Ugrás a tartalomra
2023. 01. 10.

Az egyetem gazdálkodása és annak hivataltörténete iránt érdeklődők számára fontos forrás, a Műegyetem Gazdasági Hivatalának 1929-1948 között keletkezett irataihoz készített betűrendes tárgy- és névmutatók a Műegyetemi Digitális Archívumban érhetők el.

Az 1871-es egyetemmé szerveződést követően a gazdasági ügyeket az egyetem quaestor-gondnoka intézte, a tisztséget éppen 150 éve, 1873-ban töltötték be első alkalommal. Ebből később Gondnoki Hivatal szerveződött, majd a Magyar királyi József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1934-es létrehozásakor létrejött a gazdasági és műszaki ügyek teljeskörű intézését szolgáló önálló Gazdasági Hivatal.

A korábbi Gondnoki Hivatalnak egyáltalán nem maradt fenn iratanyaga, ezért különösen fontos, hogy a most elérhetővé tett mutatókönyvek évköre 1929-ig megy vissza. A repozitóriumba most feltöltött kötetek forrásértékét tovább erősíti, hogy összességében a gazdasági iratok a második világháború idején károsodtak, majd az 1950-es években alapos selejtezésen estek át, így sok esetben csak a mutatókönyvi bejegyzések bizonyítják egy-egy irat egykori meglétét. 

A kutatást segítő mutatókönyvek mellett már korábban digitalizálásra és online publikálásra kerültek az egyetem vezetői és a Gazdasági Hivatal közötti rendszeres kapcsolatot biztosító Gazdasági Bizottság 1935-1949 közötti jegyzőkönyvei is.