Ugrás a tartalomra

A januári Hónap dokumentuma Delmár Walter egykori mérnökhallgatónk törzskönyve, amelyen túl a két világháború között népszerű híresség életútja is kibontakozott. 

 

Idén is folytatjuk több éve futó Hónap dokumentuma sorozatunkat. Eddig majdnem minden évben valamilyen tematikát követtek az összeállításaink, tavaly például a magániratok közül válogattunk és mutattunk be jó néhányat, ezzel próbálva ráirányítani a figyelmet ennek a magánszemélyektől levéltárba kerülő dokumentumok jelentőségére.

2021-ben minden hónapban egy-egy, eddig kevésbé vagy éppen jól ismert műegyetemi polgárt fogunk bemutatni a levéltárunkban őrzött különböző, jellegzetes forrástípusok alapján. Azért választottuk idén is a személyes(ebb) forrásokat, mert azt valljuk, hogy a levéltárban őrzött iratanyag nem pusztán poros, régi papírok összessége, hiszen ha kicsit mögéjük nézünk, megtelnek emberi sorsokkal, történetekkel, élettel.

Az idei évet a felsőoktatási levéltárak egyik alapvető dokumentumtípusával, a hallgatói törzskönyvvel indítjuk, amelyből a hallgatókra vonatkozó alapvető személyes adatok és a tanulmányi előmenetelük ismerhető meg. Ebből bizonyítható, hogy valaki ide járt az egyetemre, illetve hogy azt mikor, milyen eredménnyel végezte el, de családtörténeti kutatáskor is nagyon hasznosnak bizonyulnak a születési vagy vallásra vonatkozó adatok. Az egyetem az 1870-es évektől kezdte el "törzskönyvezni" a hallgatóit, a köteteket nagy méretű és súlyos levéltári dokumentumként kell elképzelni. Szinte hiánytalanul megmaradtak és levéltárba kerültek, dacára a két világháborúnak és az 1956-os forradalomnak. Kutatóink és ügyfeleink legnagyobb része ezeket a köteteket keresi nálunk.  

Azért éppen Delmár Walter törzskönyvét választottuk, mert teljesen véletlenül ráakadva egy levéltári munka során, szemet szúrt, hogy New York-i születésű hallgatót találtunk a Királyi József Műegyetemen az 1910-es években. Pláne, amikor a széljegyzetből kiderült, hogy az első világháborúban hadba vonult az Osztrák–Magyar Monarchia oldalán. A különböző dokumentumok és újságok internetre költözésének hála pedig már kis kutatással is színes és gazdag életút tárult elénk. Mivel a két világháború közötti magyar motorsport kiemelkedő alakjáról van szó, egyes olvasóinknak ismerősen csenghet a Delmár név.

Delmár Walter 1893. december 2-án született dr. Delmár Tivadar és a svájci származású Hänny Mária első gyermekeként. Öccse, Lajos Tivadar (a közéletben Tódor) három évvel később követte. Walter a sportok, és főként az autóversenyzés szeretetét az édesapjától örökölte, aki maga is automobilista volt, és számos verseny szervezésében fontos szerepet játszott. Walter az első versenyét 1913-ban nyerte a német Alpenfartban és sikerszériája gyakorlatilag a két világháború közötti időszakban folyamatos volt. Az autóversenyzés mellett a síelés játszott fontos szerepet az életében, amelyben szintén kiemelkedő eredményeket ért el: 1914-ben megnyerte a Magyar Sí-Klub körmöcbányai távversenyét, valamint harmadik helyezést ért el a kitzgüheli nemzetközi síversenyen.

Eközben 1912 őszén beiratkozott a Műegyetemre, először a Gépészmérnöki Karra, majd a tavaszi félévben átiratkozott az Építőmérnöki (akkor Mérnöki) Karra. Tagja volt a Budapesti Egyetemi Turista Egyesületnek is. Tanulmányait hamarosan félbeszakította az első világháború: 1915. decemberi bevonulása után a tiroli hegymászócsapat tagja, az ottani alpintanfolyam helyettes parancsnoka lett. Több, a hegyekben készített fotója jelent meg a Turistaság és Alpinizmus című folyóiratban.

 

delmár 1delmár 2

A törzskönyv egy-egy oldalára kattintva nagyban is megtekinthető. Levéltári jelzete: BMEL VIII. 103/f. XXVI-122/1912.

A levéltárban őrzött, személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat természetesen csak az adatvédelmi szabályozások betartásával lehet kutatni, ám Delmár Walter esetében ez a védelmi idő már lejárt, ezért tudtuk most bemutatni hallgatói törzskönyvét a hónap dokumentumaként.

 

delmar

 

Az egyetem elvégzése (1920) után testvérével a családi Delmár-féle Dunakotró Vállalatnál dolgoztak. Mivel a vállalat ügyeinek intézését Tódor öccse és Emil nagybátyja vállalták magukra, Walter zavartalanul hódolhatott az autóversenyzésnek. Még életében versenyt neveztek el róla, pályafutásának 25. jubileuma alkalmából 1938-ban rendezték meg a Delmár Walter Emlékversenyt, amelyen maga a névadó is rajthoz állt.

 

Delmár Walter 1938.

 

Sikerei révén a hazai társadalmi elithez tartozott, igazi korabeli celebnek számított, akiről azt is megírták az újságok, ha a feleségével, Alice Strechi-vel (aki szintén jól vezetett autót) megjelent egy-egy színházi előadás bemutatóján. Feleségét egyébként Svájcban ismerte meg, diplomaszerzése évében, 1920-ban házasodtak össze, 3 lányuk született.  A család a budai Delmár-villában lakott a második világháborúig, amikor többségük Svájcba menekült. Delmár Walter a második világháború után megpróbálta megmenteni a családi vállalkozást, azonban az államosítást nem tudta elkerülni. Végül ő is Svájcban hunyt el 1949. december 16-án.

 

villa

 

Mivel a magyar motorsport legendás alakja, számos oldal foglalkozik az életével. Akit részletesebben érdekel az autóversenyző nézőpontú leírás, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

 

Az életrajzi adatok és fotók forrása: Magyar Életrajzi Lexikon, Vadas Gyula (szerk.): 100-ak könyve. Száz magyar versenyző írásban és képben - Nemzeti Sportkönyvtár 23. (Budapest, 1927), valamint www.magyarjarmu.hu