Ugrás a tartalomra

Ez a sablonos szöveg mindenkinek ismerős lehet a régi nyaralások szinte elengedhetetlen kellékeiről: a képeslapokról.

Azonban ezekben a levelezőlapokban sokkal több potenciál volt, és van mind a mai napig, ezeknél a semmitmondó üzenetkéknél. Mivel a képeslapok manapság reneszánszukat élik, ezért a hónap dokumentumának is a gyűjteményünk egy érdekesebb darabját választottuk. Általa szeretnénk bemutatni, hogy mennyivel több információt, és mennyi kutatási irányt rejthet egy-egy pár mondatos üzenet.

A levéltárunkban az egyetem épületeit ábrázoló képeslapokból van egy sorozatunk, mely főként a történeti kampusz átadását követő 10-20 évből származik. Ezeknek a hátoldalán hosszabb- rövidebb üdvözlések olvashatók az egyszerű elcsépelt frázisoktól kezdve, az ünnepi üdvözlésen át, a humoros, részletgazdagabb darabokig.

Ezek közül választottuk ki az alábbi lapot, melynek szövegét átiratban közöljük:

 

képeslap

 

képeslap

 

„Kedves Olgi

Az egyik felén már nagy nehezen átcsúsztam. Amíg a másikon is átcsúszok addig is imádkozzon.
Szeretettel üdvözli                
[olvashatatlan vezetéknév] József.
 

Őnagys. Szemes Olga úrhölgy
K.Kfháza
[Kiskunfélegyháza]

G. Tisza István u. 3.”

 

Mivel a postai bélyegző sérült, így a pontos dátum nem ismert, azonban a kép alapján az 1920-30-as évekre datálható a képeslap. A kibetűzhetetlen aláírás miatt a küldő személyét nem tudtuk megfejteni, így a címzett felé fordultunk. Rövidebb kutatással találtunk is egy Szemes Olgát Kiskunfélegyházán, aki a kérdéses időszakban óvónőként dolgozott a településen. 1925-ben kezdte a pályáját és 1939-re a 3. számú óvoda vezetőjévé vált. A korabeli sajtóban gyakran fordult elő a neve különböző jótékonysági- és gyermekműsorok szervezőjeként.

Egy mélyebb kutatás során valószínűleg még több érdekesség kiderülhetne, és akár Józseffel való kapcsolatáról is többet tudhatnánk meg.

Ezzel a levéltári példával szerettük volna prezentálni, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő üzenetek mögött is emberi történetek, és izgalmas kutatási lehetőségek rejlenek.

Reméljük Józsefnek sikerült a második vizsgáján is átcsúsznia, és ezt Olgival meg is tudta ünnepelni …