Ugrás a tartalomra
2023. 05. 22.

A Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa által adományozható Bősze Sándor-díjat első alkalommal vehette át egyetemi levéltáros.

Batalka Krisztina levéltárvezető munkahelye és a felsőoktatási levéltárak érdekében levéltárosként, levéltárvezetőként és szakfelügyelőként végzett közel negyedszázados szakmai munkássága, a Magyar Levéltárosok Egyesülete titkári feladatainak ellátása, a Magyar Levéltári Portál szerkesztőjeként betöltött tevékenysége, valamint a levéltáros szakmai közéletben több mint másfél évtizedes fáradhatatlan és önzetlen szervező munkája elismeréséül részesült a díjban.

A Somogy Megyei Levéltár egykori igazgatójáról elnevezett díjat azok kaphatják meg, akik a levéltárügy szakmai, vagy szakmai munkát támogató területén kiemelkedő munkát végeztek, hosszú időn keresztül elismerésre méltó tevékenységet folytattak, kifogástalan magatartást tanúsítottak és ezzel a levéltáros szakma hírnevének növeléséhez hozzájárultak.

Az elismerést alapító, 1994 óta működő szakmai szervezet május 18-20. között Lakitelken tartotta éves vándorgyűlését és egyben közgyűlését is, ahol a szakmai előadásokat megelőzően köszöntőt mondott Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, valamint Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, a rendezvény védnöke. Az államtitkár kifejtette: a levéltári szakterület a nemzet emlékezetét, történelmi memóriáját tudhatja magáénak. Az Országgyűlés alelnöke megerősítette: hiteles levéltári dokumentumok nélkül a nemzet emlékezete beteggé válik.

A szakmai konferencia fókuszában idén a levéltárak gyűjtőterületi munkája állt, valamint bemutatkozott a társszervező Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár, továbbá a jelentős magyar vonatkozású iratanyagot őrző Szabadkai Történelmi Levéltár is.

A szakmai szervezet tagjai között jelenleg 5 városi levéltár, 7 egyetemi levéltár, 7 egyházi levéltár, 2 szaklevéltár és a Magyar Nemzeti Levéltár taglevéltáraiból 33 intézményvezető, helyettes és gazdasági vezető található.