Ugrás a tartalomra
2019. 05. 23.

Levéltárunk az intézmény történetét bemutató poszterkiállítást készített, valamint a tanév végéig megtekinthető első igazgatója, Mihailich Győző hagyatékának néhány darabja.

 

A Mérnöki Továbbképző Intézet (mai nevén BME Mérnöktovábbképző Intézet) nemcsak az országban, hanem Európában, sőt a világban is az első mérnöktovábbképzéssel foglalkozó intézmény volt. Alapítói elsőként ismerték fel a korszerű műszaki tudás folyamatos megújításának szükségességét. Az intézmény már a kezdetekben is sikeresnek számított, majd később az új oktatási forma keretei között előadásaikkal a kor kiemelkedő professzorai tanították a korszerű tudásra nyitott mérnököket. E továbbképzések lényeges eleme a legújabb tudományos eredmények és a gyakorlat közötti kapcsolat keresése, amely közegét a gazdaságból érkező szakemberek és az egyetem kutató-fejlesztő laboratóriumában dolgozó vezető oktatók közössége teremtett meg.

 

mti80_02

 

A BME MTI történetéről szóló poszterkiállítás megnyitóján Batalka Krisztina levéltárvezető, a tárlat rendezője köszöntőjében elmondta, szerencsére a Mérnöktovábbképző Intézet az egyetem jól dokumentált szervezeti egysége, amelyről több összefoglaló történeti munka is készült. Kifejtette: „a források nagy része a dolgos hétköznapok lenyomata és a tanfolyamszervezéssel függ össze. Azt szerettük volna bemutatni, hogy az elmúlt nyolc évtizedben, miképpen valósult meg az elmélet és a gyakorlat közötti híd felépítése” (a levéltár „hónap dokumentuma” rovata májusban a BME MTI első szervezeti és működési szabályzatát mutatta be).

A rendezvényről a bme.hu tudósítása itt olvasható.