Ugrás a tartalomra
2021. 01. 05.

A BME OMIKK könyvtáros és levéltáros munkatársai régi tervüket megvalósítva fogtak össze az első világháború kutatói által szerkesztett, háborús tanulmányokat, dokumentumokat, naplókat közlő, népszerű Nagy Háború Bloggal.

A heti folytatásokban megjelenő sorozatban Hegedős Károlynak (1895-1972), a Műegyetem építészmérnök hallgatójának harctéri emlékei elevenednek meg saját sorain keresztül. A mérnökhöz illő precizitással dolgozó szerző számos fényképpel, kézrajzzal, tervrajzzal is kiegészítette írásművét, felbecsülhetetlen értékű kordokumentumot adva a boldog békeidők utolsó éveiről, háborúkról, küzdelmekről, miközben egyéni vívódásait sem leplezi.

A sorozat itt követhető: https://nagyhaboru.blog.hu/2020/10/25/hegedos_karoly_harcteri_emlekei

A különleges dokumentum néhány évvel ezelőtt került a BME Levéltár birtokába: a Hegedős Károly egész életét felölelő kilenc kötetes kéziratos emlékiratot az NKA támogatásával vásároltuk meg. Érdekesség, hogy a lánya, Piroska az elveszettnek gondolt hagyatékról a levéltártól értesült, majd a gyűjteményt végül édesapja egyéb személyes tárgyaival, irataival és fotóival is kiegészítette.

Az emlékirat minden kötetét digitalizáltattuk, így azok elektronikusan kutathatók levéltárunk kutatószobájában.