Ugrás a tartalomra
2021. 09. 22.

A történeti campus épületeinek levéltárunkban őrzött tervanyagai a Műegyetemi Digitális Archívumban tekinthetők meg.

 

Több mint 70 olyan eredeti tervrajz található levéltári állományunkban, amelyek a történeti campuson vagy még ezt megelőzően, a Múzeum körúton található műegyetemi épületek alaprajzai. Fizikai állapotuk már nem tette lehetővé a gyűjtemény használatát, így restaurálásukat és digitalizálásukat kiemelten kezeltük. 

Az első 25 tervrajz tisztítása, restaurálása és digitalizálása az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásával, Budapest Főváros Levéltára állományvédelmi szakembereinek segítségével valósult meg. A projekt második üteme az idén folytatódik, szintén az EMMI levéltárunknak nyújtott támogatásának eredményeképpen (a két évben mindösszesen 2.260.000 Ft értékben).  

 HU_BMEL_XV_99_b_2_k.jpg

 

Az elkészült tervrajzokat a BME repozitóriumában tettük közzé, a projekt folytatásában elkészülő tervek pedig néhány hónap múlva kerülnek majd ide.

A történeti campus épületeinek építéstörténeti kutatásához még felhasználható építési naplók, illetve építési bizottsági jegyzőkönyvek szintén levéltárunkban találhatók, elektronikus formában (offline) használhatók a levéltári kutatószobában. A más közgyűjteményekben őrzött műegyetemi tervrajzok pedig a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon tekinthetők meg.