Ugrás a tartalomra

110 éve, 1909. december 23-án adta át a Műegyetem akkori rektora, dr. Wartha Vince az első tiszteletbeli műszaki doktori oklevelet.

A kitüntetést Habsburg József Ágost császári és királyi főherceg vehette át, aki József nádornak, az egyetem névadójának unokája, így kötődése a Műegyetemhez igen szoros volt.

„A műszaki tudományok tiszteletbeli doktora” cím adományozásának jogát – a műszaki doktori címével egyidőben – 1901. április 28-án kapta meg a Műegyetem, ám ezzel a jogával 1909-ben élt először, miután 1909. június 28-án Ferenc József jóváhagyta az Egyetemi Tanács felterjesztését. Eredetileg az egyetem lágymányosi történeti campusának megnyitó ünnepségére tervezték az oklevél átadását, ám a nyitóünnepséget 1910 tavaszára halasztották. Így a Rauscher Lajos festő, grafikus, műegyetemi építészprofesszor által tervezett díszdoktori oklevelet kevésbé ünnepélyes keretek között, de még 1909 utolsó napjaiban átadták.

A Hónap dokumentumának az 1910. március 12-én tartott egyetemi tanácsülési jegyzőkönyvet választottuk, amelyben megemlékeznek e jeles alkalomról.

BMEL_3a_ET_19100312_01-.jpg

BMEL_3a_ET_19100312_02--.jpg

A díszdoktori cím átvételét követően József főherceg kormányzati jelvényekkel ajándékozta meg a Műegyetemet. A díszes láncokat a rektor és a szakosztályok (ma: karok) dékánjai kapták, innentől fogva viselik az egyetem ünnepi eseményein.

A kommunista hatalomátvételt követően József főherceget 1949-ben törölték a műegyetemi díszdoktorok névsorából.

A Műegyetem tiszteletbeli doktorainak listája az egyetemi honlapon megtalálható.

A kormányzati jelvényekről bővebben alábbi egyetemi kiadványkban olvashatnak.