Ugrás a tartalomra

A Műegyetem egykori hallgatóit és kísérő tanárait ért második világháborús bombatámadás 75. évfordulójára emlékezünk. 

1944 decemberében a nyilas kormány arra kényszerítette a Magyar királyi József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem felsőbb éves hallgatói évfolyamait (velük együtt a budapesti orvos- és állatorvos hallgatókat is), hogy tanulmányaikat Németországba telepítve folytassák. A katonai behívással megvalósuló kitelepítés csaknem 1750 műegyetemistát érintett. A diákok 1944 decemberében indultak el, több helyen, több csoportban zajlott az oktatásuk, amíg a frontvonal közeledtével útra kelt egyik csoport vonatát 1945. április 11-én a csehországi Hazlov közelében érte mélyrepülő-támadás. A tragédiában a helyszínen 23-an vesztették életüket, a 63 sebesültből 13-an a szomszédos As kórházában haltak meg. Az áldozatok között volt a Műegyetem három professzora, három mérnök tanársegédje, húsz mérnökhallgatója, valamint hét szigorló orvos és három családtag. Közülük tízen-tízen a hazlovi temetőben, ketten tömegsírban, hárman különálló sírban nyugszanak.

A temetőben található emléktáblát közel negyedszázada, 1995. június 13-án állították fel az alábbi felirattal: „Nagy részvéttel emlékezünk meg a magyar egyetemistákról, akik az 1945. április 11-i mélyrepülő-támadás alkalmából a közelben vesztették életüket, és itt vannak eltemetve. A Budapesti Műszaki Egyetem dolgozói és az akkori kollégák. 1995

Kik és hogyan helyezték el az emléktáblát 25 évvel ezelőtt? Erről egy, a Levéltárunk őrizetében található magánirat, Kozma Károly egykori építőmérnök hallgató visszaemlékezése tanúskodik, amelyet április hónap dokumentumának választottunk (a szöveg teljes terjedelmében pdf formátumban innen érhető el, a temetőben készített helyszínrajzzal együtt).

KozmaK_01-.jpg

A BME a tömegsírok gondozásában, karbantartásában és felügyeletében történő további műegyetemi szerepvállalást is támogatja. A tervek szerint a bombatámadás idei, 75. évfordulójára megvalósul a sírokon található kereszt restaurálása, valamint megújítják az emlékhelyet: elkészül majd többek között a szomszédos város kórházában elhunyt egykori műegyetemi polgárok nevét is feltüntető emléktábla. A munka el is indult, ám sajnos a koronavírus-járvány következtében a júniusra tervezett megemlékezésre várhatóan később kerül sor. 

DSC08940.JPG

A tavalyi megemlékezésről szóló cikk itt olvasható.