Ugrás a tartalomra

50 évvel ezelőtt kezdte meg működését a BME Levéltár, a januári hónap dokumentumával a kezdetekre emlékezünk.

 

A Rektori Tanács 1971. május 10-én határozott a levéltár létrehozásáról annak érdekében, hogy az egyetem iratanyaga saját kezelésben maradjon és kutathatóvá váljon. Az egyetem történeti értékű rektori iratait már korábban, az 1950-es évek elején összegyűjtötték és a könyvtár egyik alagsori raktárában helyezték el, 1958-ban készült az első javaslat az iratanyag rendezésére, miután felélénkültek az egyetem történetével kapcsolatos kutatások, és nyilvánvalóvá vált, hogy az iratok nincsenek használható, kutatható állapotban. Ám a teljes egyetemi iratanyag szakszerű átvizsgálása, a levéltárérett részeinek begyűjtése és rendszerezése, majd a felhasználás biztosítása csak a levéltár létesítése és szakemberek alkalmazása után indulhatott meg.  

 

 

Az intézmény létesítésével kapcsolatban 1971. április 15-én a Magyar Országos Levéltár egyik osztályvezetője készített szakmai állásfoglalást, amelyet a hónap dokumentumának választottunk, mivel mérnöki precizitással meghatározta és számszerűsítette azokat a dologi és személyi feltételeket, amelyek a levéltáralapításhoz szükségesek voltak. A szakértői vélemény már támaszkodhatott annak az egyetem összes szervezeti egységére kiterjedő felmérésnek az adataira, amely az őrizetükben lévő iratanyagról készült.  E dokumentum alapján készült el a Rektori Tanács által megtárgyalt és elfogadott előterjesztés, amely teljes egészében itt érhető el. 

A szakvéleményt készítő Jenei Károly levéltáros (1903-1983) egyébként 1939-től nyugdíjazásáig dolgozott levéltárosként több intézményben. 1962-ben került a Magyar Országos Levéltárba, ahol ipartörténettel, elsősorban budapesti gyárak, nagyobb ipartelepek és üzemek, ipari vállalatok, pénzintézetek, földműves-szövetkezetek történetével foglalkozott. Vezető szerepet játszott a magyarországi ipar- és üzemtörténeti kutatások megszervezésében. Feldolgozta többek között a Gábor Áron Gépgyár, az Orion Vállalat, a Goldberger Gyár, a Nitrokémia Ipartelepek és az Ózdi Kohászati üzemek történetét.

A képre kattintva a hónap dokumentuma pdf formátumban olvasható.

 

 

Az intézmény a Központi Könyvtár (ma OMIKK) levéltári részlegeként alakult meg 1972-ben, mivel a szaklevéltári státus elnyeréséhez szükséges összes feltételt ekkor még nem sikerült biztosítani. A levéltár 1984-ben került az újonnan épült Z épület 10. emeletére, kifejezetten levéltári célokra létrehozott raktár és irodahelyiségekbe. 1993-ban nyerte el a szaklevéltári státuszt. 2012-ben költözött át a Központi épület földszintjére, ahol ma is működik. Feladata fél évszázada ugyanaz: gyűjti, szakszerűen rendszerezi, megőrzi és használhatóvá teszi a Műegyetem és elődintézményeinek maradandó értékű iratait.

Az idei évben az 50. születésnapunkat ünnepelve, a Hónap dokumentuma sorozatunkat is ezen feladatok megismertetésére szánjuk. Azt reméljük, hogy ezek segítségével egy érdekes, változatos, a világ kihívásaihoz alkalmazkodó szakmát és intézményt tudunk bemutatni a nagyközönségnek.