Ugrás a tartalomra

„Vírus módban” kezdődött meg idén ősszel a tanítás az egyetemen, online órákkal és jelenléti oktatással vegyesen. Most úgy tűnhet az egyetem polgárai számára, hogy ezek az események példa nélküliek, azonban az intézmény 238 éves történetében nem először fordul elő, hogy egy súlyos járvány befolyásolja az oktatás menetét…


Ahogy a márciusi összeállításunkból is kiderült, 1918-ban spanyolnátha járvány dúlt a világban, amelynek következtében Magyarországon is szükségintézkedések meghozatalára volt szükség, így a Műegyetem is ideiglenesen bezárta kapuit. Azonban már ezt megelőzően is számos járvány sújtotta az országot, például a többször visszatérő kolerafertőzések.

Már az 1918-as évi események és a bemutatott iratok is döbbenetesen réginek tűntek? A szeptemberi hónap dokumentuma kiválasztásához még mélyebbre nyúltunk vissza a Levéltár állományában őrzött iratokban: a most bemutatott dokumentumok az 1866-os kolerajárványhoz kapcsolódnak.

A kolera negyedik ismert pandémiája 1863 és 1875 között pusztított. 1866-ban a porosz-osztrák háború következtében terjedt el a járvány Európában. A katonai alakulatok vonulása, a hadifogolytáborok és a hazatérő katonák mind-mind hozzájárultak a súlyos következményekhez. Magyarország területén főként az észak-nyugati megyékben, majd Budapesten, végül dél felé, Bács-Kiskun és Csongrád megyében terjedt a fertőzés, amelynek következtében több tízezren vesztették életüket.

A szeptemberi hónap dokumentumának a Helytartótanács utasítását választottuk, amelyben felszólítják az egyetem vezetését, hogy a tanév megkezdését halasszák november elsejére.

címzés

 

levél

 

A 19. század végén is tájékoztatni kellett a hallgatóságot a tanév kezdetének elhalasztásáról, ám ehhez az egyetem vezetősége nélkülözte a modern technológia vívmányait. Abban az időszakban az újság volt a megbízható információforrás, ezért a „Sürgöny” című napilaphoz fordultak:

 

sürgöny

 

A „Tudósítás” eredeti fogalmazványa, a Sürgöny főszerkesztőjének írt levéllel együtt szintén megtalálható a Levéltár őrizetében (BMEL VIII. 2/b. 341/1865-66).

Az 1866/67. tanévben az intézménynek egyébként 62 olyan hallgatója volt, akik ezen az őszön iratkoztak be első alkalommal. A fennmaradt dokumentumok alapján a tanév további folytatását nem zavarta meg egészségügyi probléma, az 1866 novembere és 1867 szeptembere között iktatott több mint 400 irat "normál üzemmódról" árulkodik.

A bevezető kép forrása: Vasárnapi Újság 1892 (XXXIX. évfolyam) 41. szám, 703. p.