Ugrás a tartalomra

A következő néhány hét ismét a legrangosabb sportesemény jegyében fog zajlani, hiszen július 23. és augusztus 8. között kerül megrendezésre a 2020-as tokiói olimpia. 

Az eseményhez kapcsolódik a júliusi hónap dokumentuma összeállítás is, melyben egy igazán különleges iratot mutatunk be. 

A dokumentum teljesen véletlenül akadt a kezünkbe, miközben egy kiállításhoz kerestünk iratokat az ÉKME (Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem) 1953-as iktatatlan anyagai között (itt osztjuk meg azt a tapasztalatunkat is, hogy a vegyes, iktatatlan iratok között igazi kincsek rejtőzhetnek néha). Első ránézésre nem is tűnt jelentősnek az Építészmérnöki Kar Tanulmányi Osztályának összeírása, amelyben azokat a III. éves hallgatókat összesítették, akik nem vettek részt az 1951/52. tanév kötelező termelési gyakorlatán. Azonban jobban szemügyre véve az „elmaradás indoka” oszlopot, egy igen érdekes indoklás szúrt szemet: „olimpián, mint sportoló vett részt” (az indoklások esetén azokat takartuk ki, amelyeknek valamilyen egészségügyi összefüggései voltak).

 

dokumentum

 

A harmadéves hallgató olimpikon Cselkó Tibor, a Haladás SE játékosa volt, aki az 1952-es helsinki nyári olimpián kosárlabda csapatával a 13. helyezést érte el. Ezt követően az 1953-as Európa bajnokságon második, majd az 1955-ben Magyarországon rendezett EB-n első helyet szerzett a férfi kosárlabdacsapat tagjaként.

 

csoport

kép forrása

 

Cselkó Tibor 1956-ban Angliába költözött, egy 2018-as interjúban mesélt a családi okokról, amelyek miatt az itthon is sikeres sportember a távozás mellett döntött.  Londonban telepedett le feleségével, gyermekei már kint születtek. A Műegyetemen megszerzett építészmérnöki tudását a szigetországban kamatoztatta, szakmájában tudott elhelyezkedni. Legemlékezetesebb munkájának a Legfelsőbb Bíróság épületének kibővítését tartja, amelynek átadó ünnepségén a királynőnek is bemutatták. 
Az idén 90 éves sportember gyakran látogat haza, ilyenkor pesti lakásában időzik, ugyanabban az utcában, ahol a fiatalkorát töltötte.

 

cselko

kép forrása

 

Sok sikert kívánunk minden olimpikonnak az idei ötkarikás játékokon! „Citius, Altius, Fortius”