Ugrás a tartalomra
2021. 09. 14.

Az egyetemtörténeti és ennél tágabb kutatási területek fontos forrásai a különböző BME-s hallgatói lapok, amelyek közül immár a harmadik periodika vált elérhetővé a Műegyetemi Digitális Archívumban.

 

A Bercsényi 28-30 című folyóirat 1963-ban kollégiumi újságként indult, nevét a BME Építészmérnöki Karának XI. kerületi, Bercsényi utca 28-30. alatt található kollégiumáról kapta. Hamarosan nagyobb példányszámú, művészeti témákkal átfogóan foglalkozó folyóirattá vált, amely a kortárs művészet jelentős kiadványa lett. Maga a kollégium is jelentős szereplő volt a főváros kulturális életében a rendszerváltozásig: Bercsényi Klub néven művészeti galéria működött, és rendszeresek voltak más budapesti helyszínen el nem érhető kortárs koncertek is (pl. URH, Beatrice).  

Az egyetemi könyvtárnak az Építész Szakkollégiummal történő együttműködése keretében digitalizált Bercsényi 28-30 számai teljes szöveggel elérhetők a Műegyetemi Digitális Archivumban (MDA). A dokumentumok teljes szövegű hozzáférése a BME IP tartományából biztosított. A folyóiratok összegyűjtését a szakkollégium végezte,  a digitalizálást és feltöltést a BME OMIKK.

A Bercsényi 28-30 mellett a Jövő Mérnöke című egyetemi lap és a Vicinális Dugóhúzó címet viselő humoros diáklap számai is elérhetők az MDA-ban.