Ugrás a tartalomra

A 2022-es év utolsó hónap dokumentumával a levéltárakban őrzött tárgyi anyagokra hívjuk fel a figyelmet.

Bár a levéltári állomány döntő többsége papír alapú irat, más típusú adathordozók is előfordulhatnak, amelyek köre nagyon széles. A „nem hagyományos levéltári anyagok” gyűjtőnév alá sorolható minden, a hagyományos értelemben vett levéltári dokumentumoktól (papír-, pergamen-, viasz-, bőr-alapú oklevél, irat, térkép, tervrajz, pecsét stb.) eltérő felépítésű információhordozó, így fényképek, mikrofilmek, mozgófilmek, mágnesszalagok, számítógépes adathordozók, továbbá az iratokhoz szorosan kapcsolódó tárgyak.

Tárgyi anyag előfordulhat a hivatalos dokumentumok (például jegyzőkönyvek) mellékleteként, ez a BME Levéltárban kevéssé jellemző. Annál több tárgyat őrzünk a személyi hagyatékok között, amelyek egykori oktatóinktól vagy diákjainktól származnak. Ezek általában a hagyatékozó személyes tárgyai vagy különböző, a munkásságához kapcsolódó tárgyi anyag (például érmek, emléktárgyak, zászlók stb.).

A hónap dokumentumának kiválasztott tárgy Hegedős Károly építészmérnök szalagcsokra, amely az általa tervezett épületek neveit és a tervpályázat megnyerésének időpontját tartalmazzák. Hagyatékát a BMEL XIV. 437. szám alatt őrizzük a levéltárban, ennek része nemcsak többkötetes kéziratos emlékirat-gyűjteménye, hanem egy doboznyi egyéb tárgyi anyag is, amellyel lánya egészítette ki ezt a különösen értékes személyi anyagot, és amelyek a szakmai pályafutását bemutató dokumentumok szó szerint is színes kiegészítői.

A mezőberényi gazdag polgárcsaládból származó, korán árvaságra jutott fiatalember 1913-ban kezdte meg tanulmányait a Műegyetemen, amit némi első világháborús frontkitérő után 1921-ben fejezett be. A két háború között dolgozott Cegléden, Békéscsabán és Mezőberényben, de Kolozsváron, Bukarestben is: Párizsban tanulmányúton járt. 1939-től magán tervezőirodát vezetett. Számos kiváló középületet tervezett az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) számára: a békéscsabai, a kolozsvári és a képek kaposvári székházakat, a budapesti Madách téri vörös téglából épült bérházat, a Csepeli Rendelőintézetet, valamint a Magánalkalmazottak Biztosító Intézete (MABI) Ügyviteli Székházát. A Bauhaus stílusjegyeit is magán viselő OTI Bányanyugbér Biztosítási Ágazatának Bérháza (az egykori Endresz György téren, ma Magyar Jakobinusok tere) legsikerültebb alkotásainak egyike. A második világháború után különböző tervezővállalatoknál tevékenykedett, 1958-ban vonult nyugdíjba, 1971-ben még átvette aranydiplomáját, a következő évben érte a halál.

Az OTI kaposvári épületére kiírt tervpályázatot hegedős Károly nyerte meg 1940. június 4-én (a pályázat eredményéről az Új-Somogy újság 1940. június 7-i száma írt). Az építkezést 1941 februárjában kezdték meg. Az épület 1998-ig a megyeszékhely rendelőintézeteként működött.

Forrás: hungaricana.hu