Ugrás a tartalomra

1956-os szerepvállalása miatt az egyetemről eltávolított oktatónkra emlékezünk október hónap dokumentumával.


A kiválasztott dokumentum rendhagyó, hiszen elsősorban nem az érintettről szól. Az iratkezelés egyik alapdokumentumáról van szó, ez pedig az iktatókönyv, amely a szervezeti egységekben keletkezett vagy oda érkező különböző levelek, iratok nyilvántartására szolgál. Ez ma már természetesen elektronikusan működik az egyetemen, de korábban papír alapú iktatókönyveket vagy füzeteket vezettek. Az iktatókönyvek nagyon hasznos segédanyagok az iratanyag kutatása során, és sok esetben nemcsak az derül ki belőlük, milyen számon iktattak be, azaz tartottak nyilván egy adott tárgyú levelet, iratot, de közvetett módon is jelentőségük lehet.

 

BMEL VIII.132/a-2. 12. kötet: a 931/1955-717/1957. számú kimenő levelek iktatófüzetének címlapja

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharcban részt vett, szerepet vállalt oktatók közül többeket elért a megtorlás, és 1957 folyamán nyugdíjazták vagy eltávolították őket az egyetemről. Köztük volt Sinay Gábor (1926-1998), a Mechanikai Technológiai és Anyagszerkezettani Intézet egyik tanársegédje is, aki 1950. júliusában szerezte meg kitűnő minősítésű oklevelét a gyártástechnológiai tagozaton, egy hónap múlva pedig már Gillemot László professzor mellett alkalmazták, aki nagyon kedvelte az oktatásban, kutatásban és a külső vizsgálatok végzésében egyaránt jeleskedő ifjú munkatársát.

 

Sinay Gábor portréfotója (forrás: Sinay Gáborné)

 

Sinay Gábor nemcsak az október 23-i felvonuláson vett részt, hanem a műegyetemi oktatók Forradalmi Bizottságában is szerepet vállalt. Őt jelölték ki a nemzetőr hallgatókkal való kapcsolattartásra, miután fiatal oktatóként hivatalból is segítette, patronálta a hallgatókat, október 22-én este pedig azok egyike volt, aki visszatartotta a kollégistákat az elhamarkodott akcióktól.

A levéltárban őrzött tanszéki iratok tanúsága szerint 1957-ben még publikált az éppen akkor induló Periodica Polytechnica folyóiratban drótkötélpályák karmantyúinak kifáradásával kapcsolatban, év végén pedig az Ajkai Timföldgyár részére még elvégezte hegesztések varratainak műszaki röntgenvizsgálatát. Eltávolításáról közvetlenül nem áll rendelkezésre dokumentum a BME Levéltárban, és személyi anyaga sem került be, így azt, hogy mikor volt még jelen a tanszék életében, mi csupán az iratokról vezetett nyilvántartás alapján tudjuk megmondani (a róla készített megfigyelési iratokban természetesen több információ is szerepel).

Az iratok nyilvántartásba vétele során felvették az irat tárgyát, az iktatószámot, amelynek részét képezte az adott ügy felelősének monogramja is, valamint az irat keltét. Az SG monogrammal ellátott iktatószámok alapján így azonnal láthatók mely ügyekkel foglalkozott Sinay Gábor.

 

BMEL VIII.132/a-2. 12. kötet:  az iktatófüzet utolsó lapjainak egyike

 

Az egyetemről elbocsátását követően Gillemot László professzor segítségével a Fémipari Kutatóintézetbe került, ott dolgozott nyugdíjba vonulásáig. 1992-ben vette át 1956-os emlékérmét, amelyet a köztársasági elnök adományozott a Műegyetem 90 volt oktatójának és diákjának a forradalom alatti példamutató helytállásáért. 1998-ban hunyt el. Felesége minden évben elhelyezi az emlékezés virágait a K épület melletti udvaron található emléktáblánál.