Ugrás a tartalomra

Egy műegyetemi rektor a királyi udvarban. A hónap dokumentumával a 200 éve született Sztoczek Józsefre emlékezünk.

 

A Műegyetem első rektorának tiszteletére rendezett kiállítás a könyvtárépület aulájában tekinthető meg 2019. március 8-ig. A bemutatott dokumentumok döntő része Sztoczek saját személyes irata, amelyeket egy leszármazottja ajándékozott a BME Levéltárnak 2016-ban. Ezek között található néhány meghívó is, amelyek a királyi udvarból érkeztek számára. Ebből választottunk egyet január hónap dokumentumaként.

Az 1878. november 4-én zajlott udvari fogadásra Sztoczek József utolsó alkalommal kaphatott meghívót rektorként, mivel az 1878/79. tanévben ötödször, utoljára töltötte be ezt a tisztséget.

hodok_2019januar.JPG

 

„A budai várpalota Dunára néző ablaksorai hétfőn este hét órakor már fényesen ki voltak világítva. Fél óra múlva egymást érték a Lánchídon át robogó kocsik. Az előtermekben gyűltek össze a vendégek.” A korabeli sajtótudósítások alapján a fogadás kezdetén a trónteremben a főrendek és képviselők, főpapok és a tábornokkar, a főváros és a bírói kar, az intézmények, közte a Műegyetem és minisztériumok részéről sokan megjelentek.

„Egynegyed kilenc után háromszori kopogásra föltárultak a belső termek ajtai s megjelent a királyné szűkszabású, hosszú uszályú szürkés-lilaszín selyemruhában, fehér csipkével díszítve, fején rubinnal vegyes gyémánt diadémmal, nyakán hasonló ékkel s karján hasonló pereccel.”  A királyné megjelenését valószínűleg azért részletezték a lapok, mert hölgyek nem voltak hivatalosak a fogadásra. A király és a főherceg magyar tábornoki ruhát viseltek.

Ferenc József és Erzsébet királyné, valamint József főherceg és felesége három udvarhölgy és az udvarmesterek kíséretében érkeztek. A királyné legelőször Andrássy Gyula gróffal, a király pedig Tisza Kálmán miniszterelnökkel beszélgetett. Mindketten szóba elegyedtek Jókai Mórral is.

„Míg ő felségök derűs hangulatban társalogtak, a három mellékterem is népes és zajos lett. Egyikben thea volt mindenféle süteménnyel, a másikban hideg sültek, pezsgő és bordeauxi.”

Az uralkodópár 10 órakor vonult vissza, ezután a vendégsereg, köztük a műegyetemi rektor is elszállingózott. Arról sajnos egyéb forrás nem maradt fenn, hogy Sztoczek József kivel beszélgetett az este folyamán.

Forrás: A Hon, 1878. november 5-i szám és Fővárosi Lapok, 1878. november 6-i szám