Ugrás a tartalomra

Az év indításaként olyan levéltári iratot választottunk a hónap dokumentumának, amely az egyetem egyik leghíresebb egykori hallgatójához, Teller Edéhez kapcsolódik, és amely az egyik nemrég elhunyt oktatónk hagyatékában maradt fenn.

Teller Ede az 1925/26. tanévben kezdte meg tanulmányait az akkori nevén József Műegyetem Vegyészmérnöki Karán. Oklevelét nem itt szerezte, mivel tanulmányait Németországban folytatta és végül Lipcsében végzett. A magyar-amerikai atomfizikus munkásságát a Manhattan-terv és a hidrogénbomba-kutatásai tették világhírűvé. Eredményei elismeréseként számtalan díjat szerzett, és több egyetem díszdoktorává választotta. 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetem is így tett.

Az 1990. december 17-i Egyetemi Tanácsülésen szavazták meg számára a tiszteletbeli doktori címet a nukleáris technika szaktudomány fejlesztésében kifejtett nemzetközileg is kimagasló tevékenysége elismeréseként (a teljes jegyzőkönyv online is kutatható a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon).

Az oklevél ünnepélyes átadására 1991. január 23-án került sor, amelyről a személyre szóló rektori levél is megtalálható levéltárunkban, a Rektori Hivatalban 59/1991. szám alatt iktatva.
A levélnek nincs angol nyelvű verziója, hiszen Teller Ede élete végéig nagyon jól beszélt magyarul, amit alábbi, a Műegyetemről szóló videórészlet is tanúsít.

Maga az ünnepség meghívója, amelyet az ünnepi ülésen résztvevők számára küldtek el, önmagában nem különösebben értékes dokumentum, azonban a nálunk megtalálható példánya mégis különleges, hiszen maga az egyik ünnepelt látta el autogramjával.

 

 

meghívó

 

 

Az aláírt meghívót Németh József c. egyetemi tanár őrizte meg, és A Műegyetemtől a világhírig című reprezentatív egyetemtörténeti kiadványában korábban be is mutatta. A 2019 őszén elhunyt oktató tanszéki irathagyatékából került a Levéltárba és válhatott a hónap dokumentumává.   

kesz_cs03.jpg

A fotó a díszdoktorrá avatáson készült. Teller Edétől balra a középső álló alak Németh József. A fotó forrása: oldweb.reak.bme.hu

Az ünnepi ülést Michelberger Pál rektor egyébként azzal zárta, hogy a díszdoktori címeknek a három kiváló tudós, köztük Teller Ede részéről történő elfogadásával az egyetemet érte megtiszteltetés.