Ugrás a tartalomra

Műegyetemi Levéltári Nap

2012 óta rendezzük meg márciusban, az elődintézményünk névadójára emlékezve József-nap környékén éves levéltári napunkat. Ezen évről-évre újabb szeletét mutatjuk be levéltári munkánknak nemcsak a szakmai közönség, hanem az egyetemi polgárok számára is befogadható módon, illetve olyan témákat járunk körbe meghívott előadóinkkal közösen, amelyek a BME vagy általános (egyetem)történeti szempontból jelentősek.

A levéltári napokról szóló beszámolóink a Hírek között olvashatók.

Emlékhelyek Napja

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján nyilvánították történelmi emlékhellyé a Műegyetemet, amelynek történeti campusán 1956. október 22-én tartott hallgatói nagygyűlés hatására kaptak szélesebb nyilvánosságot a politikai berendezkedéssel szembeni követelések. Az innen induló tüntetés lett a forradalom fővárosi nyitánya október 23-án. A Nemzeti Örökség Intézete szervezésében a nemzeti és történelmi emlékhelyek minden évben külön programokkal is várják a nagyközönséget. Egyetemünkön a BME OMIKK a Levéltár közreműködésével biztosítja az 1956-os eseményekkel kapcsolatos programokat.

Kutatók Éjszakája, Múzeumok Éjszakája, Kulturális Örökség Napja

A széles nagyközönséget vonzó műegyetemi programokhoz kapcsolódva a Levéltár ezeken a rendezvényeken általában raktárlátogatással, időszaki tárlatok készítésével vagy történeti séták vezetésével vesz részt.