Ugrás a tartalomra
2020. 03. 02.

A fokozott járványügyi védekezéssel összefüggő intézkedések következtében a március 18-ára meghirdetett rendezvényünket későbbi időpontban tartjuk meg, a tervek szerint változatlan programmal.

 

A 9. Műegyetemi Levéltári Nap témája a levéltárakban őrzött magániratokkal kapcsolatos kérdések megvitatása lesz: gyűjtésének, feldolgozásának, használhatóságának és hasznosulásának biztosítására irányuló jó gyakorlatok bemutatása.

A levéltárakban, köztük az egyetemi szaklevéltárakban is egyre növekvő számban találhatók kisebb-nagyobb személyi irategyüttesek (a felsőoktatási intézmények levéltáraiban döntően egyetemi polgárok irathagyatékai). Ezek a dokumentumok nemcsak egy-egy ember vagy család életének forrásai, hanem számos más területen (politikatörténet, társadalomtörténet, helytörténet, egyetemtörténet stb.) is jól hasznosíthatók a kutatók és érdeklődők számára.

A konferencia előadói több levéltártípus, illetve kutatási téma képviselői. Az utolsó két előadás pedig kifejezetten egy, a BME Levéltárban őrzött, kiemelkedő forrásértékkel bíró személyi hagyaték kutatási lehetőségeire hívja fel a figyelmet (Hegedős Károly építészmérnök élete történetét kilenc, egyenként több száz oldalas memoárkötetben vetette papírra). A rendezvénnyel egyidőben válik megtekinthetővé az idén 125 éve született egykori műegyetemi hallgató emlékére összeállított tárlat is.

A tervezett, egyelőre halasztott program innen érhető el.