Ugrás a tartalomra
2021. 05. 13.

Kilencedik alkalommal adták át a Magyar Levéltárosok Egyesülete által életre hívott díjat, amelynek célja a levéltárak kultúramegőrző, kultúrateremtő szerepének, tudományos eredményeinek bemutatása az ott készült kiadványok középpontba állításával.

 

Az elismerésre több kategóriában lehetett pályázni. A monográfiák, tanulmánykötetek kategória díjazása során megosztott harmadik helyezést ért el Batalka Krisztina: A Műegyetem az első világháborúban című könyve, amely egyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltárának kiadványai sorozat ötödik része. 

 

thumbnail_IMG_0309.jpg

 

A monográfiákat sok esetben az adott iratanyag specialistái írják, ám ezt a könyvet nehéz feladat volt így megírni annak ellenére is, hogy az egyetem iratanyaga szerencsésen fennmaradt - hangsúlyozta méltatásában Prof. Dr. Csorba László történész, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója. A szakmai zsűri elnöke szerint azért is szerették volna mindenképpen a díjazottak között látni a műegyetemi kiadványt, mert a szerzője nem pusztán intézménytörténetet írt. Úgy emlékezünk, hogy történeteket mondunk el - nyomatékosította. A szerző nagyon jól megtalálta azokat a "kulcs elbeszéléseket", amivel közel tudta hozni a hallgatók, az oktatók, az intézmény roppant összetett históriáját az első világháború viszonyrendszerében. Tele van történetekkel, eddig ismeretlen képekkel, amelyek mind arra adnak választ: mi történt akkor ezzel az egyetemi közösséggel - zárta a kötet ismertetését a szakember.  

 

thumbnail_IMG_0306.jpg

 

A levéltári intézmények évente több tucat kiadvánnyal gazdagítják a tudományos, ismeretterjesztő, forrásközlő és szakmai kiadványok sorát. A 2020. évi pályázat különböző kategóriáinak további díjazottjai itt olvashatók. A díjátadóra online formában került sor, amely itt tekinthető meg.