vegyészmérnök hallgatók, köztük a Nobel-díjas Oláh György adatait tartalmazó kötet restaurálása valósul meg. Ennek során a foltos, vízkárosodást szenvedett kötést és lapokat megtisztítják, javítják, valamint kezelik és megállítják a penészfertőzést, amely a teljes állományt veszélyeztethetné.

restauralas_01.png

A pályázati támogatásból emellett az 1952/53-ban beiratkozott és 1956 során végzett gépészmérnök hallgatók adatait tartalmazó könyv restaurálást is elvégzik. Az 1950-es évek papíranyagának jellemzője, hogy anyaguk erősen savas, a papír a savasodás következtében törékennyé vált, ezért a lapszélek töredezettek, szakadások, kisebb hiányok keletkeztek, információtartalmuk elveszhet.

restauralas_02.png