Ugrás a tartalomra

Idén ünnepli alapítása 80. évfordulóját a BME Mérnöktovábbképző Intézete.

Pattantyús-Ábrahám Géza műegyetemi gépészprofesszor már 1931-ben megfogalmazta a mérnökök szervezett továbbképzésének fontosságát a Magyar Országos Mérnökkongresszuson. Michailich Győző mérnökprofesszor pedig 1936-ban az Országos Felsőoktatási Kongresszuson tett javaslatot a Mérnöki Továbbképző Intézet létrehozására, amely lényegében bizottság volna, intézményesen irányítva és vezetve a továbbképzést.

Európa első, egyetemi keretek között működő továbbképző intézete 1939. augusztus 15-től kezdte meg tevékenységét. Első igazgatója Michailich Győző lett, az intézőbizottság tagjai pedig az ipari és kereskedelmi érdekképviseletek, közüzemek és vállalatok, országos intézmények, a szakminisztériumok és természetesen a műegyetemi karok küldöttei voltak. „A műegyetemi tanárok és a gyakorlatban működő mérnökök tudták azt is, hogy ha a rohamos fejlődéssel lépést akarunk tartani, a gyakorlatban működő mérnökök továbbképzéséről is gondoskodni kell, mert másként a többi nemzethez képest el fogunk maradni.” (Részlet Vendl Aladár rektor 1941. május 9-i beszédéből).

Az intézet első tanfolyamát 1941. február és május között tartották meg, amelyen 10 témában 412 óra alatt 104 előadás hangzott el a kb. 3.000 résztvevő számára. Ezek az előadások meg is jelentek az 1942-ben elinduló, a Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványai című könyvsorozat első 14 kötetében, amely egy évvel később aranyérmet nyert el a Magyar Mérnök- és Építészegylettől.

Működési és szervezeti szabályzatának levéltárunkban őrzött példányát választottuk a hónap dokumentumának.

 

MTI SZMSZ