Ugrás a tartalomra

A műegyetemi épületek tervtárából, az egyik leggyakrabban kutatott állományrészünkből választottuk ki március hónap dokumentumát.

A Levéltárban közel 100 darab eredeti tervrajz található, amelyek mindegyike valamelyik műegyetemi épület alap- vagy homlokzati rajza. Ám a tervtárunk nemcsak a történeti campus épületeinek rajzait tartalmazza, hanem megtalálhatók köztük a Múzeum körúton az 1880-as évek végén elkészült és használt épületek, illetve annak közelében bérelt házak rajzai. Emellett (nem eredetiben) a második világháború után épült tanulmányi és szociális épületek (kollégiumok) szintenkénti alaprajzait is őrizzük, mindez további 400 tervtári dokumentumot jelent.

Nagyon hasznos gyűjteményről beszélünk, hiszen egyaránt talál köztük értékes darabot az is, aki Pecz Samu vagy Hauszmann Alajos alkotásait kutatja, és azok az egyetemi polgárok is, akik egy-egy épület, emelet korábbi helyiségbeosztására kíváncsiak.

Kutatásuk részben már online is lehetséges: a Műegyetemi Digitális Archívumban (BME Repozitórium) a történeti campus eredeti tervrajzainak egy kisebb részt tettük elérhetővé, amelyeket pályázati támogatásból restauráltattunk és digitalizáltattunk. A maradék történeti anyag is hamarosan használható lesz ugyanott. A digitális állomány BME IP tartományból érhető el.

Az 1945 után készült alaprajz reprodukciók pedig jelenleg helyben, a Levéltár kutatószobájában használhatók.

A hónap dokumentumaként kiválasztott tervrajz a Központi épület alsó földszintjének (később alagsor, ma hivatalos nevén földszint) alaprajzát tartalmazza, amely számunkra azért fontos, mert ezen a szinten található levéltárunk, nagyjából ott, ahol a rajzon az egykori gipszmúzeum (a képre kattintva a tervrajz nagyítva is végignézhető).